Izberite svoj aparat za peko kruha!

07.13.16. #Članki
Aparati za peko kruha

Si želite pripraviti svoj lasten domač kruh, pa nimate časa za zamudni postopek vzhajanja ter peke? Ste se naveličali vsakodnevnega kupovanja kruha, saj je domači boljšega okusa? Z aparati za peko kruha lahko prihranite veliko časa, obenem pa še vedno vsak dan uživate v svežem in doma pečenem kruhu. V tovrstnih aparatih lahko pripravite različne vrste kruha in testa za pico, sestavine le pripravite, izmerite ter dodate v napravo, ki bo preostalo delo v celoti opravila namesto vas. Najlažje bo, če boste sestavine v napravo dodali pred spanjem, časovnik naprave pa nastavili na jutro, ko se zbudite. Tako boste lahko kruh zjutraj le še vzeli iz aparata, ga narezali ter si postregli s pristnim domačim zajtrkom.


V naši trgovini smo za vas pripravili široko ponudbo različnih aparatov za peko kruha, s katerimi boste lahko vsak dan pripravljali svež kruh, pecivo ali testo. S pomočjo sodobnih aparatov lahko pripravljate tudi domačo marmelado ali pa celo jogurt. Svoje naročilo lahko preprosto oddate kar preko spleta, čez nekaj dni pa vam ga izbrana poštna služba dostavi kar pred domača vrata. Vabljeni ste tudi k ogledu izdelkov v naših poslovalnicah, kjer vam bo naše prijazno osebje z veseljem postreglo tudi z dodatnimi informaciji ter nasveti v zvezi z izbranimi napravami.

Zakaj pripravljati kruh doma?

Čeprav se za vsakim vogalom nahaja pekarna ali trgovina, ki je založena s kruhom in pecivi, je dobro, da (vsaj občasno) pripravimo kruh kar doma. Poleg tega, da nam bo pot do trgovine prihranjena, je še večjega pomena dejstvo, da bomo točno vedeli, katere sestavine se v njem  nahajajo.

Aparati za peko kruhaV današnjem času hitrega tempa ter načina življenja, se je tudi način priprave hrane precej spremenil. Spremenila se je pridelava in obdelava mesa ter mlečnih izdelkov, povečala uporaba škropiv pri pridelavi zelenjave in sadja, pri peki kruha pa povečala uporaba konzervansov ter aditivov, ki podaljšujejo obstojnost ter rok uporabe. Posameznikom, ki kruh ter kvašene izdelke uživajo vsak dan, bo aparat za peko kruha olajšal življenje, prispeval k uživanju zdravega kruha, omogočil pa bo tudi eksperimentiranje z različnimi recepti.

Aparati za peko kruha so odlična naložba tudi za posameznike s celiakijo in drugimi alergijami na posamezne sestavine, ki se običajno nahajajo v kupljenem kruhu.

Če pripravo kruha v aparatu primerjamo z ročno pripravo, nam bo aparat za peko kruha zagotovo prihranil tudi veliko časa ter čiščenja.

Kakšen aparat za peko kruha izbrati?

Aparati za peko kruha se najprej, na pogled, med seboj razlikujejo po obliki, barvi ter velikosti. Če boste kruh pripravljali vsakodnevno, aparata verjetno ne boste vsak dan znova pospravljali v omaro, saj je precej velik. Ravno zato lahko izbirate med različnimi dizajni ter različnimi, očem prijaznimi, oblikami, saj bo aparat za peko kruha najverjetneje krasil kar kuhinjski pult.

Na voljo so aparati različnih dimenzij, vendar so si med seboj le-te precej enake. Ena naprava nam običajno omogoča tudi izbiro velikosti kruha – največkrat lahko izbiramo med 700 in 1000 grami. Med seboj se nekoliko razlikujejo tudi glede na priključno moč, ki nam pove, koliko električne energije bo naš aparat porabil.

V paketu, skupaj z aparatom, se običajno nahaja tudi ostala standardna oprema. Le-to sestavlja posoda za gnetenje ter peko. Priporočljivo je, da je posoda nerjaveča ali prevlečena s teflonom. Skupaj z nekaterimi aparati za peko kruha lahko prejmete tudi več tovrstnih posod. Med standardno opremo spadata tudi gnetilki (s pomočjo katerih se naš kruh mesi ter gnete), merilna posodica ter žlička. Nekateri aparati imajo dodan tudi gumiran podstavek proti drsenju. K vsakemu aparatu pa spadajo tudi navodila za uporabo. Tam bomo običajno našli tudi različne recepte.

Priporočljivo je, da ima aparat snemljiv pokrovček prezračevalne odprtine. To nam bo prišlo še posebej prav, kadar bo testo zelo vzhajalo ter to odprtino zapolnilo. Pokrovček, ki se ga lahko sname, bomo veliko lažje očistili.

Aparati za peko kruha pa se med seboj močno razlikujejo tudi glede na različne funkcije, ki jih nudijo svojim uporabnikom. Poleg programov za pripravo domače marmelade ali jogurta, lahko izberemo aparat za peko kruha z različnimi drugimi prednastavljenimi programi – klasični program za pripravo belega/mešanega kruha, program za pripravo posebej hrustljave skorje, program za pripravo polnozrnatega kruha (avtomatsko dodajanje semen), hitri program, program za uporabo večjih količin sladkorja, brezglutenski program (namenjen pripravi kruha z moko, ki ne vsebuje glutena) in še mnogi drugi.

Priročen je tudi program, ki nam omogoča pripravo testa brez peke, npr. za pripravo testa za pico. Če pogosto pripravljamo sladice, bo za nas primeren tudi program za pripravo testa, ki ne vsebuje kvasa. Aparati za peko kruha nudijo tudi izključno peko, če bi testo kdaj želeli pripraviti kar sami.

Čiščenje aparata za peko kruha

Čeprav aparati za peko kruha večino dela opravijo namesto nas, pa jih je po opravljeni peki potrebno temeljito očistiti.

Ko iz aparata vzamete pečen kruh, je potrebno iz naprave odstraniti tudi pekač ter gnetilna kavlja. Pekač boste najlažje očistili tako, da boste vanj nalili toplo vodo z nekaj detergenta. Kasneje iz pekača odlijte vodo ter ga z nežno gobico pobrišite morebitne ostanke kruha. Ko se posoda posuši, vanjo vstavite kavlja ter jo namestite nazaj v napravo. Kadar testo vzhaja previsoko in se prime tudi na pokrov z okencem, se čiščenja z mokro krpo lotite takoj, saj bo kasneje, ko se kruh zasuši, težje odstraniti umazanijo. Poskrbite tudi za čisto zunanjost naprave.