Se odločate za nakup novega žara za peko?

08.30.16. #Članki
Žari kuhalniki

Slovenci veljamo za narod, ki po svoji peki na žaru sledi predvsem tradiciji američanov. Peke na žaru se namreč poslužimo kadar je le mogoče, pa naj bo to na zabavi, pikniku, ali pa kar na domačem vrtu, da pogostimo naše sorodnike ter prijatelje. Ker to spoštujemo ter podpiramo tudi mi, se v naši ponudbi nahajajo najrazličnejši žari, kuhalniki, gorilniki  ter plošče za žar, primerne za vse priložnosti.Kuha v naravi je prav gotovo dogodek, ki ga nihče ne zamudi rad. Poleg dobre pijače ter jedače, je tam okolje vedno glasno, zabavno ter polno smeha. Neštetokrat se dogodki takšne vrste zavlečejo še dolgo v noč, vsi prisotni pa se imajo izredno lepo.Na katero gorivo deluje vaš žar?Med gorivi, na katera delujejo žari, sta najpogostejša oglje ter plin. Obstajajo tudi žari na elektriko ali lesno biomaso (les ter lesni briketi) ter keramični žari. Na našem trgu so izjemno priljubljeni žari na oglje, čeprav jim tudi  žari oz. kuhalniki na plin sledijo za petami. Seveda debata, ki odloča, katero gorivo je bolj zdravo, še vedno ni odločena, vseeno pa velja, da je uporaba plina okolju prijaznejša, saj v naše ozračje ne izpušča ogljikovega monoksida. Vseeno pa so mnogi mnenja, da oglje na mesu ter zelenjavi pusti nenadomestljiv okus.žariKar se tiče lesa, je za uporabo najmanj uporaben, saj zahteva največ časa za pripravo žara. Žal lahko tudi med samo peko povzroča težave s konsistentnostjo gorenja. Seveda pa je odličen za pripravo zapečenega mesa, saj med izgorevanjem dosega višje temperature kot briketi ali oglje. Lesni briketi so za uporabo najbolj praktični, saj so lahki ter nudijo konsistentno gorenje. Oddajajo manj dima kot oglje, zato je za večjo aromatičnost potrebno na gorišče dodati tudi ustrezne lesne sekance.Električni žari imajo, kar se tiče goriva, prednost pred drugimi, saj za svoje delovanje ne potrebujejo posebne predpriprave. Priključimo jih le na vir napajanja, ter pustimo, da se ogrejejo. Njihovo temperaturo je mogoče enostavno ter natančno regulirati, hkrati pa omogočajo še večjo varnost, saj ne delujejo s pomočjo odprtega ognja. Temperaturo gorenja je mogoče tudi enostavno prilagajati, če pride do odstopanj.Med seboj se različne naprave razlikujejo tudi po velikosti, običajno pa so veliki nekje od 47 do 57 centimetrov (premer). Na njih lahko enostavno ločeno spečemo manjše količine mesa ali zelenjave, problem pa se pojavi pri peki večjih količin različnih sestavin. Takrat vam bodo prav prišle velike plošče za žar, ki omogočajo peko več sestavin na enkrat.Kadar izbirate novi žar, premislite o njegovem namenu ter pogostosti uporabe. Če ga v vašem domu uporabljate pogosto, je vsekakor dobro, da investirate v napravo, ki jo bo enostavno uporabljati, obenem pa bo zagotavljala okus hrane, ki vam odgovarja. Izberite napravo z dovolj veliko površino za peko, ter poskrbite za uporabo kakovostnega goriva.Kuhalniki ter gorilniki za pripravo različnih jediPoleg odličnega žara, pa vsak dom potrebuje tudi pravi kuhalnik za svoj dom. Poleg tega, da ga lahko uporabite, kadar zmanjka elektrike, bo vedno dobrodošel tudi na kampiranju ali kakšnih drugih dogodkih, kjer ne boste imeli dostopa do elektrike. Z njegovo pomočjo si boste lahko privoščili skodelico jutranje kave v naravi, ali pa si pripravili pravo gurmansko kosilo. Čeprav je žar odličen pripomoček za pripravo hrane, pa je tudi kuhalnik popolno orodje. Z njim boste lahko enostavno pripravili tudi kuhane dobrote, kot so juhe, obare, rižote ali čaji. Če pa si slučajno zaželite pečenega mesa, pa brez skrbi. Z njihovo pomočjo, plinsko jeklenko ter primerno posodo, boste lahko pripravili tudi to – popolnoma enako kot na domačem kuhališču.Nasveti za pripravo okusne hrane na žaruZa vas smo pripravili še nekaj nasvetov, da bo vaša hrana z žara resnično okusna ter slastna. Po vsaki uporabi naj bodo vaši gorilniki, kuhalniki ali žar dobro očiščeni ter pripravljeni na ponovno uporabo. Nihče namreč ne želi čistiti zasušenih ostankov z mrzlega žara, zato jih z žara zdrgnite kar takoj po uporabi. Žar ali posodo, v kateri boste kuhali, pred uporabo tudi naoljite, saj se boste le tako izognili zažganim pripomočkom, pa tudi hrani.Pred pričetkom peke, je žar priporočljivo segreti vsaj 15 minut prej, saj boste le tako dosegli pravo ter dovolj visoko temperaturo za obdelavo hrane. Meso potrebuje za primerno pripravo najvišje temperature, okoli 200-250 stopinj celzija, zelenjava pa okoli 150 stopinj celzija. Če temperature ne želite vedno preverjati z termometrom, jo lahko preverite tudi tako, da nad vročo površino pridržite odprto dlan. Če roko umaknete po dveh sekundah, je žar pripravljen za pečenje pri visoki temperaturi. Če jo boste primorani odmakniti po desetih sekundah, je hrana pripravljena na nizkotemperaturno obdelavo.Pozorni bodite tudi na same sestavine, saj se lahko pri visokih poletnih temperaturah hitro pokvarijo. Meso hranite na hladnem, ko pa ga spečete, naj še nekoliko počiva, saj bodo tako postali sokovi ravno dovolj bogati.