Prezračevanje z rekuperacijo

05.30.16. #Članki
Prezračevanje

Vnesite svež zrak v vaš dom - rekuperacija zraka


Prav vsako živo bitje za svoj obstoj potrebuje svež zrak, iz katerega z dihanjem ali kakšnim drugim postopkom črpa snovi, ki so nujno potrebne, da sistemi v telesu pravilno delujejo.

Svež zrak je življenjskega pomena tako za ljudi, kot za živali. Raziskovalci so v nekaterih svojih študijah ugotovili, da vsak posamezen človek v povprečju prediha približno 30 kubičnih metrov zraka v eni uri. Zrak, ki se v prostoru zadržuje že nekaj časa, je zato povsem postan in ne vsebuje več toliko kisika, kar lahko negativno vpliva na sposobnost koncentracije in na zdravje nasploh, zato je potrebno redno prezračevanje z rekuperacijo, da zrak zaokroži po prostoru in se zamenja s čistim, svežim od zunaj. Medtem ko sicer lahko svoj dom zračite tudi z odpiranjem oken, to največkrat prinese energijske izgube, ki so precej visoke, še posebej v situacijah, ko je posebej hladno ali zelo vroče, torej ko prostor hkrati tudi grejete ali hladite. Za rešitev te težave je najprimernejše prezračevanje z rekuperacijo, saj rekuperacija zraka ne povzroča tolikšnih izgub energije.

LOKALNI REKUPERATORJI

lokalni rekuperatorji

CENTRALNI REKUPERATORJI

centralni rekuperatorji

Kaj je rekuperator in kaj je rekuperacija zraka?

Izrazi, kot sta rekuperator, prezračevanje z rekuperacijo in rekuperacija zraka so vam morda zaenkrat še neznani, vendar je sistem, ki ga ta izraza označujeta, precej preprost. Rekuperator je namreč naprava za zračenje, ki pa ne skrbi le za to, da v stanovanje neprestano prihaja svež zrak, poln kisika, temveč poskrbi tudi za to, da se toplotna energija iz starega, postanega zraka prenese v svežega, ga tako ogreje in poskrbi, da vam ni potrebno žrtvovati toplote za svež zrak, napolnjen s kisikom. Naprava za rekuperacijo v zrak, ki ga prinese v stanovanje, prenese kar do 95 odstotkov vse toplote, ki je v postanem zraku in bi se sicer izgubila.

V novogradnjah, še posebej v pasivnih hišah, pri katerih je namen, da se izgubi čim manj energije, tudi toplotne, okna običajno dobro tesnijo in so nameščena tako, da skoznja v prostor ne more prehajati ne topel, ne hladen zrak, saj se tudi na ta način zmanjšujejo izgube energije. Ekološka okna pa imajo eno veliko slabost: ker so ta okna zelo dobro zatesnjena, pa žal preprečijo, da bi v prostor prehajal svež zrak, ki ga nujno potrebujemo za življenje. V takšnih stavbah pride v poštev prezračevanje z rekuperacijo oziroma zračenje s pomočjo rekuperatorja.

prezračevanje z rekuperacijoprezračevanje prostorov, tako centralni kot lokalni. Medtem ko so prvi namenjeni prezračevanju vsakega posameznega prostora posebej, je s centralnimi rekuperatorji mogoča rekuperacija zraka v celotnem objektu. Centralni prezračevalni sistemi imajo za razliko od lokalnih prezračevalnih sistemov tudi možnost nočnega hlajenja prostora poleti in predgrelec, ki pozimi odtaljuje kondenzat. Centralni prezračevalni sistemi imajo tudi višji izkoristek toplotne energije kot lokalni sistemi za prezračevanje. Medtem ko se centralni sistemi za prezračevanje nameščajo predvsem v novogradnje, so lokalni prezračevalni sistemi pogosto edina rešitev za učinkovito prezračevanje, ko gre za sanacijo že obstoječih objektov ali naknadno vgrajevanje sistemov za prezračevanje, saj vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema ne zahteva predelav v stanovanju.

Je prezračevanje mogoče tudi brez rekuperatorja?

Seveda, vendar pa ima prezračevanje z rekuperacijo svoje prednosti. Prostor bi namreč morali, da bi se izognili energijskim izgubam, zračiti po točno določenih postopkih. Ker, kot smo zapisali že zgoraj, vsak človek povprečno za dihanje ob izvajanju običajnih aktivnostih potrebuje približno 30 kubičnih metrov zraka na uro, bi morali natančno izračunati, v kolikšnem času ob odprtem oknu v vaš prostor pride toliko zraka, nato pa okno odpreti enkrat na uro za toliko časa, kolikor je potrebnega, da se zamenja dovolj zraka – po nekaterih izračunih naj bi takšno zračenje trajalo pet do sedem minut in se izvajalo enkrat na uro. To je precej zamudno in neprijetno opravilo, posebej težko pa bi bilo tako zračiti ponoči, saj bi morali enkrat na vsako uro vstajati ter odpirati in zapirati okna. To težavo reši kakovostna rekuperacija zraka hitro in enostavno. Če zračimo redkeje, se v stanovanju nabira postan zrak, v katerem ni dovolj kisika. Vas morda kdaj boli glava? Morda je to prav zaradi pomanjkanja kisika in svežega zraka. Poskusite odpreti okno in ugotovili boste, da bo vaš glavobol kaj kmalu pojenjal. Rekuperacija je potrebna tudi zato, ker lahko pri postanem zraku prihaja do povečanih količin v zraku in zato do pojava nadležne plesni, ki je lahko za dihala ljudi in živali, ki se zadržujejo v tistem prostoru, celo zelo nevarna.

Prezračevalni sistemi, katerih glavna funkcija je rekuperacija zraka, so torej mnogo energetsko učinkoviti kot poskusi prezračevanja z odpiranjem oken, saj so izgube toplotne energije pri tovrstnih sistemih prezračevanja zelo majhne, že skorajda nikakršne, poleg tega pa omogočajo prezračevanje, ne da bi se zrak v vašem stanovanju ohladil ali pretirano ogrel. Obiščite spletno trgovino eMundia ali katero izmed naših poslovalnic in si izberite sistem za rekuperacijo, ki bo učinkovito prezračeval vaš dom.