Potrebujete novo mikrovalovno pečico?

07.10.16. #Članki
Mikrovalovna pečica

Potem ste izbrali pravi naslov. V trgovini Emundia lahko izbirate med široko izbiro mikrovalovnih pečic različnih cenjenih proizvajalcev, kot sta Bosch in Gorenje, ter še mnogo drugih. Svoj nakup lahko enostavno opravite preko spleta z vpisom svojih podatkov, izbrana poštna služba pa vam bo nov aparat dostavila kar do doma oz. na dogovorjeno mesto. Vabljeni ste tudi v naše poslovalnice, kjer si lahko izdelke tudi pobližje ogledate, naše osebje pa vam bo z veseljem ponudilo dodatne informacije o izbranih izdelkih.


Mikrovalovna pečica oz. mikrovalovka, je sodoben kuhinjski gospodinjski aparat, ki nam močno olajša delo pri kuhanju in segrevanju hrane. Sodobni tempo življenja ustvarja potrebo po pripomočkih, s katerimi lahko hrano pripravimo hitro, pa vendar kvalitetno, da hrana ne bo izgubila svoje hranilne vrednosti. S kuhanjem ali peko v mikrovalovni pečici bomo tako brez, da bi se odpovedali zdravemu načinu prehranjevanja, hkrati prihranili še čas in energijo, ki jo bomo tako lahko porabili pri drugih prostočasnih aktivnostih.

Uporabljamo jo predvsem za segrevanje že narejene hrane, odtaljevanje ter pečenje živil. Postopek je namreč veliko hitrejši kot pri uporabi klasične pečice. V njej lahko segrevamo tudi pijače. Omenimo lahko, da dandanes tudi veliko restavracij uporablja le še mikrovalovno pečico.

Razlike med mikrovalovnimi pečicami

Glede na način postavitve, lahko mikrovalovne pečice razdelimo na vgradne ter prostostoječe.

Vgradna mikrovalovna pečica nam omogoča vgradnjo ter vključitev v kuhinjski element. Na ta način lahko dosežemo zelo eleganten ter dovršen videz naše kuhinje. Prostostoječo pečico pa lahko postavimo kamorkoli, na kuhinjski pult, omarico ali kamorkoli na ravno površino. Prosto jo lahko prestavljamo glede na naše potrebe.

mikrovalovna pečicaNadalje ločimo tovrstne pečice tudi po moči (in zmogljivosti), prostornini ter različnih funkcijah, ki jih omogočajo svojim uporabnikom.

Moč mikrovalovne pečice lahko znaša od nekaj sto vatov, pa do več tisoč vatov. Glede na potrebe po količini segrete hrane lahko izbiramo med prostorninami od nekaj litrov pa tja do več deset litrov.

Sodobne pečice se od starejših razlikujejo po hitrejšem času segrevanja ter mnogih dodatnih funkcijah. Poleg funkcij segrevanja ter odtaljevanja, nam lahko nudijo tudi grill oz. žar funkcijo ter konvekcijsko pečenje. Prednost teh vrst pečenja je tudi zelo zdrav način priprave hrane, zato se mnogo ljudi odloča za ta tip pečice. Nekatere pečice imajo tudi tehnologijo »6. čuta«, ki v hrani izmeri vlažnost ter samodejno prilagodi parametre za pripravo popolnih jedi.

Nekateri sistemi vsebujejo tudi tehnologijo, ki omogoča enakomerno kroženje toplote s tridimenzionalnim oddajanjem mikrovalov. Hrana je tako vedno enakomerno in temeljito zapečena. Vse informacije se na nekaterih napravah izpisujejo kar na sodobnem zaslonu, regulacijo pa nam omogočajo kar preko vrtljivih nastavitvenih gumbov.

Kakšno delovanje uporablja mikrovalovna pečica?

Mikrovalovna pečica za svoje delovanje uporablja, kot že ime samo pove, mikrovalove. S frekvenco 2, 455 GHz potujejo mikrovalovi skozi hrano ter jo obenem segrevajo. Medtem ko se pri klasičnih pripravljalnih postopkih toplota živilom dovaja skozi zunanjo površino, se pri mikrovalovih segreva njihova notranjost. Sicer tudi tukaj postopek teč od zunaj proti notranjosti, vendar veliko hitreje. Vodnim molekulam mikrovalovi oddajajo toploto, le-ta pa se nato razširi po vsej hrani. Istočasno se segreva tako njena notranjost kot zunanjost.

