Ogrevanje z radiatorji

06.11.16. #Članki
Radiatorji

Radiatorsko ogrevanje je zelo razširjena klasična oblika ogrevanja, na katero prisega mnogo gospodinjstev. V sodobnem času se je ponudba radiatorjev na trgu močno razširila ter nam prinesla mnogo večjo izbiro. Pred nakupom je dobro premisliti ter pretehtati vse možnosti o nakupu radiatorjev za naš dom, da bo naše ogrevanje kar najbolj optimalno. Radiatorje lahko dobimo v več dimenzijah, barvah ter oblikah, ki nam omogočajo, da naši prostori tudi vizualno izgledajo zelo lepo.


Se odločate za menjavo radiatorjev? Podjetje Emundia vam ponuja veliko izbiro radiatorjev priznanih proizvajalcev različnih vrst – aluminijastih, kopalniških, električnih ter oljnih radiatorjev in kaloriferjev. Na nas se obrnite tudi po nasvet strokovnjaka. Naročilo je zelo preprosto – izdelke enostavno dodate v košarico, vpišete svoje podatke, na domu pa vas bodo pričakali v najkrajšem možnem času.

 

V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo več vrst radiatorjev:

 

        ALUMINIJASTI RADIATORJI

       KLASIČNI RADIATORJI

       KOPALNIŠKI RADIATORJI

 KALORIFERJI


ELEKTRIČNI IN OLJNI

 

 

Prednosti radiatorjev

Ogrevanje z radiatorji nam prinaša številne prednosti. Njihova vgradnja ali zamenjava je enostavna, prav tako tudi vzdrževanje. So cenovno ugodna rešitev za naš dom. Različne vrste radiatorjev pa nam nudijo različne prednosti. Zagotavljajo nam preprost način obračuna toplote v večstanovanjskih stavbah, nanje pa običajno namestimo tudi termostatske ventile, ki nam omogočajo hitro ter preprosto regulacijo temperature v različnih prostorih. Tovrstni ventili nam pomagajo tudi pri prihrankih. Dobro je vedeti, da lahko že z znižanjem ene same stopinje celzija v prostorih prihranimo energijo.

Namestitev in delovanje

Radiatorsko ogrevanje segreje zrak ter s pomočjo sevanja in kovenkcije/kroženja zraka po prostoru zagotovi ogrevanje celotnega prostora. Toplota se prenaša z vroče vode na zrak. Običajno grelne naprave namestimo pod okna, pri čemer se hladen zrak ogreje ter nato dvigne pod strop.

Da bodo toplotne izgube čim manjše je dobro poskrbeti za kvalitetno cevno napeljavo, pri kateri naj bodo cevi čim krajše ter pravilno nameščene (še posebno pri prehodih skozi stene), da preprečimo pokanje betona pri raztezanju in krčenju cevi.

Ogrevalni sistem

Pri nakupu moramo upoštevati tudi sistem razporejanja ogrevalnih cevi, ki so v končni točki priključene na radiator. Poznamo enocevni ter dvocevni sistem vezave. Pri enocevnih so ogrevala v sistemu vezana zaporedno, kar pomeni, da v vsa sledeča ogrevala prihaja nižja temperatura vode. To pomeni, da bomo enako temperaturo v dveh različnih prostorih dosegli samo z radiatorji večje površine.

Kadar je nameščen dvocevni sistem, pa so ogrevala vezana vzporedno. To pomeni, da sta priključka za dovodno in odvodno vodo ločena. Temperatura dovodne vode je torej za vse radiatorje v sistemu enaka.

Reguliranje temperature

Radiator se hitro odziva na temperaturne spremembe. V tem pogledu ima precejšnjo prednost pred talnim ogrevanjem, ki ni tako hitro odzivno. Radiatorji lahko deloma delujejo tudi po nizkotemperaturnem režimu, tako kot sodobnejši načini ogrevanja. V ta namen morajo biti bistveno večji.

Vrste radiatorjev

Delimo jih glede na material iz katerega so izdelani (aluminij, litoželezo, jeklo) ter na način izvedbe (členasti, cevni, ploščni oz. panelni). Razlikujemo jih tudi glede na energijo, ki jo potrebujejo za delovanje. Običajno je to segreta voda, lahko pa delujejo tudi na elektriko, olje ali plin.

