Izbirate med različnimi likalniki, vendar imate težave z izbiro pravega?

07.24.16. #Članki
Likalniki

V trgovini eMundia smo za vas pripravili široko ponudbo različnih likalnikov, likalnih postaj ter aktivnih likalnih plošč, s pomočjo katerih likanje ne bo več tako zamudno in naporno opravilo. Svoj izdelek lahko preprosto naročite kar preko spleta, veseli pa bomo tudi obiska v eni izmed naših poslovalnic. Tam si lahko izdelke pobližje ogledate ter jih tudi prevzamete.


Poplava različnih izdelkov za različne namene naše odločitve zelo otežuje. izbrati napravo, ki nam najbolj ustreza, je brez različnih informacij ter pomoči skoraj nemogoča. Ravno zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov ter informacij, ki so vam lahko v pomoč pri izbiri likalnika.

Kaj so likalniki ter čemu so namenjeni?

Likalnik je naprava, z razvojem katere so naše tegobe likanja perila postale nekoliko manj izrazite. Da bo opravilo kar najmanj zamudno ter turobno, so različni cenjeni proizvajalci za svoje uporabnike razvili različne vrste likalnikov. Pri likanju si lahko pomagamo tudi z uporabo posebnih likalnih desk, ki s pomočjo pare ter toplote naše perilo še dodatno negujejo. Delujejo tako, da mehansko ravnajo perilo, najpogosteje s pomočjo pare. Starejši likalniki perilo ravnajo le s pomočjo tople površine, vendar pa so le-ti že nekoliko zastareli. Cenovno so nekoliko ugodnejši, primerni pa bodo predvsem za uporabnike, ki ne likajo pogosto.

likalnikiPoleg samostojnih likalnikov pa lahko kupimo tudi likalne postaje. Le-te so večje od samostojnega likalnika, saj imajo tudi postajo, na kateri se nahaja sam likalnik. Napolnjena je z vodo, kar se odraža v manjši teži likalnika ter omogočenem daljšem času likanja, saj je zbiralnik vode na postaji veliko večji kot pri parnem likalniku. Sam likalnik je s postajo povezan s cevjo, po kateri se pretaka para. Ker se voda nahaja v zbiralniku postaje, je sama likalna naprava lažja, ter tako primerna za likanje večjih količin perila.

Kako izbrati pravi likalnik ali likalno postajo?

Pri izbiri je naprej potrebno upoštevati naše navade likanja – prostor, količina perila ter pogostost likanja. Če redko likamo majhne količine perila, potem nam izbiri likalnika ni potrebno posvetiti toliko časa, kot na primer tistim, ki likajo pogosto in velike količine perila. Likalna postaja bo odlična rešitev za tiste, ki najraje počakate, da se količina perila, ki ga je potrebno zlikati, precej nabere. Namesto likalne postaje pa bo tistim, ki likajo sproti, bolje služila kar kakovostna samostojna parna likalna naprava. Oglejte si našo ponudbo ter izberite napravo, ki bo najbolje ustrezala vam ter potrebam vašega gospodinjstva!

Pri izbiri upoštevajte moč naprave, saj le-ta ne vsebuje le informacije o zmogljivosti likalnika, temveč tudi o porabi električne energije. Dolžina električnega kabla je ključnega pomena za primerno manevriranje ter upravljanje naprave. Bodite pozorni, da ni prekratek. Prav tako je priporočljivo, da je stik gibljiv v vse smeri. Nekateri likalniki so brezžični, vendar pa jih je potrebno polniti. Pozornost namenite tudi kakovosti same likalne plošče, v stik z njo bodo namreč prišla vaša oblačila. Če likalna površina po perilu ne teče z lahkoto, povzroča gube, samo napravo pa je tudi težje upravljati. Pri postopku likanja bo uporaba pare močno pripomogla k veliko lažjemu ter bolj udobnemu likanju, pa tudi gube bodo hitreje zglajene. Preverite tudi velikost kotlička za vodo za čim daljšo obstojnost ter enostavnost uporabe.

Pomemben del izbire predstavljajo tudi funkcije naprave. Sodobni likalniki imajo najrazličnejše možnosti enostavnega, hitrega ali ekološkega likanja. Likalna površina likalnika je lahko izdelana za še boljše drsenje, oblikovana pa s konico za natančno likanje. Možnost vertikalnega likanja bo nežno polikala tudi najbolj občutljive tkanine. Sistem proti nabiranju vodnega kamna bo poskrbel za dolgo življenjsko dobo aparata, s sistemom proti kapljanju pa se bomo še dodatno zaščitili proti neželenemu kapljanju po sveže posušenih tkaninah. Z mnogimi likalniki lahko tudi preklapljamo med suhim likanjem ter likanjem s pomočjo pare. Indikator nivoja vode nas bo opozoril, preden bo vode zmanjkalo, priročno dolivanje vode kar med likanjem, pa nam bo prihranilo veliko časa.

Varnost pri likanju ter uporaba aktivne likalne deske

Napravo po uporabi vedno izključimo, počakajmo da se ohladi ter jo pospravimo tja, kamor majhni otroci ne dosežejo. Nekateri likalniki imajo že vgrajen sistem samodejnega izklopa v po določenem času mirovanja. Tudi varnostni ventil omogoča dodatno varnost. Kabla po uporabi ne zvijajte ali zavozlajte, raje ga lepo zložite. Če opazite, da je električni kabel poškodovan, pa napravo prenehajte uporabljati. Takoj jo odnesite tudi na servis. Nekatere likalne postaje imajo prav za to namenjen prostor, kamor lahko shranite vezni in priključni kabel.

Pri likanju si lahko močno pomagamo z uporabo likalne deske. Aktivne likalne deske so sodobne deske, ki uporabnikom nudijo veliko odlagalno površino za likalne postaje ter likalnike ter perilo. Površina likalne deske se ogreva ter na ta način suši perilo ter preprečuje kondenzacijo na deski, ki se lahko zgodi po daljšem likanju. Tovrstne likalne deske nudijo tudi funkcijo usesavanja, ki paro posrka globoko v tkanino likalne deske. Likalna površina se lahko napihne, kar je namenjeno likanju občutljivih tkanin. Površina onemogoča zdrs perila, deska pa je močna, stabilna ter omogoča enostaven transport.