Čistilne naprave in kako izbrati pravo za svoje gospodinjstvo

04.29.19.
Čistilne naprave

Čistilne naprave in kako izbrati pravo za svoje gospodinjstvo

Če se vaš objekt nahaja na območju, kjer ni urejene javne kanalizacijske mreže, so prava rešitev za odvajanje odpadnih voda čistilne naprave, saj na ekološki način omogočijo proces čiščenja. Namenjene so uporabi v vseh gospodinjstvih – v stanovanjih, na kmetijah, v počitniških hišicah, gostinskih objektih ... Vse naprave za čiščenje komunalnih voda so danes tudi biološke, med seboj pa se razlikujejo glede na način delovanja. Proces razgradnje lahko poteka v koreninskem sistemu rastlin, v temu namenjenih posodah, lahko pa pri procesu razgradnje uporabljajo tudi membrane.

Vrste čistilnih naprav

V spletni trgovini eMundia vam je na voljo pestra ponudba pretočnih, rastlinskih in SBR čistilnih naprav za rabo v gospodinjstvu in dodatna oprema zanje.

  • Pretočne čistilne naprave – delujejo tako, da se v procesu dotekanja ter usedanja odpadnih delcev ti trdni lebdeči delci ločijo od onesnažene vode, nato pa jih razgradijo mikroorganizmi. Na koncu voda potuje v zadnji prekat, kjer se mulj skupaj z mikroorganizmi loči od prečiščene vode, ta pa potem po ceveh potuje nazaj v okolje.
  • Rastlinske čistilne naprave - za svoje delovanje izrabljajo rast močvirskih rastlin, ki so posejane v gredici in uspevajo v zelo vlažni okolici. Dno grede je z neprepustno folijo ločeno od preostale prsti, folija pa zagotavlja pretakanje onesnažene vode skozi koreninske sisteme rastlin in poskrbi, da onesnažena voda ne odteka v tla oziroma podtalnico.
  • SBR čistilne naprave – so najučinkovitejše, saj za svoje delovanje uporabljajo sistem tako imenovanega zaporednega biološkega čiščenja z aktivnim blatom. Skozi različne faze se nato iz odpadne vode izločijo različne ogljikove spojine, fosfor, dušik ali hranila.
  • MBR čistilne naprave - odpadno vodo očistijo ob pomoči aktivnega blata in njegovo filtracijo skozi membrano. Tovrstni sistemi čiščenja so primerni predvsem za čiščenje industrijskih odplak.

  • V trgovini eMundia boste našli čistilno napravo povsem po vaših željah in zahtevah. Ta je nujna, da prečistite odpadne vode iz vašega gospodinjstva ali podjetja in jih vrnete nazaj v njihovo naravno okolje. Ne odlašajte z nakupom in montažo ter s pomočjo naših svetovalcev izberite pravo čistilno napravo za svoj objekt.

    Delovanje čistilnih naprav

    Večinoma vse čistilne naprave delujejo v treh stopnjah, kjer se odpadna voda očisti in je pripravljena za ponoven izpust v naravo. Prva stopnja čiščenja odpadnih voda je mehanski postopek odstranjevanja nečistoče iz vode, v katerem se snovi, ki so lažje od vode – npr. olja in maščobe – dvignejo na površje, težji predmeti kot npr. kamni pa se posedejo. Oboje se nato mehansko odstrani. V drugi stopnji poteka odstranjevanje biološko razgradljivih snovi, nato pa se voda pošlje v terciarno čiščenje. Po zaključeni tretji stopnji je voda fizično in kemično popolnoma prečiščena, očiščena nečistoč in pripravljena za spust nazaj v naravno okolje.

    Kupujete čistilno napravo – kaj morate vedeti?

    Zaščita podzemnih voda je urejena tudi z zakonodajo, in sicer je bilo potrebno do konca leta 2015 na vodovarstvenih območjih oz. do konca leta 2017 na vseh ostalih območjih vsak objekt priključiti na javno kanalizacijsko omrežje ali zagotoviti lastno čiščenje odpadne vode s pomočjo malih čistilnih naprav. V nadaljevanju vam zato predstavljamo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu čistilne naprave.

  • Izbrati morate napravo primerne velikosti, sicer lahko prevelika ali premajhna naprava deluje neučinkovito.
  • Male čistilne naprave z zmogljivostjo do 50 populacijskih enot za vgradnjo ne zahtevajo posebnega gradbenega dovoljenja, zato jih lahko vgradite sami.
  • Po navadi se biološka mala čistilna naprava vgradi v zemljo, optimalno pa začne delovati po nekaj mesecih. Mikroorganizmi namreč potrebujejo nekaj časa, da se razvijejo, za pospešitev zagona pa lahko dodate aktivno blato.
  • Biološka čistilna naprava mora biti tudi zavarovana pred neposredno sončno svetlobo in pred zamrzovanjem, zato nad zemljo ostane le del vstopnih odprtin.
  • Pri izbiri ustrezne čistilne naprave morate upoštevati lokacijo stavbe in število oseb v gospodinjstvu, višino podtalnice in dotok odpadne vode.
  • Pomembno je, da izberete napravo, ki ustreza standardom in izpolnjuje predpise na področju varstva okolja. Tehnična dokumentacija, ki mora biti priložena vsaki čistilni napravi, mora vključevati osnovne podatke o proizvajalcu, opis naprave in standardov, ki jih izpolnjuje, ter podatke o učinku čiščenja, ki so podlaga za znižanje okoljske dajatve. Poleg tega mora vključevati še navodila za vgradnjo naprave, njeno obratovanje in vzdrževanje.
  • Čistilna naprava zahteva redno vzdrževanje, po petih letih delovanja pa je priporočljivo opraviti večji servis, da se prepričate o njenem brezhibnem delovanju. Med vzdrževalne stroške spada še črpanje in odvoz aktivnega blata, ki se po navadi izčrpa na leto in pol do dve leti.
  • Če mulja ne odstranite pravočasno, se iz čistilne naprave začne širiti smrad, učinkovitost čiščenja pa se zmanjša. Voda posledično na iztoku ne ustreza zakonsko določenim standardom, zato je pomembno, da redno čistite čistilno napravo in za odvoz mulja pokličete pooblaščeno javno komunalno podjetje.
  • Čistilna naprava vsekakor ni primerna za vse vrste odpadkov iz gospodinjstva. Vanjo lahko spuščate vodo iz WC, kuhinje in kopalnice, tja pa ne sodijo kisline, deževnica, ostanki hrane, maščobe in olja, šopi las, tekstil, gnojnica živalskega izvora, topila in barvila ter vlažilni robčki in damski vložki.

  • Čistilne naprave igrajo ključno vlogo pri prečiščevanju odpadnih voda iz gospodinjstva. V našem podjetju boste našli pravo čistilno napravo za vaše potrebe, zato ne odlašajte in čimprej izberite tako, ki bo očistila odpadne vode, hkrati pa poskrbela za čisto okolje.