Žarnice in svetlobni viri za vse priložnosti

07.27.16. #Članki
Žarnice

Vam je ime Thomas Edison kaj poznano? Njegov izum uporabne žarnice nam močno koristi še danes, omogoča nam namreč, da živimo sodobno. Razvoj žarnic je sicer močno napredoval (ter se še vedno razvija), v smeri bolj varčnih žarnic z višjimi izkoristki, bistvo pa seveda še naprej ostaja isto – razsvetljava, vedno in povsod.


Pri trgovini eMundia smo za vas pripravili ponudbo najrazličnejših žarnic. Izberite tiste, ki jih potrebujete ter jih enostavno naročite kar preko spleta. Dobrodošli pa ste tudi v naših poslovalnicah, kjer si izdelke lahko ogledate ter jih prevzamete.

V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo več vrst žarnic:

 

MINIATURNE

miniaturne

 

REZERVNE ZA APARATE

rezervne za aparate

 

ZA HALOGENSKE KADI

halogenske kadi

 

SIJALKE

sijalke

 

Žarnica ali sijalka?

Žarnica je električni porabnik, znotraj katerega se električna energija pretvarja v svetlobo ter toploto. V klasični žarnici se nahaja nitka iz volframa, ki s pomočjo električnega toka zažari. To se zgodi zaradi močnega segrevanja žarilne nitke, ki nekaj energije tako pretvori tudi v svetlobo. Izkoristek žarnic z žarilno nitko je le 5%, saj se preostalih 95% energije porabi za proizvodnjo toplote. Tovrstne žarnice se skozi delovanje tudi močno segrejejo – z dotikom lahko povzročijo opekline, po uporabi pa jih je potrebno izključiti, saj so velik porabnik energije, z močnim segretjem pa se poveča tudi nevarnost požara.

ŽarniceHalogenska žarnica je izboljšana različica prejšnje. Napolnjena je s halogenskim plinom, ter ne z vakuumom, kot klasična izvedba. Plin kemično reagira z materialom, iz katerega je izdelana žarilna nitka ter jo obnavlja. Tovrstne žarnice imajo zaradi tega daljšo življenjsko dobo, do okoli 4000 ur delovanja. So manjše ter dostopne v mnogih priročnih oblikah. Zaradi tega je njihova uporaba precej razširjena. Uporabljajo se lahko kot običajna svetila za osvetljevanje bivalnih prostorov, pa tudi za osvetljevanje nape. Uporabimo jih lahko kot nizkonapetostni vir svetlobe ali kot svetila za omrežno napetost.

Naslednji korak v razvoju svetil predstavljajo varčne oz. fluorescenčne sijalke. Na tem mestu je razvoj žarnic spremenil svojo smer v razvoj sijalk, ki svetlobe ne ustvarjajo več z žarenjem. Zato se tudi ne imenujejo več žarnice, ampak sijalke. Fluorescentne sijalke oddajajo svetlobo s pomočjo elektronov živosrebrovih atomov. Le-ti s pomočjo električnega toka oddajajo ultravijolično svetlobo, ki pa se na fluorescentni prevleki, ki se nahaja v notranjosti bučke, spremeni v vidno svetlobo. Z razvojem sijalk se energijska izguba močno zmanjša, saj pri svojem delovanju porabijo le okoli 20% energije za proizvodnjo toplote. Žal so nekatere fluorescentne sijalke občutljive na pogostost ugašanja ter prižiganja, oz. imajo omejeno število prižigov.

Najsodobnejša ter najbolj kvalitetna svetila na trgu ta trenutek so LED sijalke. Njihovo delovanje je nekoliko bolj zapleteno – za proizvajanje svetlobe uporabljajo fizikalni pojav, imenovan elektroluminiscenca. Pri tem nekateri materiali v notranjosti sijalke oddajajo svetlobo, ko skoznje teče električni tok. Njihova življenjska je veliko daljša od preostalih sijalk, tudi do 50000 ur delovanja ali celo več. Primerne so tako za osvetlitev vseh možnih prostorov – bivalnih, pisarniških, delovnih, tovarniških itd. Ker so varčne ter nudijo različne možnosti reguliranja so odlične tudi kot zunanji vir svetlobe. Uporabljajo se tudi kot osvetljava za sodobne gospodinjske aparate.

LED žarnice kot svetilo prihodnosti

Kot že omenjeno, je glavna prednost, ki jo prinašajo LED žarnice, njihova varčnost. Primerjava, ki so jo naredili pri Zvezi potrošnikov Slovenije je pokazala, da navadna klasična žarnica v obdobju petnajstih let porabi nekoliko čez 150 evrov električne energije. Medtem LED žarnice v enakem časovnem obdobju porabijo veliko manj energije, za okoli 30 ali 40 evrov. LED žarnice so tudi ekološka izbira, saj porabijo malo energije. Njihova menjava bo potrebna le na deset do petindvajset let, kar je zelo praktično ter učinkovito. Število prižigov na delovanje žarnice ne vpliva. Izdelane so kompaktno ter močno, zato je možnost poškodbe ali razbitja minimalna.

Njihova učinkovitost je izražena v vatih in lumnih. Prvi nam povedo, kako močna je svetilka, ter koliko električne energije potrebuje za svoje delovanje, drugi pa nam sporočajo dobljeni svetlobni tok, ki ga sijalka dejansko oddaja. LED sijalke so zelo učinkovite ter pri svojem delovanju ne proizvajajo toplote. Zato so vedno hladne na dotik – možnosti opeklin ni, prav tako pa tudi ne vsebujejo škodljivih elementov (kot npr. fluorescentna sijalka, ki vsebuje živo srebro).

Kako izbrati pravo sijalko oz. žarnico?

Najprej se povprašajte o namenu, za katerega potrebujete novo žarnico. Ali je pregorela sijalka na kakšnem gospodinjskem aparatu? Je ugasnila luč v dnevni sobi? Potrebujete dodaten vir osvetljave za zunanji prostor? Ga želite osvetliti iz varnostnih razlogov, ali le zaradi ustvarjanja bolj prijetne ter domače atmosfere?

Sijalke so dostopne v različnih oblikah in velikostih, uporabite pa jih lahko za različne namene. Če prvič kupujete sijalko, bodite pozorni tudi na barvno temperaturo, kot izsevane svetlobe ter zagonski čas, ki ga sijalka potrebuje, da doseže polno svetilnost. Barvna temperatura nam pove, ali sijalka izžareva svetlobo s hladnim ali toplim podtonom, kot svetilnosti pa nam pove, pod katerim kotom oz. v katerem območju sijalka oddaja svetlobo.

Ne pozabite, da svetila spadajo pod nevarne odpadke!

Fluorescentne sijalke vsebujejo tudi majhno količino živega srebra. Vse žarnice je potrebno zavreči v prave zabojnike, ki se običajno nahajajo  pred večjimi nakupovalnimi centri in trgovinami.  Spadajo pod odpadno električno in elektronsko opremo.