Električni in klasični radiatorji – zakaj je nakup priporočljiv

11.16.18.
Radiator

Najbolj klasično oziroma poznano ogrevalno telo med vsemi generacijami kupcev je še vedno radiator. Seveda jih poznamo več vrst, so različnih oblik in velikosti. Na trgu obstaja veliko ponudnikov in podjetij, a nujno potrebno je poudariti, da se je pred izbiro tako ponudnika kot ogrevalnega telesa potrebno skrbno pozanimati o vseh, še tako na prvi pogled nepomembnih podrobnostih. V zadnjem času je izjemno priljubljeno ogrevalno telo električni radiator, zanj se kupci izjemno radi odločajo. Električni radiator lahko namestite v čisto vseh prostorih vašega doma, še posebej uporaben pa je, ko pride do ogrevanje vaše kopalnice ali stranišča. Izredno pozitivna stran, ki jo električni radiator ima, je enostavno upravljanje z njim, hkrati pa ni naprava, ki bi sušila zrak v prostoru.

Z njim pridobimo tudi veliko pravilno izkoriščene energije in pa še nekaj izjemno pomembnega – ne onesnažujejo. Z električnim radiatorjem ste lahko brez skrbi in se grejete popolnoma brez slabe vesti, saj na okolje ne vplivajo, ampak kvečjemu skrbijo za njegovo ohranjane. So neodvisne naprave in zaradi tega jih, če ste odvisni od koga drugega v kurilni sezona, s tem ciljamo predvsem na prebivalce v blokih, lahko uporabljate po potrebi skozi vse leto. Še posebej dobro funkcionirajo skupaj s talnimi ogrevanjem. Električni radiatorji so tudi cenovno ugodni, tudi če primerjamo njihovo montažo oziroma namestitev v primerjavi s klasičnimi radiatorji.

Zaradi vseh teh razlogov ljudje zelo radi posežejo po teh napravah za ogrevanje - električni radiator vedno bolj postaja ključen vir ogrevanja. Marsikdo pa takšen radiator kupi tudi kot nek dodatek k že obstoječemu ogrevalnemu telesu, ki je v večini primerov klasični radiator. Je najbolj smiselna dodatna izbira, če se v vašem domu izkaže, da je kakšen prostor težje zagreti. Uporaba električnega radiatorja pa je hkrati tudi zelo enostavna. Ni nič kaj zapletenega ali težkega, niti minuto vam ne bo vzelo, da ga priključite. Postavite ga tam, kjer želite, oziroma presodite, da je za pretok toplote najboljše mesto, priključite električni radiator na električno omrežje in nato napravo samo še vklopite. Prav tako pa je zelo enostavno njihovo vzdrževanje, ki poteka samo od zunaj. Notranjost pustite popolnoma na miru. Očistite ga tu in tam, po potrebi. Seveda pa, preden karkoli počnete, preberite navodila, ki so priložena. Pred čiščenjem ga obvezno izklopite in izključite. Električni radiator je najbolj priporočljivo čistiti s krpo, ki naj bo suha in ne preveč groba. Najboljše je izbrati zelo mehko krpo, da česa ne poškodujete. Čistilna sredstva pustite ob strani, saj niso potrebna za vzdrževanje, kvečjemu lahko kaj samo še uničijo.

Poznamo oljne električne grelne naprave in konvekcijske električne grelne naprave. Oljni električni radiator je namenjen predvsem za tiste prostore, ki so zelo suhi in zaprti. Kot vam že ime pove, tak radiator deluje na olje, ki je v njem in se pri delovanju precej močno zagreje. Če imate tak radiator, upoštevajte navodilo in ga ne napolnite čisto do vrha. Konvekcijski električni radiator pa je tak, da lahko z njim natančno upravljamo preko termostata. Funkcionirajo na način kroženja zraka, ki je ogret, to pa pomeni, da je moč imeti nizkotemperaturni režim pri grelcu. Gre za vrsto ogrevanja, ki je za vaš dom izjemno varčna.

Kot že omenjeno zgoraj, bo električni radiator v nekaterih gospodinjstvih deloval samo kot dodatno ogrevalno telo in bo vaš glavni vir toplotne energije klasični radiator. Običajna in najbolj standardna izbira pri kupcih je še torej vedno panelni radiator, ki deluje skupaj z velikimi količinami vode. Voda je namenjena temu, da segreva radiatorjeve stene in na tak način se v vaš prostor odda toplota. Velik del ogrevanja, ki ga zagotavlja klasični radiator, preide v prostor s konvekcijo, nekaj pa tudi s sevanjem. Marsikdo je že pripomnil, da ogrevanje na tak način pušča prostor hladnejši, vendar je to samo občutek.

Izbira pravega ogrevalnega telesa je zelo pomembna. Naj bo to klasični radiator ali električni, najpomembneje je, da sami presodite, kaj za vas, vaše potrebe in vaš dom šteje največ. Pri tem vam seveda lahko pomagajo tudi naši strokovnjaki, ki vam lahko s koristnimi informacijami in svetovanjem olajšajo zelo pomembno odločitev. Prav je, da gledate tudi na ekološki vidik in se vprašate, kaj bo vaše ogrevalno telo pomenilo za okolje. Če izberete tisto, ki bo samo večalo vaš mesečni račun, vašega doma ne bo segrelo tako, kot je treba, hkrati pa bo še izjemno neprimerno vplivalo na ekološki vidik, je resnično potrebno še enkrat premisliti o vrsti ogrevalnega telesa. Naj bo vaša ogrevalna sezona brez skrbi in predvsem - topla.