Poskrbite za varnost v vašem domu – vgradite detektor ogljikovega monoksida

01.20.17. #Članki
Detektor ogljikovega monoksida

V zimskem času običajno močno povečamo uporabo različnih kurilnih naprav. Seveda je tako prav, saj nam slednje omogočajo udobno ter prijetno bivanje. Ob tem pa vseeno nikar ne pozabimo na pravilno delovanje našega sistema ogrevanja. Vsak ogrevalni sistem zato potrebuje redno preverjanje, seveda v skladu z načinom delovanja izbrane kurilne naprave ter z njo povezanih ogreval.


V primeru, da za ogrevanje uporabljate kamine na drva ali plinske peči, boste za varno bivanje v vašem domu potrebovali tudi detektor ogljikovega monoksida. Nadvse uporabna naprava bo izmerila prisotnost oz. odsotnost  monoksida v določenem prostoru, na njegovo morebitno povišanje koncentracije v zraku pa vas bo tudi opozorila. Na ta način vas bo obvarovala pred povišano količino CO v zraku, posledično pa tudi pred zastrupitvijo ter ostalimi škodljivimi posledicami, ki se v mnogih primerih končajo tudi s smrtjo.

Nikar ne oklevajte ter v trgovini eMundia izberite detektor po izjemno dostopni ceni še danes! Naprave v naši ponudbi so kakovostne ter imajo dolgo življenjsko dobo, omogočajo pa tudi brezžično povezljivost z drugimi detektorji. Naročene izdelke lahko prevzamete v eni izmed poslovalnic ali pa jih prejmete po pošti – hitro, učinkovito ter cenovno ugodno. Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefonske številke.

Ogljikov monoksid, nevidni sovražnik

Ogljikov monoksid, pravilneje imenovan tudi ogljikov oksid, je smrtonosni plin brez vonja, barve ali okusa. Ravno zato ga ljudje s svojimi čutili ne moremo zaznati – to lahko namesto nas opravi le detektor ogljikovega monoksida. V našem telesu slednji zaradi svojih kemijskih lastnosti izpodrine kisik, kar vodi v prekinitev dovoda kisika v naše organe, možgane ter srce. Vodi lahko do resnih poškodb različnih telesnih tkiv, dolgotrajna izpostavljenost pa lahko vodi tudi v smrt. V prostoru se kopiči,  zato ob njegovi prisotnosti preprosto zaspimo.

detektor ogljikovega monoksidaV Sloveniji imamo z zastrupitvami z ogljikovim monoksidom ogromno izkušenj. Podatki Inštituta za varovanje zdravja je v zadnjih nekaj letih za posledicami zastrupitve umrlo že več kot 200 ljudi, več kot 550 pa jih trpi za drugimi škodljivimi posledicami.

Že kratkotrajna izpostavljenost v ljudeh in živalih sproži simptome, podobne gripi. Slednji se kasneje razvijejo v močne glavobole, omotico, motnje vida ter ne nazadnje povzročijo nezavest, krče, odpoved vitalnih organov ter prenehanje dihanja in smrt.

Kako pride do tvorbe škodljivih plinov?

Do prevelikih koncentracij CO pride predvsem zaradi nepravilno nameščenih kurilnih naprav, poškodovanih ali neočiščenih dimovodnih naprav, okvarjenih ventilatorjev ali zamašenih prezračevalnih jaškov ter različnih motornih naprav, ki delujejo v zaprtem prostoru (motorni agregati, žage, črpalke itd.).

Pravilno nameščen detektor ogljikovega monoksida bo poskrbel za vašo varnost ter nemoteno bivanje v notranjih prostorih. V primeru, da naprava zazna povišano količino CO v zraku, vas bo opozorila z zvočnim ter vidnim signalom.

Kaj storiti v primeru, da nas naprava opozori na prisotnost CO v zraku?

Nemudoma odprite vsa okna in vrata ter tako omogočite, da se prostor temeljito prezrači. Izklopite vse ogrevalne naprave ter zapustite prostor. Detektor ogljikovega monoksida bo zvočne signale prenehal oddajati, ko bodo koncentracije plinov v zraku ponovno primerne za bivanje. Kasneje nujno kontaktirajte tudi strokovnjaka, ki se ukvarja z vzdrževanjem kurilnih naprav. Slednji vam bo pomagal odkriti vzrok, ki stoji za nastankom CO.

Kam namestiti detektor ogljikovega monoksida?

CO se v prostoru zaradi višje temperature od zraka najprej dvigne proti stropu. Med mešanjem s preostalim zrakom se ohlaja ter kasneje počasi ponovno spušča proti tlom. Da vas bo naprava lahko pravočasno opozorila na prisotnost smrtonosnega plina v zraku, jo je potrebno namestiti v vsak bivalni prostor s kurilno napravo – idealno na strop. Detektor je potrebno namestiti v vsak prostor, kjer se nahaja kurilna naprava. Najpogosteje ti prostori obsegajo kurilnico oz. kotlovnico, spalnico (če je v njej nameščen grelnik), kuhinjo s štedilnikom ali pečico na plin, dnevno sobo s kaminom itd. Ne pozabite niti na garažo!

Neprimerne lokacije za namestitev detektorjev CO obsegajo neposredno bližino kuhalnih plošč, zunanje prostore, zaprte prostore (npr. v omaricah), vlažne prostore, bližino oken, ventilatorjev ter ostala mesta, ki omogočajo, da bi se detektor izklopil zaradi umazanije, prahu ali vlage. Ker detektor meri koncentracije plina v zraku, ki ga obdaja oz. doseže, ga nikakor ne nameščajte na prostor, kjer zrak ne kroži.

Vgradnja detektorja je po novem tudi zakonsko predpisana

Na podlagi Pravilnika o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (v veljavo je stopil leta 2013) je bilo v prostore, v katerih se nahajajo kurilne naprave, najpozneje do 1. januarja 2017, potrebno vgraditi detektor ogljikovega monoksida.

Podrobneje – namestitev detektorja je obvezna v prostorih, kjer stoji kurilna naprava, ki za svoje delovanje porablja zrak iz bivalnega prostora (npr. kaminska peč, v katero zakurimo z lesom), v njej pa bivajo ljudje. Če naprava porablja zunanji zrak, namestitev detektorja ni obvezna.

Ste morda pozabili na zakonski datum namestitve? Ste se odločili, da varnost v svojem domu povišate z namestitvijo dodatnega detektorja CO?  V naši spletni trgovini vam nudimo odlično priložnost, da si svoj detektor zagotovite po posebej znižani ceni tudi sedaj, ter tako zadostite vsem zakonskim predpisom.