Kako varčen je vaš hladilnik?

02.16.24. #Članki
Kako varčen je vaš hladilnik?

Ali ste vedeli, da je hladilnik eden najpomembnejših in energetsko najbolj potratnih gospodinjskih aparatov v vašem domu? Razumevanje, kako varčen je vaš hladilnik in izvajanje preprostih ukrepov za izboljšanje njegove učinkovitosti, lahko znatno zmanjša vaše račune za elektriko in podaljša življenjsko dobo aparata.

Kako narediti hladilnik bolj varčen in prihraniti?

Skupaj preglejmo nekaj nasvetov za učinkovito rabo hladilnika in kako ga narediti še bolj varčnega.

  • Prepoznajte energijski razred vašega hladilnika: od marca 2021 so v veljavi novi evropski energijski razredi za hladilnike, ki segajo od A (najbolj varčno) do G (najmanj varčno). Novi standardi so strožji in omogočajo lažje primerjanje med aparati. Pri nakupu novega hladilnika bodite pozorni na njegovo energijsko nalepko in izberite model z višjim energijskim razredom za večje dolgoročne prihranke.
  • Nastavite pravilno temperaturo: idealna temperatura za hladilni del je med 3 °C in 5 °C, za zamrzovalnik pa okoli -18 °C. Vsaka stopinja nižje lahko poveča porabo energije za približno 6%.
  • Redno čiščenje za dolgotrajno uporabo: doma izdelana čistila niso samo cenejša, ampak so tudi okolju prijaznejša. Za učinkovito čiščenje notranjosti hladilnika uporabite mešanico sode bikarbone in vode. Ta naravna rešitev nežno odstrani madeže in neprijetne vonjave, ne da bi poškodovala površine. Za čiščenje zunanjih površin in tesnil vrat uporabite mešanico kisa in vode, ki učinkovito odstrani umazanijo in bakterije. Pomembno je redno čiščenje hladilnih reber in odvodnih kanalov na zadnji strani hladilnika, saj to izboljša njegovo učinkovitost.
  • Pravilna razporeditev živil: razporedite živila tako, da bo zrak lahko prosto krožil v hladilniku. Preobremenjenost lahko privede do neenakomerne razporeditve temperature in večje porabe energije.
    • Zgornje police so idealne za shranjevanje pijač, gotovih jedi, jogurta in drugih manj občutljivih izdelkov.
    • Srednje police uporabljajte za shranjevanje jajc, sira in drugih mlečnih izdelkov.
    • Spodnje police so najhladnejši del hladilnika in so namenjene mesu in ribam.
    • Predali so idealni za shranjevanje sadja in zelenjave, saj ohranjajo pravo raven vlažnosti.
    • Vrata so namenjena shranjevanju začimb, omak, masla in sokov.
  • Pazite na tesnjenje vrat: slabo tesnjenje vrat lahko povzroči, da hladilnik deluje močneje, da ohranja želeno temperaturo. Preverite tesnila in jih po potrebi zamenjajte.
  • Uporabite kalkulator za izračun porabe: z uporabo spletnega kalkulatorja lahko izračunate letno porabo energije vašega hladilnika. Vnesite energijski razred, status gospodinjstva ter tip hladilnika, da dobite oceno porabe.

Različni modeli hladilnikov, ki jih imamo v ponudbi

Poznamo različne modele hladilnikov, ki ponujajo različne funkcije, kot je na primer tehnologija no-frost ali vgrajeni ledomat.

Vaš hladilnik lahko postane ena izmed najbolj varčnih naprav v vašem domu, če upoštevate te preproste nasvete. Redno vzdrževanje, pravilna uporaba in poznavanje njegove energetske učinkovitosti lahko znatno znižajo vaše stroške in prispevajo k trajnostnemu načinu življenja.