Potrebujete nov pralni stroj?

07.11.16. #Članki
Pralni stroji

Se vam je stari pokvaril, ali pa si le želite novega, ki bo svojo funkcijo opravljal bolje? V trgovini Emundia si oglejte pestro izbiro kakovostnih aparatov cenjenih proizvajalcev, ki vam bodo resnično olajšali življenje. Naprave, ki jih nudimo so varčne, elegantne ter kvalitetne. Svoj pralni stroj lahko enostavno naročite preko spleta, v najkrajšem času pa vam ga bo dostavila izbrana poštna služba. V primeru nekaterih strojev vam nudimo brezplačno dostavo. V naših poslovalnicah se lahko dogovorite tudi za osebni ogled, kjer vam bo naše strokovno osebje z veseljem pomagalo pri izbiri primernega aparata, ter vam zagotovilo vse potrebne dodatne informacije.


Pralni stroji so naprave, ki nam vsekakor močno olajšajo naš vsakdan. Odrešijo nas zamudnega ročnega pranja perila, sodobni stroji pa nam ob tem pomagajo še varčevati z vodo in električno energijo. Poleg tega nam omogočajo še nežno pranje vseh tkanin in obilo različnih funkcij (ki pa so odvisne tudi od posameznega modela).

Razlike v polnjenju pralnih strojev

Tako kot vse ostale naprave, se tudi pralni stroji med seboj precej razlikujejo. Ravno zato je mogoče poiskati točno takšnega, ki bo ustrezal našim željam in potrebam. Po obliki najprej prepoznamo takšne z zgornjim ali sprednjim polnjenjem perila. Po delovanju so popolnoma enakovredni, vsi pa imajo svoje prednosti in slabosti, povezane s polnjenjem. Na trgu se sicer nahaja več pralnih strojev s sprednjim polnjenjem, vendar je tudi tisti z zgornjim polnjenjem zelo primeren za določena gospodinjstva.

Pralni stroji z zgornjim polnjenjem so odlična rešitev za namestitev v majhne kopalnice ali ostale prostore. Sicer nanje ne moremo ničesar odložiti, vendar lahko ta problem preprosto rešimo tudi z namestitvijo visečih omaric nad napravo. Idealni so za starejše ljudi, ki se težko sklanjajo, ter za invalide. Tudi po samih dimenzijah so pralni stroji z zgornjim polnjenjem nekoliko manjši. Nekateri stroji so tudi na kolesih, kar nam omogoča enostavno čiščenje tal pod njimi. Tudi ko je stroj že natočil vodo, lahko dodamo perilo, ki smo ga prej pozabili.

pralni strojiMorda je slabost takšnih strojev ta, da med pranjem ne vidimo v boben, ter tako ne opazimo morebitnih napak. Pri nekaterih starejših modelih je včasih potrebno tudi zavrteti boben do točke, kjer je omogočeno odstranjevanje perila iz stroja. Boljši modeli pa imajo funkcijo samodejnega pozicioniranja bobna, da se le-ta vedno ustavi na mestu, ki je primerno za jemanje perila iz stroja.

Pralni stroji s sprednjim polnjenjem so običajno nekoliko večjih dimenzij – širine 60 centimetrov, globine do 60  centimetrov ter višine 85 centimetrov. Seveda pa lahko izberemo tudi nestandardne dimenzije, ki nam nudijo prilagodljivost postavitve v manjšem prostoru.

Zmogljivost pralnega stroja

Pri izbiri primerne naprave bodite pozorni tudi na njeno zmogljivost. Ta podatek boste, poleg drugih pomembnih informacij, našli na energijski nalepki. Pove nam, koliko perila stroj opere v navedenem energijskem razredu. Pri običajni velikosti stroja ta zmogljivost znaša okoli 5 do 9 kilogramov. Priporočljivi so pralni stroji z večjo zmogljivostjo pranja, saj nam lahko pridejo prav pri pranju posteljnine ter večjih količin perila. Upoštevajte tudi podatek o vrtljajih ožemanja, ki uporabnika informira o hitrosti obračanja bobna po končanem pranju. Višji kot so vrtljaji, bolj je perilo po koncu pranja suho – manj časa se suši.

Različne funkcije pranja, ki jih omogočajo pralni stroji

Pred nakupom je priporočljivo, da se pozanimamo o funkcijah, ki jih omogočajo različni modeli pralnih strojev. Varovanje dotočne cevi pred izlitjem vode je zelo priročna funkcija, saj preprečuje morebitno poplavo v našem stanovanju. Invertni elektromotor omogoča tiho delovanje, saj deluje brez električnih krtačk med ožemanjem. Odločimo se lahko tudi za poseben boben za nežno pranje perila. Izdelan je v posebni strukturi, ki perilu omogoča, da po bobnu nežno drsi.

Sodobni pralni stroji skrbijo za to, da je vsaka vrsta tkanine oprana na pravilen način, z optimalno kombinacijo vode, temperature, časa te hitrosti vrtenja bobna. Nekateri stroji nam omogočajo tudi časovno optimizacijo pranja, funkcija proti alergijam pa pri pranju uporablja več vode ter še dodatno izpira oblačila. Mnogi stroji nudijo tudi funkcijo »eko«, ki omogoča najbolj energijsko varčno pranje. Upravljanje je mogoče preko vrtljivih gumbov ter LCD prikazovalnika, nastaviti je mogoče različne programe pranja za različne tkanine.

Vse več strojev ima vgrajeno tehnologijo »Fuzzy Logic«, s katero lahko varčno in učinkovito v velikem stroju peremo tudi majhne količine perila.

 

Energijska nalepka in varčevanje z energijo

Vsi pralni stroji ter druge večje gospodinjske naprave, ki sodijo med večje porabnike električne energije v gospodinjstvu, morajo biti označeni z energijsko nalepko. Njen namen je ozaveščanje posameznih kupcev in uporabnikov o energijski potratnosti naprave. Na ta način smo kupci ozaveščeni ter lažje izberemo boljšo ter okolju prijaznejšo odločitev.

Na energijski nalepki se nahajajo tudi ostali podatki o proizvajalcu ter modelu pralnega stroja, njegovi letni porabi energije ter vode in njegovi glasnosti. Na njej je naveden tudi energijski razred, kamor naprava spada. Razdeljeni so med razrede A in G, kjer so naprave razreda A najvarčnejše, naprave v razredu G pa najbolj potratne. Priporočamo vam izbor varčne naprave, ki jih je na današnjem tržišču res veliko.

Sami lahko za varčevanje z energijo torej poskrbite tako, da se odločite za nakup večjega stroja energijskega razreda A, ki ima tudi funkcijo prilagajanje količine vode ter ostalih energentov glede na količino perila, ki ga peremo. Priporočljivo je, da peremo le nekajkrat na teden po večje količine perila.