Kako pravilno izberem štedilnik? ( Popoln vodič)

03.11.24. #Članki
Kako pravilno izberem štedilnik? ( Popoln vodič)

Ste se kdaj vprašali, zakaj je štedilnik tako nepogrešljiv del našega doma? Ta čudež tehnologije, skromno umeščen v kotiček kuhinje, je pravzaprav osrčje domačega ognjišča, kjer se prepletajo okusi, vonji in družinske vezi. V svetu, kjer tehnologija nenehno napreduje, štedilniki niso izjema. Od primitivnih ognjišč do modernih indukcijskih plošč, štedilniki združujejo inovativnost in funkcionalnost, omogočajo nam pripravo obrokov hitreje, varčneje in bolj zdravo. Vgrajeni programi in pametne funkcije današnjih štedilnikov kuhanje spreminjajo v pravo znanost.

Različnih stilov kuhanja je skoraj toliko, kot je ljudi na svetu. Zakaj bi torej vsi morali uporabljati samo eno vrsto naprave za kuhanje?

V spletni trgovini eMundia imamo na voljo mnogo različnih štedilnikov, med katerimi, v to smo trdno prepričani, boste zagotovo našli tudi takšnega zase.

Kako izberemo najprimernejši štedilnik za naš dom?

Tako kot povsod drugod, je tudi pri izbiri štedilnika zelo pomemben prvi vtis, ki ga doživimo, ko naše oči prvič zagledajo napravo. Tudi, če je ta naprava izredno učinkovita in ima same pozitivne lastnosti, je skoraj zagotovo ne bomo kupili, če nas njen videz ne bo pritegnil.

Večinoma si štedilnike, tako kot druge naprave, izbiramo tako, da bodo lepo dopolnjevali celoten izgled naše kuhinje. Nekateri si zato želijo gladkega, modernega izgleda, drugi pa imajo raje tople, gladke linije naprav, kakršnih se spominjajo iz otroških obiskov pri starih starših.

Indukcija, plin, elektrika ali steklokeramika?

Pri nakupu novega štedilnika se srečamo z različnimi možnostmi, kot so indukcijski, kombinirani, plinski, steklokeramični in električni štedilniki. Izbira je lahko težka. Vsak ima svoje prednosti in slabosti ter je primeren za različne potrebe in uporabnike.

Indukcijski štedilnik

Indukcijski štedilnik se hitro segreje in je primeren za ljudi, ki cenijo hitro kuhanje, energetsko učinkovitost in enostavno čiščenje. Omogočajo zelo učinkovito porabo in nadzor energije, saj se indukcijska plošča segreje le tam, kjer je v stiku s posodo – ploščo pravzaprav segreje vroča posoda, ta pa se segreje preko magnetnega polja.

To pomeni, da se na takšnem štedilniku težje opečete, poleg tega pa se zaradi kuhanja ne bo segrela vsa kuhinja, kar pomeni, da bo priprava hrane poleti prijetnejša. Porabijo manj energije kot nekatere druge vrste štedilnikov, njihova površina pa je ravna in gladka, kar olajša čiščenje. Za delovanje potrebujemo posodo iz feromagnetnih materialov, ki so magnetne, običajno so dražji od drugih vrst.

Plinski Štedilnik

Pri plinskih štedilnikih, za razliko od električnih, lahko tudi brez termometra natančneje nadzirate temperaturo – če ste tik pred tem, da vam prekipi iz lonca, lahko pri plinskem štedilniku enostavno obrnete gumb, ugasnete plamen in preprečite nezgodo, medtem ko morate pri električnem štedilniku posodo prijeti in jo odstraniti od vira toplote, saj se, tudi, ko je štedilnik ugasnjen, električna kuhalna plošča hladi še precej dolgo.

Kuhanje na plin ima še eno prednost pred kuhanjem na elektriko: tudi, če vam zmanjka elektrike, lahko hrano še vedno nemoteno pripravite, dokler imate v bližini vžigalnik, s katerim boste prižgali plin. Predstavljajo večje tveganje za uhajanje plina in zahtevajo veliko previdnost pri uporabi.

Električni štedilnik

Električni štedilnik je za marsikoga varnejši kot plinski, saj ne more priti do uhajanja plina, poleg tega pa so posode na takšnem štedilniku ponavadi stabilnejše kot na plinskem, kjer se dokaj zlahka prevrnejo. Za električne štedilnike načeloma velja, da so nekoliko cenejši kot plinski in precej cenejši kot indukcijski, saj je tudi proizvodnja cenejša.

