Potrebujete nove baterije?

07.17.16. #Članki
Baterije

V naši trgovini boste zagotovo našli prav takšne, kot jih potrebujete. Oglejte si našo ponudbo ter svoj nakup preprosto opravite kar preko spleta, izbrana dostavna služba pa vam jih bo pripeljala na dom.


So tudi ena izmed ključnih sestavnih delov veliko elektronskih naprav. Srečujemo jih pravzaprav na vsakem koraku. So različnih oblik, velikosti, prilagojene pa so na specifične potrebe po delovanju različnih naprav. Potrebujemo jih za delovanje prenosnih naprav, ki nam olajšajo naš vsakdan, pa tudi za delovanje večjih strojev in vozil. Nujne so tudi za delovanje nekaterih življenjsko pomembnih naprav, npr. srčni spodbujevalnik.

Vsestranska uporabnost baterij

Čeprav se potreba po baterijah neprestano veča, prav tako tudi prodaja, se po svetu odpirajo različna vprašanja glede uporabe le-teh. Predstavljale naj bi najtežjo, najdražjo ter najmanj okoljevarstveno komponento v napravah, vendar pa se v zadnjem desetletju tudi to spreminja. Razvoj baterij je močno napredoval, predvsem litijeve baterije pa kažejo tudi velike izboljšave na področju energijske gostote ter usmerjenost v čim manjše onesnaževanje okolja. Uporabljamo jih praktično vsepovsod. Omogočajo nam mobilno telefonijo, prenos tabličnih računalnikov in ostale tehnologije, vstavimo jih v ure, da nam omogočajo časovno organizacijo in še mnogo več. Z njihovo pomočjo delujejo tudi naša vozila in stroji.

Glavna razlika, ki obstaja med različnimi baterijami, je material, iz katerega so izdelane. Zaradi različnih materialov imajo baterije tudi različne lastnosti. Nekatere baterije je tako mogoče ponovno napolniti, drugih pa ne.

Kako pa baterija sploh deluje? Različni materiali so sestavljeni iz različnih elektrokemijskih celic – galvanskih členov. S pomočjo principa »redoks« reakcije se kemijska energija, s pomočjo galvanskih členov, pretvarja v električno. Pri bateriji, ki jo lahko tudi ponovno napolnimo, se proces delovanja obrne.

Različni tipi baterij

Kot že rečeno, se med seboj ločijo na tiste, ki se jih lahko ponovno napolni, ter tiste, ki se jih ne da. Baterije, ki jih po uporabi ne moremo več napolniti, imajo običajno daljšo življenjsko dobo, so enostavne za uporabo, cenovno pa so precej ugodne. Tiste, ki jih lahko ponovno napolnimo, se imenujejo tudi akumulatorji. V primeru naprav, ki so energijsko potratne, so tovrstne baterije zagotovo boljša izbira – tako cenovno kot ekološko.

Z vidika različnih materialov lahko ločimo več različnih tipov baterij.

    • Alkalni tip baterije

Eden izmed najbolj pogosto uporabljenih tipov baterij, je alkalni tip. Vsebuje cink ter ne omogočajo polnjenja. Kar se tiče praznjenja, pa njihova napetost skozi uporabo pada skoraj linearno. Zaradi tega niso primerne za uporabo v digitalnih fotoaparatih, saj le-ti potrebujejo visoko napetost. Tako je baterija že po nekaj urah uporabe prazna. Uporabljamo jih predvsem v gospodinjstvu.

    • Svinčeva baterija

Predstavlja najstarejši tip baterije, ki se jo lahko ponovno napolni. Uporablja se še danes, npr. v avtomobilski industriji – za izdelavo akumulatorjev. Njena slabost je ta, da je morda ne bomo mogli več napolniti, če je predolgo izpraznjena.

    • Litij-ionska baterija

Ker je litij najbolj elektro-pozitivna ter najlažja kovina, je ravno ta vrsta baterije tudi najbolj obetavna na tržišču. Čeprav njihov razvoj še ni končan, imajo že sedaj odlično razmerje med maso ter energijsko gostoto. Omogočajo polnjenje, se ne praznijo same ter imajo ogromno kapaciteto. Uporabljajo se predvsem v elektroniki – mobilni aparati, prenosni računalniki ter digitalni fotoaparati. Njihova prednost je, da nimajo spominskega efekta (kot ga imajo nekatere druge), kar pomeni, da se baterija napolni do konca, četudi je ne izpraznimo popolnoma.

Z vidika uporabnosti baterij, jih ločimo glede na velikost (AAA, AA, majhne ter velike mono, gumbaste itd.). Zelo pomembna baterija je tudi akumulator, ki se nahaja v našem vozilu. Zagotovo se vam je že kdaj izpraznil, pa ste potem morali čakati nekaj časa, da ste lahko svoj avto ponovno prižgali. Baterijo boste potrebovali tudi za delovanje nekaterega orodja, za rezervo delovanju svetilk. Da pa boste svojo zbirko baterij sploh lahko ponovno uporabili, boste potrebovali tudi polnilnik baterij.

Kaj pa odpadne baterije?

Pri rokovanju z odpadnimi baterijskimi vložki pa ne pozabimo tudi na pravilno rokovanje ter ločevanje odpadnih materialov. Ker vsebujejo težke kovine, kot so živo srebro, kadmij ter svinec, zahtevajo posebno obdelavo ter predelavo za varno odlaganje. Baterija nikakor ne sodi med mešane komunalne odpadke. Neuporabne baterijske vložke ali akumulatorje lahko enostavno oddamo v trgovinah s sorodnim blagom ali supermarketih, kjer nato poskrbijo za ustrezen postopek recikliranja. Svojega mehanika lahko tudi vprašate, če bi želel vzeti vaš stari akumulator. Baterijo ali akumulator lahko oddamo tudi na bencinskih servisih ali v zbirnem centru odpadkov.

Še nekaj dodatnih nasvetov za varčno uporabo baterij

Porabo baterij za domačo in gospodinjsko rabo lahko zmanjšamo tako, da stare zamenjamo s takšnimi, ki omogočajo ponovno polnjenje. Vedno kadar je možno, napajajmo naprave neposredno iz vira elektrike. Seveda baterijo med tem časom odklopimo iz naprave, da bo njeno delovanje optimalno, prav tako tudi življenjska doba. Nenazadnje pa bodimo pozorni že ob samem nakupu naprav – čedalje več sodobnih naprav se namesto z baterijami, polni s pomočjo sončne energije.