Mikrovalovi so pravzaprav sestavljeni iz močnih električnih ter magnetnih polj, ki se neprestano premikajo ter vrtijo. Vodne molekule v hrani se želijo orientirati v smeri magnetnega polja, vendar to ni mogoče, saj se le-to neprestano spreminja. Na ta način z vrtenjem molekule dobivajo energijo, ki se s trkom spremeni v toploto.

Sestavni deli ter vzdrževanje mikrovalovke

Mikrovalovna pečica je v osnovi sestavljena iz ohišja, magnetrona (ki proizvaja mikrovalove), kovinskega ventilatorja (ki mikrovalove širi po vsej mikrovalovni pečici), stikal za regulacijo funkcij ter temperature v pečici ter prostora za hrano. Notranji prostor mikrovalovne pečice sestavlja »Faradayeva kletka«, ki mikrovalovom onemogoča izhod. Edini pogled v notranjost pečice med pečenjem nam ponujajo mrežasto zaprta vratca (tam so majhne luknjice, ki pa so premajhne, da bi skozi njih izhajalo žarčenje).

Ko se lotite čiščenja, naj bo mikrovalovna pečica popolnoma ohlajena ter izklopljena iz električnega omrežja. Pred uporabo in čiščenjem najprej preberite navodila, ter se v prvi vrsti držite le-teh. Običajno je potrebno najprej z mehko krpo obrisati notranjost, za trdovratne maščobne madeže pa lahko uporabite kuhinjsko strgalo. Ne uporabljajte jeklene gobice, saj lahko površino obdrgnete. Notranjost pečice lahko očistite tudi s pomočjo limoninega soka, ki vsebuje citronsko kislino in temeljito razžira trdovratno maščobo. V posodo natočite vodo ter vanjo iztisnite tudi sok limone. Posodo postavite v pečico in zavrite. Z ustvarjanjem pare se bodo madeži razmehčali. Obrišite jih z vlažno krpo ali brisačko.

Kis in soda bikarbona delujeta kot naravno razkužilo. Po čiščenju notranjost obrišite tudi z krpo namočeno v navadno vodo, da se odstranijo ostanki čistil. Ne pozabite pa tudi na zunanjost mikrovalovke.

Še nekaj dodatnih opozoril za uporabo

V pečico je prepovedano dajati kovinski pribor, aluminijasto folijo ter krožnike z zlatim robom. Povzročijo lahko namreč iskrenje (ker ne prepuščajo mikrovalov), kar lahko privede tudi do požara. Če segrevate plastično embalažo se sicer ne bo zgodilo nič nenavadnega, se pa tovrstni materiali enako kot hrana segrejejo. Pri segrevanju plastike pa se, kot vemo, v okolico topijo zdravju škodljive snovi.

Kaj pa nevarnosti sevanja, ki jih včasih zasledimo v različnih internetnih virih?

Zagotovo ste v medijih že zasledili opozorila, da je mikrovalovna pečica, oz. v njej pripravljena hrana, škodljiva. Spet na drugi strani, ste morda zasledili, da temu ni tako.

Mikrovalovi so valovi, ki vsakodnevno sevajo na nas tudi iz vesolja. Sicer so škodljivi, vendar jih je premalo, da bi nam resnično škodovali. V mikrovalovni pečici proizvaja mikrovalove magnetron. Sevanje se na notranji kovinski oblogi odbija in razprši po celotni prostornini. Ker je ohišje pečice izdelano iz materialov, ki žarčenja ne prepuščajo, bomo ob pravilni uporabi in upoštevanju navodil proizvajalca, ob uporabi mikrovalovke, popolnoma varni. Takoj po izklopu pečice, mikrovalovi izginejo. V hrani ne puščajo nobenega sevanja ter ne spreminjajo kemičnih sestavin.

Poskrbimo le, da bodo vratca in ohišje pečice ostala cela ter zaprta med peko. V primeru poškodb je ne uporabljajmo ter jo odnesimo do pooblaščenega serviserja.