Peči na plete - dobra investicija

06.02.16. #Članki
Peči na pelete

Kaminske peči na pelete


Iščete ugodno, vizualno privlačno ter enostavno rešitev sistema ogrevanja? Si želite le dodatno ogrevanje nekaterih prostorov? Peč na pelete je prav gotovo zelo ugodna rešitev, s katero lahko zagotovimo dodatno ogrevanje, ali pa jih namestimo kot glavni vir ogrevanja našega doma.

Ogrevanje s pomočjo peletov je energetsko učinkovito, ugodno ter ekološko. Z višanjem cen preostalih energentov, še posebno olja, je smiselno premisliti o spremembi kurjave. Peleti predstavljajo zelo ugodno napredno tehnološko rešitev. Kurjenje peletov ne proizvaja veliko pepela, kar pomeni, da je izkoristek zelo visok. So obnovljiva rešitev, saj so sestavljeni iz lepila ter odpadnega lesa.

V trgovini Emundia imamo za vas pripravljeno široko ponudbo različnih peči na pelete – toplozračne, termo ter peči s cevnim razvodom. Tako boste za svoj dom lahko izbrali kar najbolj optimalno peč, ki bo ustrezala vašim željam. Nudimo vam tudi strokovno svetovanje ter ugodno MONTAŽO.

 

   TOPLOZRAČNE PEČI

toplozračne peči

PEČI S CEVNIM RAZVODOM

peči s cevnim razvodom

TERMO PEČI

termo peči

DODATNA OPREMA

dodatna oprema peči

  • Prednosti kaminske peči

Ogrevanje s pomočjo kaminske peči vam nudi kar nekaj prednosti (v primerjavi z vgradnim kaminom). Prostor ogrevajo s pomočjo vseh 5 ploskev, v pomoč je tudi dimnik. Montaža ali odstranitev sta precej enostavni. Pri vgradnji tudi ni veliko zapletov, vzdrževanje in servisiranje pa sta enostavna. Edino slabost v primerjavi z vgradnimi kamini predstavlja nekoliko manjša akumulacija toplote, vendar tudi to nalogo nekatere peči že odlično opravljajo.

Sistemi ogrevanja

Poznamo več vrst peči na pelete. Sodobne peči odlikujejo različni vizualno privlačni dizajni in oblike, izbirate pa lahko tudi med različnimi stili in barvami. Peči, ki za svoje delovanje porabljajo pelete, je potrebno priključiti tudi na električno napajanje, saj je le-to potrebno za samodejno odmerjanje peletov v kurišče.

Pri izbiri bodite pozorni na grelno moč, prostornino prostora, ki ga lahko ogrejemo, porabo električne energije in pelet ter prostornino zalogovnika.

  • Toplozračna peč na pelete

Toplozračne peči in kamini ogrevajo prostor s pomočjo kroženja zraka. Z ustrezno regulacijo zračnikov lahko ogrevamo tudi sosednje prostore. Namestimo jih kot dodatni vir ogrevanja v določenih prostorih. Peč začne prostor ogrevati že kmalu po začetku kurjenja, toploto pa oddaja še nekaj ur po končanem kurjenju. Vsaka peč ima vgrajen zalogovnik za pelete. Po začetku kurjenja peč samodejno dodaja pelete na kurišče po potrebi. Toplozračne peči so lahko tudi brez ventilatorja. Tovrstne peči so namenjene ogrevanju prostora v katerem stojijo. Če izberemo peč s toplotnim izmenjevalnikom pa lahko ogrevamo kar celotno etažo.

  • Toplovodna peč na pelete

Toplovodne peči ogrevajo vodo v zalogovniku vode. Sistem ogrevanja je podoben toplozračnemu, le da v tem primeru prostore ogreva topla voda. Po navadi je kurišče oblikovano tako, da voda kroži po obodu in tako prevzema sproščeno toploto. Nato potuje neposredno v sistem ogrevanja. Na trgu lahko izbiramo med mnogimi prostostoječimi in centralnimi pečmi, s pomočjo katerih dobimo mnogo možnosti podpornega ogrevanj.

Če želimo peč uporabljati za osnovno ogrevanje, je dobro izbrati takšno s toplotnim izmenjevalnikom. Potrebno pa je zagotoviti dovod oz. napeljavo do zalogovnika peletov. S toplovodno kaminsko pečjo s toplotnim izmenjevalnikom lahko tudi prihranimo nekaj stroškov ogrevanja, če jih zvežemo z obstoječim sistemom ogrevanja.

 

peč na pelete

Napeljava peči na pelete

Na mestu, kjer bo peč stala, je potrebna pravilno ozemljena električna napeljava. Peč na pelete postavite na tla tako, da jo boste lahko priključili na dimno tuljavo v bližini odzračevalne odprtine. Tla morajo biti seveda primerno odporna na tovrstno obremenitev. Če so vaša tla sestavljena iz vnetljivih materialov jih je smiselno podložiti s ploščo iz kaljenega stekla ali jekla. Prav tako odstranite iz neposredne bližine tudi morebitne vnetljive predmete. Poskrbite za dostopnost čiščenja same peči, pa tudi dimne tuljave ter priključkov. Poskrbite za ustrezni zračenje prostora, saj peč na pelete med svojim delovanjem porabi določeno količino zraka iz prostora.

Seveda pa je najpomembneje upoštevati vsa predpisana navodila proizvajalca, saj se tudi peči na pelete med seboj zelo razlikujejo, ter zahtevajo različne napeljave ali okolja.

  • Vzdrževanje

Peč na pelete je potrebno tudi redno vzdrževati. Slabo ali neredno čiščenje peči lahko zmanjša učinkovitost delovanja ali pa prepreči zagon. Pred vsakim čiščenjem se prepričajte, da so vse površine hladne. Pogosto je potrebno izprazniti in očistiti posodo za pepel ter rešetke.

Po koncu kurilne sezone pa je potrebno očistiti tudi  dovod do dimnega ventilatorja ter celotno pot dimnih plinov.

Varnost pri uporabi

Peč na pelete naj namesti le strokovnjak, ki je specializiran za ta dela. Električna napeljava mora biti v prostoru, kjer bo stala peč, napeljana v skladu z veljavnimi predpisi. V peč ne nalagajte drugih materialov za kurjenje. Še posebno lahko peči na pelete  škoduje kurjenje plastičnih odpadkov. Za prižig ognja nikoli ne uporabljajte vnetljivih tekočin, saj lahko zanetite požar. Pomembno je tudi, da kupljenega izdelka ne spreminjate ali kakorkoli dograjujete v lastni izvedbi. Prav tako ne uporabljajte, če ima razbita vratca.

Poskrbite za ustrezno mesto montaže peči na pelete. Ne montirajte je v spalnice ali otroške sobe, saj se lahko med ogrevanjem nekateri deli peči močno segrejejo. Prav tako bodite pozorni na predpisane minimalne varnostne razdalje, ki vam sporočajo kako blizu stene lahko peč postavite.

Pazljivi pa bodite tudi pri skladiščenju peletov, saj se lahko ob nepravilnem hranjenju zdrobijo. Če jih hranite v vlažnem prostoru pa bo njihov toplotni izkoristek manjši.