Vakuumski aparati vam bodo pomagali ohraniti svežino vaših najljubših živil

08.22.16. #Članki
Vakuumski aparati

Če sami pridelujete svojo hrano, dobro veste, kako pomembno je, da živila, ki jih pridelate, primerno shranite in jih zaščitite pred kvarjenjem – enako tudi, če ste zavezani kupovanju sezonskih živil. Če želite, na primer, tudi sredi zime jesti karseda svež paradižnik, ga boste morali v sezoni paradižnika pravilno shraniti. Odličen način, da ohranite svežino živila, je, da mu odvzamete zrak. To nalogo bo za vas opravil vakuumski aparat.Vakuumski aparati, kot pove že njihovo ime, delujejo tako, da iz željenega prostora, ponavadi je to vrečka, izsesa ves zrak in tako ustvari vakuum, v katerem se ne morejo razvijati bakterije. Te bi namreč negativno vplivale na kakovost in življenjsko dobo shranjenega predmeta.To nikakor ne pomeni, da lahko hrano, kot je sveža zelenjava, enostavno vakuumsko zapakirate s strojčkom in jo pospravite v predal – tako se bo še vedno pokvarila. Suha živila, kot so moka, sladkor, testenine in podobno, lahko vakuumsko pakirate, da jih zaščitite pred vlago, sveža živila, kot sta zelenjava in meso, pa morate tudi po pakiranju še vedno zamrzniti.Kot vsako drugo napravo, je potrebno tudi vakuumski aparat znati uporabljati, če želimo, da nam bo dobro služil in, da nam bo naprava dala kar največ.Vakuumski aparati – triki in nasvetiTekočo hrano zamrznite, preden jo vakuumsko pakirate. Vakuumski aparati so odlični pri odstranjevanju zraka iz okolice živila, vendar se z vlago ne razumejo ravno najbolje. Vlaga bo zmanjšala možnost, da bi lahko vrečko popolnoma zavarili in s tem se bo močno skrajšala življenjska doba živil. Poskrbite, da bo zgornjih nekaj centimetrov vrečke popolnoma suhih. Tekočo hrano, kot so juhe in omake, tako predhodno zamrznite, da se izognite zablodelim kapljicam.Vrečke ne napolnite preveč. Prepolna vrečka bo, tako kot vlažna vrečka, zmanjšala možnosti popolnega vakuuma. Okrog pet centimetrov območja, kjer boste vrečko zavarili, naj bo prostih.Vrečko uporabite ponovno. Vsako vrečko za vakuumsko pakiranje lahko uporabite vsaj dvakrat. Vse, kar morate storiti, je, da rob, kjer je zavarjena, previdno odrežete, nato pa jo lahko ponovno zavarite.Preprečite zračne žepke. Medtem, ko vakuumski aparat opravlja svoje delo, torej iz vrečke izsesava zrak, poskrbite, da bo vrečka karseda ravna in gladka. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bo vanjo kljub trudom vakuumskega aparata ujel zrak in živilo, ki ga poskušate zavarovati ravno pred zrakom, se bo pokvarilo.Kaj vse še zmore vakuumski aparat?
Vakuumski aparati vam bodo živila pomagali dlje časa ohraniti sveža, njihov okus pa takšen, kot mora biti, vendar lahko storijo še mnogo več kot le to. vakuumski aparatiHrano bodo, na primer, zaščitili pred poškodbami, ki nastanejo pri zamrzovanju in ji za kar nekajkrat podaljšali življenjsko dobo, uporabni pa so tudi v nekaterih drugih primerih:Zaprite vrečko čipsa. Vsi vemo, kako dober in hrustljav je zlato zapečeni čips, ko prvič odpremo vrečko. Prav tako pa vemo tudi, da se vse te pozitivne lastnosti, če pustimo vrečko nekaj časa odprto, enostavno porazgubijo. Rešite čips, arašide ali druga živila, pakirana v vrečko, pred košem za biološka živila. Enostavno uporabite vakuumski aparat in jih zapakirajte v vrečko ter tako v trenutku ohranite njihov okus in teksturo.S pomočjo vakuumskega aparata lahko zaščitite tudi druge predmete, ne le hrano.  Zaščitite nakit. Materiale, kakršno je srebro, lahko pred madeži zaščitite tako, da jih shranite v brezzračnem okolju. Kisik na srebru namreč zaradi postopka, ki se imenuje oksidacija, povzroča temne madeže, ki se jih boste težko znebili. Če torej želite, da vaša srebrnina ostane kot nova, si torej pomagajte s strojčkom za vakuumsko pakiranje.Zaščitite kovinske predmete. Tudi pri ostalih kovinah je izrednega pomena to, da jih zaščitite pred negativnimi vplivi kisika. Ta bo namreč povzročil, da bo kovina oksidirala, ta postopek pa bolje poznamo pod imenom ‘rjavenje’. Ne dovolite, da vaši kovinski predmeti zarjavijo. Zaščitite jih z vakuumom.Ohranite pomembne dokumente. Vlaga in zrak lahko zelo slabo vplivata tudi na papir, če ta ni ustrezno zaščiten. Še posebej zaščito potrebujejo dokumenti, kot so rojstni listi in podobno, saj imate lahko, če ostanete brez takšne listine, velike težave. Papirje, ki imajo (vsaj za vas) nekakšno vrednost, kot so na primer že omenjeni rojstni listi, izrezki iz časopisov, recepti vaših babic in tako dalje, zato neprodušno zaprite v vrečko, v kateri ni zraka. A bodite izredno previdni! Vrečko, v katero pakirate dokument, ves čas držite kar se da naravnost, saj lahko v nasprotnem primeru pride do mečkanja.Podaljšajte življenjsko dobo obližev.  Predmeti, kot so obliži in lepilni trakovi, po določenem časovnem obdobju enostavno niso več uporabni, saj se lepilo na njih pokvari. Ta problem vam bodo pomagali rešiti vakuumski aparati.Vakuumski aparati so torej nepogrešljiv pripomoček za vsako gospodinjstvo, ki želi živeti zdravo in okolju prijazno ter ne želi polniti košev za smeti s predmeti, ki bi lahko bili še uporabni, če ne bi prišli v stik z zrakom. Samo pomislite, koliko denarja bi vam takšna naprava prihranila. Gotovo je to odličen razlog, da si svoj aparat za vakuumsko pakiranje zagotovite še danes.