Potrebujete električni ali oljni radiator?

06.13.16. #Članki
Oljni električni radiatorji

Da lahko živimo udobno skozi vse letne čase, tudi tiste malo hladnejše, je nakup primernih radiatorjev zelo pomemben. V naši trgovini vam nudimo široko izbiro klasičnih, aluminijastih, kopalniških ter električnih radiatorjev in kaloriferjev. V naši ponudbi lahko zase izberete tudi primeren oljni radiator. Preverite našo ponudbo in si oglejte različne grelne naprave, vabimo pa vas tudi k ogledu v eni izmed naših poslovalnic. Za različna vprašanja glede naše ponudbe ali storitev pa smo vam vedno na voljo tudi preko telefonskega kontakta.


Električni radiatorji so odlična rešitev predvsem za dodatno ogrevanje prostorov. Najenostavnejšo rešitev predstavljajo za ogrevanje tistih prostorov, kjer obstoječi radiatorji ne zadovoljijo vseh naših potreb po toploti, ali pa kjer talno ogrevanje ne uspe pokriti vseh toplotnih izgub zgradbe. Seveda pa jih lahko uporabimo tudi za glavni vir ogrevanja. Kjer ni na voljo drugih virov ogrevanja, ni prostora za kotlovnico ali ni dimne napeljave bo električni radiator prava izbira.

Ker so popolnoma samostojni pri svojem delovanju, in niso odvisni od centralnega sistema ogrevanja, lahko z njimi v celoti ogrevamo ali dogrevamo tudi posamezne prostore, kot so študentske sobe, kopalnice ali počitniške hišice. Če uporabljamo talno gretje je električni radiator odličen za ogrevanje kopalnice izven sezone kurjenja ter za sušenje brisač.

Kako delujejo?

Električni radiatorji so lahko napolnjeni s posebnimi tekočinami (mešanico vode in glikola za uporabo radiatorja v toplovodnem omrežju) ali pa kar z vodo. Napolnjeni so lahko tudi z oljem (ki mora ustrezati zahtevam proizvajalca). Konvektorski radiatorji običajno ne vsebujejo tekočine. Vgrajene imajo električne grelnike, s katerimi električno energijo zelo učinkovito pretvorijo v toploto.

Zakaj opraviti nakup in katerega izbrati?

Namestitev električnih radiatorjev nam prinaša kar nekaj pozitivnih učinkov. Za začetek je cena njihove namestitve veliko nižja kot namestitev klasičnih radiatorjev. Tudi sama namestitev ter uporaba sta zelo enostavni. Električni radiator preprosto postavite, priključite na električno omrežje ter vključite. Električni radiatorji ne zahtevajo posebnega vzdrževanja ali posebnega prostora za kurilnico. Nekateri radiatorji vam nudijo tudi možnost časovnega in temperaturnega daljinskega upravljanja. Pri nekaterih lahko nastavljate tudi uro pričetka električni radiatorjiin konca gretja glede na različne dni v tednu, kar je še posebej priročno za tiste, ki hodijo v šolo ali službo in bi želeli privarčevati pri ogrevanju, ob enem pa na koncu dneva vseeno stopiti v topel dom. Izbirate lahko tudi med različnimi izgledi in barvami.

Svoj električni radiator izberite v prvi vrsti glede na dimenzije prostora, ki ga imate na voljo. Prav tako izberite potrebno moč radiatorja. Okvirni izračun moči lahko dobite tako, da pomnožite prostornino vašega prostora s 70W. Če potrebujete konkretnejši nasvet pa so vam vedno na voljo tudi naši strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem ponudili svojo pomoč pri izbiri.

  • Moč radiatorja

Za vas smo pripravili tudi informativni pregled moči električnih radiatorjev ter njihovega učinka ogrevanja. Električni radiatorji moči 500W so običajno primerni za ogrevanje prostorov do 8 kvadratnih metrov pri dobro izoliranem objektu. 1000W radiatorji so namenjeni ogrevanju približno 17 kvadratnih metrov prostora pri dobri izolaciji stavbe. 1500W električni radiatorji bodo ogrevali okoli 24 kvadratnih metrov prostora, 2000W pa do okoli 33 kvadratnih metrov. Potrebno pa je vedeti, da se s slabšo izolacijo objekta toplotne izgube večajo.

Razlike med električnimi radiatorji

Električni radiatorji se med seboj razlikujejo glede na tekočino, ki jo uporabljajo za svoje delovanje (voda, olje), glede na moč, izgled, barvo, dimenzije ter možnost postavitve. Konvektorski električni radiatorji so običajno nameščeni ob steno, medtem ko lahko klasične cevne električne radiatorje poljubno premikamo. Nameščen lahko imajo tudi sobni termostat, vgrajen ročaj in noge ali integrirani kabelski boben za lažjo napeljavo na električno omrežje. Nekateri nam nudijo tudi možnost daljinskega upravljanja.

  • Oljni radiator

Je električna grelna naprava, ki služi ogrevanju suhih zaprtih prostorov. Njegova grelna moč je običajno nastavljiva (ponavadi na 3 stopnje), vgrajeni termostat pa regulira delovanje naprave glede na temperaturo v prostoru. Oljni radiator je v notranjosti napolnjen z oljem, ki se zelo segreje. Nič nenavadnega ni, če občasno zaslišimo pretakanje tekočine v radiatorju, saj običajno ni napolnjen čisto do konca.

  • Konvektorski električni radiator

Je sodobna grelna naprava, ki deluje s pomočjo zelo natančnega termostatskega krmiljenja. Delujejo s pomočjo blage naravne konvekcije oz. kroženja ogretega zraka. To omogoča nizkotemperaturni režim grelca (ostali radiatorji delujejo po visokotemperaturnem režimu, saj so za ogrevanje prostora potrebne visoke temperature vode, ki se dovaja v sam radiator). Večina toplega zraka se tako ohrani pri tleh. Konvektorski radiatorji so običajno nameščeni na nosilcih, so pomočjo katerih so nekoliko dvignjeni nad tla. Hladnejši zrak vanje vstopa skozi režo na spodnji strani, segreti pa izhaja skozi tisto na zgornji strani. Segrevanje zraka omogoči grelec z veliko površino, ki je nameščen v notranjosti naprave. Konvektorske plošče so običajno tudi zelo elegantnega videza. Predstavljajo zelo varčen način ogrevanja, ki nas lahko stane manj od nekaterih drugih načinov centralnega ogrevanja (npr. kurilno olje).

Čiščenje in vzdrževanje

Tako kot vse naprave je potrebno tudi radiatorje občasno očistiti. Seveda je pred tem potrebno prebrati priloženo knjižico z navodili in opozorili proizvajalca. Vedno prepustimo servis ali popravilo pooblaščenemu izvajalcu. Prav tako niso dovoljene predelave radiatorjev, saj bi to utegnilo biti nevarno ali škodljivo. V notranjosti naprav se ne nahajajo nobeni deli, ki bi bili potrebni vzdrževanja z vaše strani, zato je nikoli ne odpirajte.

Preden se lotite čiščenja radiatorja ga izključite iz električnega omrežja in počakajte da se popolnoma ohladi. Šele nato ga lahko očistite, najbolje kar s suho in mehko krpo. Prah, ki se lahko nabere na cevnih pregibih lahko odstranite tudi s pomočjo mehkega čopiča ali s pomočjo sesalnika za prah. Nikoli pa naprave ne čistite z agresivnimi čistilnimi sredstvi, saj bi lahko škodovale ohišju ali pa tudi celotnemu delovanju.