Potrebujete nov bojler?

06.14.16. #Članki
Bojlerji

Potrebujete novo napravo za gretje vode? Je vaš stari bojler že zastarel in potreben zamenjave? Potem ste na pravem spletnem naslovu. V trgovini Emundia smo za vas pripravili veliko ponudbo električnih in termo-električnih bojlerjev, ter bojlerjev na drva. Nakup lahko preprosto opravite kar preko spleta, lahko pa nas obiščete tudi v naši poslovalnici v Ajdovščini ali Novi Gorici. Tam vam bodo naši strokovnjaki z veseljem svetovali pri izbiri prave naprave za vas. Za kakršenkoli nasvet pa smo vam vedno na voljo tudi preko telefonske številke.


 

V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo več vrst bojlerjev:

 

 

            ELEKTRIČNI BOJLERJI

 

     TERMO-ELEKTRIČNI BOJLERJI

            

DODATNA OPREMA

 

 

Ogrevanje vode z bojlerji

Bojler je aparat za gretje naše sanitarne vode. S pomočjo različnih vrst energije našo vodo ogreje do želene temperature. Izbiramo lahko med takšnimi, ki jih lahko zvežemo z našim centralnim sistemom ogrevanja, odlična rešitev pa so tudi za stanovanja, počitniške hišice in ostale objekte, kjer ni vedno na voljo vira tople vode. Bojlerji so zelo enostavni za uporabo. S pritiskom na gumb jih le prižgemo ter nastavimo želeno temperaturo vode (če nam to opcijo ponuja).

Seveda pa je z vidika udobja in tudi ekonomičnosti pred nakupom potrebno premisliti o velikosti naprave, ki jo potrebujemo. Vsi vemo kako neprijetno je lahko, če med tuširanjem zmanjka tople vode in nam ostane le mrzla. Zato je pomembno, da naša naprava ni premajhna. Prav tako z nakupom primernega bojlerja prihranimo nekaj energije. Upoštevajmo tudi naše navade (še posebno kopanje v kadi) ter izberimo bojler s primerno izolacijo. Običajno je za dvo ali tričlansko družino primeren bojler prostornine okoli 230 litrov.

Na voljo nam je tudi več postavitev bojlerjev. Izbiramo lahko med pokončno, vodoravno ali stropno ležečo namestitvijo.

Poznamo več vrst bojlerjev

Pri izbiri bodimo torej pozorni na velikost in varčnost bojlerja ter na naše navade pri uporabi vode. Premislimo pa tudi o gorivu, ki je najdostopnejše za segrevanje naše vode. Če imamo doma veliko drv, ki jih lahko uporabljamo, bomo najverjetneje namestili bojler na drva. Če pa nimamo na voljo drugih virov, nam bo bolj odgovarjal električni.

Na voljo imamo naprave, ki delujejo na električno energijo, drva ali plin. Bojlerji imajo lahko vgrajen tudi izmenjevalec, ki nam omogoča uporabo dveh različnih goriv. Priključimo jih lahko tudi na sistem centralnega ogrevanja. Poznamo tudi solarni grelnik vode, ki ta gretje vode uporablja sončno energijo.

    • Grelniki vode na fosilna in trdna goriva

Običajno se na dnu naprave nahaja plinski gorilnik, ki ogreva vodo. Emisije, ki pri postopku nastanejo se odvajajo s pomočjo različnih odzračevalnih tehnik. Izpust se odvede na prosto. Na podoben način delujejo tudi bojlerji na drva.

    • Grelniki vode na elektriko

Za gretje vode uporabljajo elemente, ki so odporni na elektriko. V notranjosti grelne posode sta na spodnji in zgornji strani vgrajena elementa odporna na elektriko. Kontrolirata ju dva samostojna termostata. V tovrstnih napravah je spodnji element uporabljen za ogrevanje vode v stanju pripravljenosti, zgornji pa vodo segreva v obdobjih, ko je poraba vroče vode večja.

