Postanite strokovnjak za žar s spletno trgovino eMundia.

08.04.16. #Članki
Žari

Poletje je odličen letni čas za to, da se naučite do potankosti obvladati svoj žar, če ga še nimate, pa ga morate seveda najprej kupiti. Najboljši žari so vam na voljo v spletni trgovini eMundia. Pri nas lahko kupite žar, kakršnega vam srce poželi.


V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo več vrst žarov:

 

PLINSKI ŽARI

plinski žari

 

ŽARI NA OGLJE

žari na oglje

 

ELEKTRIČNI ŽARI

električni žari

 

V eMundii vam ponujamo najrazličnejše žare, med katerimi si lahko izberete takšnega, ki bo izpolnjeval prav vse vaše zahteve. Pri nas so vam na voljo žari, ki za peko hrane uporabljajo različne vire energije, od plina, oglja pa vse tja do elektrike.

Električni žari so običajno manjših dimenzij, zato so primerni za peko okusnih poletnih večerij na majhnem balkonu ali celo v stanovanju, če ne želite umazati preveč posode, poleg tega pa so med vsemi žari najbolj enostavni za uporabo – električen žar enostavno vklopite v elektriko, počakate, da se segreje, ga na tanko premažete z brisačko, polito z oljem in že je pripravljen za peko vaših najljubših kosov mesa ali zelenjave. Električni žar sicer ne da hrani takšnega okusa kot ga lahko dosežemo z uporabo žara na oglje, a niso vsi ljubitelji pečenih dobrot tudi ljubitelji priokusa, ki ga pusti oglje.

žariOkus, ki ga pri peki na žaru pusti oglje, je dimnat in močen in mnogi ljubitelji žara ga naravnost obožujejo. Za žare na oglje je značilno, da se sledi oglja rade poznajo na rokah, oblačilih … Žari na oglje so cenejši kot tisti, ki za svoje delovanje potrebujejo plin, vendar jim gre v prid to, da se lahko tudi bolj segrejejo. To vročino pa je, za razliko od plinskih žarov, težko nadzorovati.

Pri plinskih žarih je vročina konsistentna, za razliko od žarov na oglje jih zlahka ugasnemo, če pride do nezgod, na primer, da maščoba na površini žara zagori, saj lahko plin enostavno zmanjšamo in lahko s tem ognju tudi povsem odvzamemo gorivo. Pri peki na plinskem žaru ne nastaja oglje, zato je precej čistejši, vendar pa se plinski žari počasneje segrevajo, zato lahko priprava hrane na takšnih žarih traja dlje, če želimo dobiti tisti okus po oglju, pa moramo les dodati posebej.

Ne glede na to, kateri žar imate, pa lahko postanete strokovnjak peke za letošnje poletje. Ta letni čas je odličen za druženje na svežem zraku, ob katerem lahko tudi kaj pojeste, zato upoštevajte nekaj naših nasvetov, da bo hrana, ki jo boste pripravljali na svojem novem žaru iz spletne trgovine eMundia, čim bolj okusna:

Preden začnete s peko, poskrbite, da bo rešetka žara povsem čista, da preprečite prijemanje, pa rešetko namažite z oljem. Poskrbite, da boste imeli vse pripomočke za peko na žaru pri roki, še preden na rešetko naložite prve kose mesa ali zelenjave. Tako vam ne bo treba kar naprej tekati sem in tja ter iskati prijemalke, noža, vilic, deske za rezanje in drugih pripomočkov, s tem pa boste precej zmanjšali možnost, da se vam hrana, ki jo pripravljate, zažge.

Ta nasvet sicer nima prav nobene veze z okusom hrane, ki jo pečete na žaru, vendar je zavoljo vašega zdravja in dobrega počutja pomembno, da ga upoštevate. Poleti je zunaj precej vroče, toploto pa oddaja tudi vrtni žar, zato se kaj lahko zgodi, da se boste, če boste dolgo časa stali pri žaru, sploh, če bo postavljen neposredno pod Sonce, ki poleti še bolj žari, kmalu začeli počutiti omotično. Poskrbite, da imate med peko na žaru vedno blizu stol, kamor lahko sedete, da imate pri roki plastenko mrzle vode in, da je sam vrtni žar postavljen v senco.

Meso, če ga pripravljate, začinite vsaj dve uri, preden ga vržete na žar. Tako se bo dodobra navzelo okusa začimb. Previdno le s soljo, saj bi znala meso izsušiti. Stvari, ki jih pečete na žaru, obrnite le enkrat. Nepotrebno prekladanje po rešetki ne bo koristilo prav ničemur. Tudi, ko jih že vzamete z žara, počakajte še kakšnih 20 minut, preden jih razrežete in postrežete. Pravilo pravi, da naj bi hrana, pečena na žaru, stala približno pol toliko časa, kot se je pekla.

Tako notranji kot vrtni žar pa sta, čeprav si tega morda ne bi mislili, primerna tudi za peko sadja. Pri peki sadja na žaru je pomembno, da ga narežete na majhne kose, a naj ti ne bodo tako majhni, da bodo padali skozi rešetke žara. Sadje morate vedno peči zelo počasi, saj se bo tako naravni sladkor v njih karameliziral. Dodajte še malo smetane in sladoled in dobili ste odlično sladico za konec vaše peke na žaru – le ne pozabite žara prej dobro očistiti, saj verjetno ne želite, da ima vaše pečeno sadje okus po čevapčičih.

V spletni trgovini eMundia bomo poskrbeli, da se vam ne bo potrebno ukvarjati z žarom slabe kvalitete, temveč se boste lahko povsem posvetili le peki na svojem novem žaru. Ni važno, ali si ogledujete električne žare in izbirate takšnega, ki ga boste lahko uporabljali kar v udobju lastnega doma, ali pa vas bolj zanima vrtni žar, s katerim boste na svojem dvorišču pekli za širšo družino in prijatelje, v eMundii imamo dovolj široko ponudbo, da boste pri nas gotovo našli izdelek, ki bo povsem ustrezal vašim potrebam. Pridite in se prepričajte. Pričakujemo vas.