- Panelni radiatorji

V zadnjem času se vse bolj uporabljajo panelne in cevne izvedbe radiatorjev, saj imajo pred členastimi veliko število prednosti. Radiator je zaradi gladke površine lažje očistiti. Čeprav je kratek ima veliko ogrevalno površino, različne možnosti pa imamo tudi pri izvedbi – radiatorji so lahko eno/več vrstni ter kompaktni, kar olajša montažo. Običajno so narejeni iz jekla.

- Aluminijasti radiatorji

So zelo razširjeni ter uporabni. Oddajo več toplote kot jekleni, saj se na njih nahaja gladka sprednja ploskev in vgrajena pokončna rebra, med katerimi se intenzivno dviga in ogreva zrak. Na korozijo oz. rjavenje so zelo neobčutljivi. Poleg tega jih odlikuje dolga življenjska doba ter nizka teža. Aluminijasta izvedba radiatorja je lahko standardna, vgrajen imajo lahko ventil in spodnji levi, sredinski ali desni priključek.

- Cevni radiatorji

V naši ponudbi si oglejte tudi kopalniške radiatorje, v kateri se nahajajo tovrstne grelne naprave. Sestavljeni so iz več cevi, ki so postavljene vodoravno ali navpično in spojene pri koncih. Odlični so za sušenje brisač ter ostalih tkanin. Prostorsko so zelo učinkoviti, zato so odlični tudi za majhne kopalnice, kjer vam ponudijo veliko prostornino za sušenje skupaj z prijetnim in uporabnim dizajnom.

- Električni radiatorji

So zelo uporabni za dodatno ogrevanje ter za ogrevanje tam, kjer ni nameščenega drugega vira ogrevanja (na vikendih, počitniške hišice itd.). Enostavno jih priklopimo na elektriko. Nekateri delujejo tudi s pomočjo olja. Običajno imajo nameščena kolesca za enostavno premikanje, temperaturo pa lahko spreminjamo glede na naše želje.

- Kaloriferji

Pri ogrevanju na električno energijo lahko izbiramo tudi med različnimi stenskimi, ležečimi in stoječimi kaloriferji. Zaradi svoje praktičnosti, majhnih dimenzij ter lahkosti jih lahko postavimo kamorkoli ter jih enostavno premikamo. Med seboj se razlikujejo po moči – na voljo so le nekaj sto vatni kaloriferji pa tudi več tisoč vatni. Kalorifer lahko deluje tudi na plin. Pri izbiri bodite pozorni na zaščito pred zamrzovanjem ali pregrevanjem. Vgrajen ima lahko termostat. Nastavite lahko več stopenj gretja ali tudi hlajenja. Preverite tudi tihost delovanja izbranega kaloriferja, saj znajo biti glasni ventilatorji zelo moteči.

- Členasti radiatorji

Sestavljeni so iz členov, ki so med seboj povezani. Njihovo število je odvisno od potrebe po toplotni energiji v prostoru. V večini so jih izpodrinile druge vrste radiatorjev, zato niso več veliko v uporabi.

Piskanje ali šumenje v radiatorjih

Znan pojav, ki je ponavadi posledica zaradi slabe odzračenosti v samem sistemu ogrevanja ali prenizkega tlaka v sistemu. V ta namen je pomembna naloga že v samem začetku radiatorski sistem ustrezno načrtovati, da do takšnih težav ne bo prišlo. Sistem moramo primerno odzračiti, saj bo v nasprotnem primeru voda prenašala tudi zvok, in ne samo toplote.

Postopek, ki ga je na nameščenih ogrevalnih telesih dobro opraviti je tudi hidravlično uravnoteženje sistema, ki zagotovi enako temperaturo vode v vseh ogrevalnih telesih. Problem neuravnoteženih sistemov je sledeč – radiatorji nameščeni blizu kotlovnice oz. vira ogrevanja so lahko prevroči, oddaljeni pa premrzli.

S primerno uravnoteženim sistemom ogrevanja ter namestitvijo termostatskih ventilov bo naš sistem ogrevanja optimalen. Na ta način bomo zmanjšali porabo energentov, prihranili pri stroških in izgubah, ogrevalna telesa pa se bodo tudi hitreje segrela.