Električnega štedilnika vam veter ne more ugasniti, medtem ko lahko kuhanje ob odprtem oknu v vetrovnem vremenu na plinskem štedilniku pomeni pravo nadlogo, še posebej, ko pripravljate živila z močnim vonjem in bi si želeli sproti zračiti kuhinjo. Električni kuhalniki so enostavni za čiščenje, medtem ko plinski vsebujejo mnoge premične elemente, ki jih je potrebno premakniti, če jih želite očistiti in lahko, če jih po čiščenju ne namestite pravilno, povzročajo težave.

Kombinirani štedilnik

Kombinirani štedilniki so odlična izbira za tiste, ki želijo združiti prednosti plinskih in električnih plošč v enem aparatu. Ti štedilniki imajo lahko različno število plinskih in električnih kuhalnih površin, kar omogoča prilagajanje kuhanja glede na potrebe.

Omogočajo kuhanje s plinom in elektriko hkrati, kar pomeni, da lahko izbirate med hitrim segrevanjem plinskih plošč in natančnim nadzorom temperature električnih plošč. To je še posebej koristno pri pripravi različnih jedi. Štedilniki so običajno večji od drugih vrst štedilnikov zaradi prisotnosti obeh tipov plošč. To lahko zahteva več prostora v kuhinji.

Steklokeramični štedilnik

Steklokeramični štedilniki so med ljubitelji kulinarike priljubljeni zaradi svojega sodobnega videza, ki se lepo ujema s sodobno opremljenimi kuhinjami. Njihova površina iz steklokeramike doda pridih elegance in čistosti. Površina je ravna in gladka, kar omogoča enostavno čiščenje. Po kuhanju lahko preprosto obrišete ostanke in madeže, kar olajša vzdrževanje kuhinje.

Uporaba steklokeramičnega štedilnika je preprosta. Samo vklopite ga, izberite želeno temperaturo in že lahko začnete kuhati. Ni zapletenih kontrol in nastavitev. Ena od pomanjkljivosti je, da se segreva počasneje kot nekatere druge vrste, na primer indukcijski ali plinski štedilniki, kar lahko podaljša čas priprave jedi. Steklokeramična površina je občutljiva na praske.

Priporočljivo je, da uporabljamo posodo z ravnim dnom,, da preprečimo poškodbe površine. Praske na steklu lahko vplivajo na estetiko štedilnika. Po izklopu se površina ohladi počasneje kot plinska ali indukcijska. To pomeni, da je treba po kuhanju paziti, da se ne opečete ob vroči površini.

Katere lastnosti so pomembne pri nakupu štedilnika?

Pri izbiri štedilnika morate paziti na več faktorjev. Pa poglejmo nekatere najpomembnejše izmed njih:

  • Cena: določite maksimalni znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti za štedilnik. Cene se razlikujejo glede na funkcije, kuhalne površine in prostornino pečice. Več funkcij običajno pomeni višjo ceno.
  • Vrsta štedilnika: na voljo so različne vrste kuhališč (električno, indukcijsko, plinsko, steklokeramično).
  • Izvedba: prostostoječi štedilniki so običajno dimenzionirani za standardne kuhinje, medtem ko so za manjše prostore na voljo kompaktni modeli. Razmislite o svojih potrebah.
  • Kuhalne površine: izbirate lahko med različnimi kuhalnimi površinami, kot so električne, indukcijske, plinske in steklokeramične. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Prav tako se razlikujejo po prostornini pečice in vrsti pečenja.

S temi informacijami boste lažje izbrali pravi štedilnik, ki bo ustrezal vašim potrebam in vam omogočil pripravo okusnih jedi v vaši kuhinji.

Pri nakupu štedilnika je pametno izkoristiti vse možne akcije in promocije, ki so na voljo. Preverite ponudbo na eMundia in se prepričajte, da ste izbrali štedilnik, ki ustreza vašim potrebam in proračunu.

Nekateri štedilniki, ki jih ponujamo v spletni trgovini eMundia, vam ob nakupu prinesejo tudi brezplačno dostavo – bodite pozorni, kateri štedilniki imajo oznako “brezplačna dostava”, saj vam te pripeljemo na dom, pri tem pa ne boste imeli nobenih dodatnih stroškov, temveč boste plačali le kupnino.

Vso ponudbo štedilnikov in ostale bele tehnike si lahko ogledate v naši spletni trgovini eMundia ali obiščete katero izmed naših dveh fizičnih prodajaln, ki se nahajata v Ajdovščini in v Novi Gorici in z veseljem vam bomo pomagali izbrati napravo, ki bo ustrezala prav vam.