Električna kosilnica, akumulatorska, bencinska ali ročna?

04.16.20.
Kosilnica

Ne glede na to, ali imate doma velik travnik ali samo drobceno zaplato trate, boste najbrž želeli urediti okolico svojega doma. Za prirezovanje trave seveda potrebujete kosilnico. Za večino uporabnikov je najboljša izbira samohodna kosilnica, seveda pa so na voljo tudi druge vrste. Izbirali boste lahko med več tipi kosilnic, med drugim pa se boste morali odločiti tudi, kaj jo bo poganjalo. V zapisu, ki je pred vami, se posvečamo prednostim in slabostim posameznih virov energije.

električna kosilnica

Katera je boljša – akumulatorska kosilnica, električna kosilnica, bencinska ali ročna?

Elektrika: Električna kosilnica za svoje delovanje potrebuje električno omrežje. Kosilnice na elektriko so enostavnejše za vzdrževanje od bencinskih, poleg tega pa so tudi lažje in pri košnji proizvajajo manj hrupa. Slaba lastnost električne kosilnice je, da zahteva dodatno konstantno previdnost, da pri košnji pomotoma ne prerežete kabla. A ko se enkrat navadite na to, vam bo košnja z električno kosilnico v užitek.

Akumulator: Akumulatorske kosilnice so lahke iz veliko tišje od bencinskih kosilnic. Nimajo kabla, ob katerega bi se spotikali med košnjo. Njihov akumulator je treba vedno znova polniti, čas pred ponovnim polnjenjem pa je odvisen od modela kosilnice. Običajno akumulatorji zdržijo eno uro košnje, nato pa jih je treba napolniti. Pravilno vzdrževanje sicer podaljša življenjsko dobo akumulatorja, vendar ga bo sčasoma potrebno v vsakem primeru zamenjati.

Bencin: Bencinska samohodna vrtna kosilnica ne potrebuje polnjenja in njen domet ni omejen s kablom. Če boste poskrbeli za redno vzdrževanje, vam bo dobro in dolgo služila. Bencinske kosilnice so glasnejše od drugih vrst, a so tudi močnejše. S takšno kosilnico boste zlahka pokosili še tako trdoživ plevel. Zaradi večje moči kosilnice boste za košnjo porabili manj časa. Če vas ne moti, da so težje od ostalih kosilnic, vam bodo olajšale košnjo.

Vaša moč: Uporabniki se večinoma odločajo za nakup samohodnih kosilnic, ki jih je potrebno zgolj usmerjati, lahko pa si izberete takšno, ki jo boste morali sami potiskati naokrog. Te kosilnice sicer v večini primerov imajo motor (ki ga poganja bencin, elektrika ali akumulator), a ta je namenjen delovanju rezil. Lahko pa si izberete tudi ročno kosilnico, pri kateri s tem, da jo potiskate po trati, skrbite tudi za vrtenje rezil. Taka opcija je okolju najbolj prijazna, a je primerna le za manjše, nezahtevne podvige.

Še več o tipih kosilnic …

Za urejanje majhne travnate površine se najbolje obnese potisna ali samohodna vrtna kosilnica. Z večjimi, traktorskimi kosilnicami je na manjših površinah težje manevrirati. Za potisno vrtno kosilnico je sicer potrebne nekaj moči, vendar jo povprečna odrasla oseba brez zdravstvenih problemov lahko običajno upravlja brez težav. Previdnost je potrebna pri potiskanju kosilnice v hrib in pri zadrževanju ob spuščanju po klancu. Samohodna kosilnica pa je za upravljanje še lažja, saj skrbite le za usmerjanje, premika pa se sama. Samohodna vrtna kosilnica običajno deluje na bencin, dobijo pa se tudi električne in akumulatorske. Za tiste, ki želijo imeti vedno lepo pokošeno trato, a je ne želijo kositi, pa so primerne robotske kosilnice, ki so po delovanju podobne robotskim sesalcem. Katera kosilnica je torej najprimernejša za vas?