Po najboljšo čistilno napravo v spletno trgovino eMundia.si!

05.27.16. #Članki
Čistilne naprave

Vsako gospodinjstvo letno proizvede določeno količino odpadnih voda, ki jih je potrebno prečistiti, da niso več škodljive za okolja. Ključno vlogo pri prečiščevanju teh odpadnih voda igrajo čistilne naprave. Najboljše med najboljšimi napravami za čiščenje odpadnih voda iz vašega gospodinjstva ali manjšega podjetja dobite v spletni trgovini eMundia.si. Izdelke si lahko ogledate tudi v naših poslovalnicah.


 

Skoraj vse čistilne naprave delujejo v treh stopnjah, v katerih odpadno vodo očistijo do potankosti in jo pripravijo za ponoven izpust v okolje. Prva stopnja čiščenja odpadnih voda, torej primarna stopnja čiščenja, je mehanski postopek odstranjevanja nečistoč iz vode, pri katerem se počaka, da se snovi, ki so lažje od vode, kakršna so na primer olja in maščobe, dvignejo na površje, medtem ko se težji predmeti, na primer kamni, posedejo. Tako eno kot drugo se nato mehansko odstrani. Druga stopnja ali sekundarno čiščenje vključuje odstranjevanje biološko razgradljivih snovi, preden se voda pošlje v terciarno čiščenje. Po terciarnem čiščenju je voda, ki jo je tako obdelala čistilna naprava, kemično in fizično popolnoma prečiščena in očiščena nečistoč ter tako pripravljena, da se jo spusti nazaj v njeno naravno okolje, torej v tla, reke, morja in še kam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 MALE ČISTILNE NAPRAVE

 

male čistilne naprave

 GREZNICE

 

greznice

 MAŠČOBOLOVILCI

 

maščobolovilci

 

 

Čistilne naprave, ki so na voljo v ponudbi spletne trgovine eMundia.si, lahko razdelimo na tri vrste: tako lahko pri nas kupite male čistilne naprave, greznice in maščobolovilce, ki bodo pomagali odstraniti maščobe iz vaših odpadnih voda in tako poskrbeli, da bo vaša mala naprava za čiščenje vode še dolgo nemoteno delovala.

Prvi tip čistilnih naprav se deli na rastlinske naprave, pretočne naprave in SBR naprave. Slednje se ponašajo s tehnologijo SBR, oziroma drugače poimenovano tehnologijo zaporednega biološkega čiščenja, ki vodo, ki pride v čistilno napravo, čisti v štirih fazah: fazi prečrpavanja, fazi zračenja, fazi mirovanja in fazi črpanja očiščene vode. Prve, rastlinske naprave, so najbolj okolju prijazna rešitev od vseh, saj vodo čistijo tri grede, poleg tega pa so izjemno prijazne tudi do vaše denarnice, saj so vzdrževalni stroški za rastlinske naprave za čiščenje odpadne vode zelo nizki. Tovrstne naprave ne potrebujejo strojnih in električnih delov in imajo izredno dolgo življenjsko dobo – delujejo lahko namreč celo dlje od dveh desetletij.

Drugi tip naprav za čiščenje odpadnih voda, ki jih ponujamo v spletni trgovini eMundia.si, so maščobolovilci oziroma separatorji kuhinjskih maščob. Ti so namenjeni odstranjevanju kuhinjskih odplak iz cevovodov. Maščobolovilci se delijo na industrijske, ki se vgrajujejo pod zemljo in imajo možnost pretoka tudi do 10 litrov na sekundo, ter male maščobolovilce, namenjene uporabi v gospodinjstvih, in drugih manjših kuhinjah, ki se povečini montirajo pod kuhinjskim koritom in imajo precej manjši pretok vode, skoznje lahko v eni sekundi namreč steče približno pol litra odpadnih voda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

čistilne naprave čistilna naprava

 

 

Greznice, ki so na voljo v naši spletni trgovini, so lahko dveh različnih tipov: lahko so pretočne ali pa nepretočne. Bistvo nepretočnih greznic je, kot pove že njihovo ime, v tem, da se komunalna odpadna voda v njih zadržuje in se tako ne izteka v okolje. Nepretočne greznice je zato nujno potrebno redno prazniti, za to pa skrbijo usposobljeni strokovnjaki.

Greznic, ki so pretočne, po drugi strani ni nikoli potrebno prazniti, saj se voda v njih pretaka iz usedalnega prekata v prekate za obdelavo (število prekatov je odvisno od posamezne greznice), nato pa se odpadna voda, ki je bila obdelana po običajnih postopkih, odvede v okolje. Iz pretočnih greznic je potrebno ročno izprazniti le blato, ki se nabere v njih.

Čistilne naprave tipa VH – L, ki spadajo med male, pretočne čistilne naprave, so narejene tako, da po svoji zasnovi in delovanju ustrezajo evropskemu standardu EN 12566-3. Ta natančno določa, kakšne zahteve, metode za testiranje, oznake in nadzor med proizvodnjo v tovarni morajo veljati za pakirane čistilne naprave in za naprave, ki se sestavijo na mestu, kjer bodo nameščene, in so primerne za čiščenje odpadnih vod, ki jih proizvedejo posamezna gospodinjstva, prebivalci v blokih, uporabnikih manjših šol, restavracij in hotelov, ki imajo lahko najmanj enega in največ 50 uporabnikov naenkrat.

Mala čistilna naprava, ki jo boste namestili v sklopu gradnje ali prenove vaše hiše, bo sicer učinkovito prečistila odpadne vode, ki prihajajo iz različnih prostorov v vašem stanovanju, kot so kuhinja, kopalnica in stranišče, seveda pa obstajajo tudi stvari, ki v čistilne naprave nikakor ne spadajo, saj lahko resno ogrozijo delovanje čistilne naprave ali pa je čistilna naprava celo uničena. V napravo, kakršna je mala čistilna naprava, tako nikakor ne smejo priti kisline in lugi, niti ne olja in maščobe, ostanki hrane, kosi tekstila, barve, strupi, umetna gnojila, večje količine soli, lasje, voda, toplejša od telesne temperature, vlažilni robčki in papir, ki se ne razgradi, v čistilno napravo pa ne sme priti niti deževnica.

V trgovini eMundia.si boste tako našli čistilno napravo, ki bo povsem ustrezala vašim željam in zahtevam. Lahko si jo boste pobliže tudi ogledali. Čistilna naprava je nujna, da odpadne vode iz vašega gospodinjstva ali podjetja prečistite in jih vrnete nazaj v njihovo naravno okolje, zato z nakupom in montažo nikar ne odlašajte. Obiščite našo spletno trgovino ali eno od poslovalnic in poiščite pravo čistilno napravo zase. Z veseljem vam bomo svetovali.