Sesalci za enostavno čiščenje različnih površin

07.23.16. #Članki
Sesalci

Potrebujete nov sesalec? Je vaš že dotrajan ter svoje naloge ne opravlja več učinkovito? Oglejte si pestro ponudbo različnih suhih in mokro-suhih sesalnikov, električnih metel ter akumulatorskih sesalnikov, ki smo jo pripravili za vas. Odločite se za tistega, ki bo najbolje ustrezal vašim potrebam in željam.


Svoj novi sesalec lahko enostavno naročite kar preko spleta, vabljeni pa ste tudi, da nas obiščete v eni izmed naši poslovalnic, kjer lahko izdelek osebno prevzamete. Naše prijazno osebje vam bo tam tudi z veseljem ponudilo kakšen dodaten nasvet ali informacijo v povezavi z našimi izdelki ter storitvami.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri sesalnika?

Ker je kakovost zraka v bivalnih prostorih bistvenega pomena za udobno bivanje, je potrebno izbrati dober sesalnik, s pomočjo katerega se bo s tal ter ostalih površin učinkovito odstranilo vso umazanijo ter alergene. Izbira pravega sesalca je še posebej pomembna, če ste alergični, sesalciimate težave z dihali ali pa vas mučijo migrene.

Sodobni sesalci naprednih tehnologij se v osnovi med seboj ločijo glede na izvedbo, moč sesanja, kakovost filtracije, učinkovitost ter sesalnimi nastavki oz. pripomočki. Glede na izvedbo ločimo različne velikosti, oblike ter velikosti sesalnih naprav. Nekateri sesalci so večji ter nekoliko težji, drugi pa manjši ter lažji za premikanje. Dobro je vedeti, da visoka moč sesalnika, še ne prinaša nujno izjemne sesalne kakovosti. V današnjem času hitrega napredka tehnologije, je mogoče dobiti izjemno kakovosten sesalnik, ki je hkrati tudi varčen.

Pri suhih sesalnikih, ki delujejo na vrečke, je potrebno, da le-te redno menjujemo, saj se z polnjenjem vrečke niža tudi sesalna moč.

Učinkovitost sesanja zagotavlja tudi kombinacija dobrega zračnega pretoka ter visokega vakuuma. Večji zračni kanali ter dobro tesnjenje omogočata, poleg visoke učinkovitosti, tudi tiho delovanje naprave.

  • Suhi ali vodni sesalec?

Glede na način čiščenja se lahko odločite za suhi ali vodni sesalec. Suhi sesalci so med najbolj razširjenimi, saj so enostavni za uporabo ter prenosni. Umazanija v tovrstnih sesalnikih se običajno nabira v za to namenjenih vrečkah, ki jih je potrebno menjati. Odločite se lahko tudi za suhi sesalnik s posodo, v kateri se nabira umazanija. Tako vam vrečk ne bo potrebno kupovati, vseeno pa boste morali posodo redno prazniti. Morda je za alergike bolje, da se odločijo za suhi sesalnik na vrečke, saj tako ne pridemo v neposredni stik s prahom.

Mokro čiščenje nam, poleg suhega, običajno omogočajo vodni sesalniki. Prašni delci se nabirajo v posodi napolnjeni z vodo. Tam se nahaja tudi zračni filter, ki onemogoča izhod prašnih delcev nazaj v prostor. Sodobni sesalci imajo skoraj vedno vgrajeno večstopenjsko filtracijo (HEPA filter), ki odlično zadržuje vso umazanijo, nazaj v prostor pa omogoča popolnoma čist izpuh zraka. Po vsaki uporabi je priporočljivo vodo odstraniti, ob ponovni uporabi pa natočiti svežo.

  • Akumulatorski sesalnik

Drugače imenovani tudi baterijski sesalniki, so tiste naprave, ki nam omogočajo, da jih pred uporabo napolnimo, nato pa delo opravimo enostavno ter brez električnega kabla, ki bi nas pri tem oviral. So prilagodljivi, enostavni za uporabo, predvsem pa bodo delo olajšali tistim uporabnikom, ki napravo velikokrat uporabljajo.

Akumulatorska metla je primerna predvsem za tiste, ki pogosto pometate. Delo bo opravila namesto vas, potrebno jo je le premikati po talnih površinah. Morda ni najprimernejša za sesanje pohištva, sedežnih garnitur ali vozil. Pri čiščenju le-teh nam bo, zaradi svoje priročne oblike ter majhne velikosti, prav prišel ročni akumulatorski sesalnik. Tovrstni sesalec nam bo prav prišel tudi pri čiščenju ostalih majhnih in težko dostopnih površin.

Kaj pa parni čistilnik?

Ker lahko para prodre v čisto vsako poro v našem stanovanju, so parni sesalci dobra odločitev za vse tiste, ki bi želeli poskrbeti za odlično higieno v vaših domovanjih. Para je zelo kvaliteten način čiščenja, pri katerem se uniči 100% bakterij ter umazanije. Na trdnih površinah (kamen, ploščice, laminat, parket), omogoča parni sesalec odlično čistočo. Primerni so tudi za profesionalno rabo v različnih tovarnah, bolnišnicah ter ostalih prostorih, kjer se dnevno izmenja veliko število ljudi. Zaradi vročine se uničijo skoraj vse škodljive bakterije.

Parni sesalci so dostopni tudi v ročnih izvedbah, za čiščenje kuhinjskih pultov ter ostalih površin, ki jih težko dosežemo. Skupaj z njimi lahko izberete tudi pripomoček oz. nastavek za likanje ter krtačenje oblačil ali ostalih tkanin.

Nastavki in pripomočki za sesanje

Kadar se odločamo med različnimi sesalci, ki bi ustrezali potrebam našega doma, je nujno upoštevati tudi vrsto ter material, iz katerega so izdelane površine, ki jih želimo posesati.

Za sesanje občutljivih površin (lakirani parket) je potrebno izbrati posebno krtačo. Dobrodošlo je tudi, da ima izbrana naprava gumijasta kolesa, ter ne plastičnih, ki bi lahko na občutljivi površini pustila praske ali odrgnine.

Pri sesanju kamnitih ali keramičnih površin nam bo možnost vodnega sesanja prišla še kako prav, saj se nanje tekočina ter ostala umazanija zasuši do te mere, da je izključno suho sesanje skorajda nekoristno.

Če imamo v našem stanovanju ali drugih prostorih nameščene preproge, nam bo prav prišča globinska krtača, ki tkanino hkrati s sesanjem tudi stepa, ter tako odstrani tudi umazanijo ter pršice iz notranjosti tkanine.