    • Solarni grelniki vode

Najosnovnejši modeli solarnih grelnikov delujejo tako, da se pitna voda steka direktno v sončni kolektor. Sončni zbiralniki za solarni bojler so nameščeni na zunanjosti stanovanja oz. hiše. To so ti. sistemi ICS (integrated collector storage), ki imajo že na samem kolektorju prostor za shranjevanje vode. Na drugi strani lahko tovrstni grelniki delujejo tudi s pomočjo toplotnih izmenjevalnikov. Toplota se z njihovo pomočjo nabere v panelih. Tekočina, ki toploto prenaša, s pomočjo izmenjevalnikov prenese zbrano toploto na pitno vodo.

Pri izbiri električnega grelnika bodimo pozorni tudi na to ali je tlačni ali netlačni. Tlačne lahko priključimo na klasične armature, najprimernejši so za uporabo enega odjemalnega mesta. Netlačni za svojo namestitev potrebuje posebne armature, primeren pa je tudi za ogrevanje vode za več odjemalnih mest.

Glede na način delovanja se grelniki vode ločijo še na pretočne in akumulacijske (grelniki s hranilnikom). Na trgu najdemo tudi pametne grelnike vode, ki se glede na našo porabo vode orientirajo in segrevajo vodo glede na naše navade.

    • Pretočni grelnik vode

Njihova glavna lastnost je, da segrejejo toliko vode, kot je potrebujemo. Začetna investicija vanje je nekoliko višja kot pri akumulacijskih. Njihova priključna moč je visoka (10-27 kW). Najdemo jih v zelo majhnih izvedbah (5 litrov in več).

    • Grelnik vode s hranilnikom

Uporaba slednjih je najbolj razširjena. Njihova priključna moč znaša običajno od 1 do 2,5 kW. Njihova poraba električne energije je nekoliko višja kot pri pretočnih grelnikih. Med seboj se razlikujejo po velikosti in debelini izolacije. Najdemo lahko zelo majhne (tudi podpultne izvedbe za namestitev pod pult in gretje vode za kuhinjski umivalnik) pa tudi zelo velike, ki zadostijo potrebam veččlanskih družin.

Nasveti za prihranek pri ogrevanju vode

Definitivno se zelo izplača naložba v nov bojler, ki porablja malo energije. Zelo pomembno je tudi redno čiščenje in vzdrževanje našega bojlerja, slednje tudi iz varnostnih razlogov ter daljše življenjske dobe grelnika vode. Čiščenje je potrebno izvesti na 2-3 leta. Termostata ali drugih delov bojlerja ne pokrivajmo.

Poleg tega pa lahko temperaturo nastavimo na okoli 45°celzija za normalno uporabo, saj vsaka stopinja več pomeni večjo porabo. Nekateri bojlerji imajo pri regulatorju temperature že vgrajeno funkcijo za eko segrevanje vode. Prav tako lahko privarčujete veliko, če pazite na porabo tople vode. Kadar vode ne potrebujete pipo zaprite. Če posodo pomivate ročno, si lahko vodo nalijete v večjo posodo in tako posode ne pomivate pod tekočo vodo. Prihranite lahko tudi z nakupom varčnega pomivalca posode. K varčevanju boste pripomogli tudi z nakupom varčnega tuša, saj lahko glava tuša z manjšimi luknjicami prihrani kar nekaj vode. Za pranje perila v pralnih strojih uporabljajte hladno vodo.

Pozanimajte se tudi o dodatnih funkcijah izbranega modela. Nekateri imajo možnost zunanje regulacije, nameščen imajo lahko termometer za prikaz temperature vode v shranjevalni posodi, nameščene imajo lahko tudi dodatne grelce in so zaščiteni proti zamrzovanju. V naši trgovini lahko izbirate tudi med različno dodatno opremo.

Zelo pomembno je, da poskrbite za pravilno in varno montažo, ki naj jo za vas opravi strokovnjak. O namestitvi bojlerja povprašajte tudi naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali.