Predelava gorilnika – je mogoče? Se izplača?

08.27.16. #Članki
Gorilniki na pelete

Čedalje več ljudi se odloča, da bodo svoj kotel predelali in mu dodali gorilnik na pelete. Takšna predelava pomeni kar precejšen vložek, tako finančni kot časovni, vendar imajo gorilniki na pelete nekatere prednosti pred, recimo, gorilniki na olje. Gorilniki na olje so od gorilnikov na pelete v splošnem precej cenejši.

Zakaj bi torej želeli svoj kotel predelati z gorilniki na pelete?

Gorilniki na olje sicer zahtevajo mnogo manj dela kot tisti na pelete, a imajo pred njimi nekaj prednosti. Gorilniki na pelete so ena izmed najbolj poceni možnosti ogrevanja, zato se vam, če želite toplo stanovanje, a za malo denarja, gotovo splača razmisliti o nakupu ali predelavi. Biomasa, iz katere so izdelani lesni peleti, je dostopna po nižji ceni kot fosilna goriva, saj peleti za razliko od fosilnih spadajo med obnovljive vire energije. Fosilnih goriv bo v svetu na voljo čedalje manj, kar pomeni, da se bo njihova cena samo še višala.

Poleg izredno visokih toplotnih izkoristkov, zaradi katerih imajo gorilniki na pelete celo več kot 90 odstotno učinkovitost, jih ravno zaradi te visoke učinkovitosti odlikuje tudi prijaznost do okolja. In kaj omogoča, da so gorilniki na pelete tako učinkoviti?Odgovor je vrsta energenta: lesni peleti, ki so posebna oblika biomase. Peleti so izdelani po postopku, ki omogoča visoko standardizacijo. Iz žagovine, iz katere izdelujejo lesne pelete, je v postopku izdelave peletov iztisnjena skoraj vsa vlaga, zato bolje izgorevajo.Gorilniki na pelete imajo še eno prednost: medtem ko nekatere druge oblike izgorevanja povzročajo visoke izpuste emisij nevarnih snovi, kot sta SOx in NOx.Smo vas prepričali? Potem berite dalje in izvedeli boste, kako lahko svoj stari kotel na olje ali katero drugo gorivo predelate v gorilnik na pelete.Najprej morate vedeti, da ni vsak kotel primeren za predelavo. Tako recimo ni mogoče predelati večine namenskih kotlov na tekoča kuriva, lahko pa v kotel na pelete predelamo skoraj vsak kotel na trda goriva ter nekatere univerzalne in kombinirane kotle na tekoča in trda goriva. Takšni so nekateri kurilniki na olje. Da se izognete morebitnim težavam, ki lahko nastanejo pri predelavi za to neprimernega kotla, se še pred začetkom natančno pozanimajte, ali je pri vašem kotlu to sploh mogoče. Najbolj zanesljive informacije o tem vam bo dal proizvajalec.Pri postopku predelave se na kotel namesti peletni gorilnik, poleg tega pa še zalogovnik, v katerega se peleti nalagajo in transportni polž, ki jih nato spravi do gorilnika. Po potrebi se prilagodi tudi velikost vrat kotla.

Tudi z gorilniki na olje se da

Seveda pa lahko tudi z gorilniki na olje, kakršne prav tako ponujamo v spletni trgovini eMundia, prihranite pri ogrevanju. Upoštevati morate le nekaj koristnih nasvetov, ki vam jih ponujamo:

Pazite na rezervoar: V lesnih peletih je, kot smo že povedali, količina vlage res neznatna, zato voda ne more škoditi kovinskemu rezervoarju. Gorilniki na olje so v tem pogledu drugačni – v kurilnem olju je prisotna tudi voda, ki lahko na notranjosti rezervoarja povzroči korozijo. Ta bo v najboljšem primeru povzročila okvaro gorilnika, v najslabšem pa je lahko celo zelo nevarna. Rezervoar morate zato redno pregledovati in z njegovih sten odstranjevati obloge. To boste najlaže storili z žično krtačo.

Naj bo rezervoar čist: V kurilnem olju so poleg energenta prisotne tudi nečistoče, ki se, ko kurilno olje v gorilniku izgoreva, nabirajo na stenah rezervoarja. Takšne obloge oslabijo delovanje gorilnika, zato je potrebne več energije, če želite svoj dom ogrevati kot poprej.

Ne prekrivajte radiatorjev: To je standardni “greh” v stanovanjih, kjer se ljudje ogrevajo z radiatorji. Ko je zunaj preveč vlažno za sušenje oblačil, ponavadi ta visijo po radiatorjih. To, da na radiatorju občasno posušite kakšno nogavico, vam ne bo zelo škodilo, redno sušenje oblačil na radiatorjih pa bo precej povišalo vaše stroške ogrevanja – če povemo po domače, potrebne bo več energije, da se bo toplota “prebila” mimo plasti blaga in vas ogrela. Enako bo veljalo, če bodo radiator prekrivale zavese, ali, če boste predenj postavili pohištvo.

Priskrbite si nov gorilnik: Tudi pri gorilnikih na olje velja, da novejši modeli ponujajo mnogo boljše izkoristke kot starejši. Razmislite, ali bi svoj stari gorilnik na olje zamenjali z novejšim, če že ne razmišljate o menjavi energenta.

Zmanjšajte temperaturo: Pozimi se nam kaj rado zgodi, da malce pretiravamo z ogrevanjem, saj pride kak dan, ko nas zelo zebe. Če je v vašem stanovanju ali hiši od novembra do marca dovolj toplo, da se okrog sprehajate v kratkih rokavih, potem premislite, ali niste morda termostata nastavili nekoliko previsoko, saj tako porabljate precej več toplotne energije, kot bi bilo potrebno, s tem pa škodite tako okolju kot vaši denarnici. Raje se odenite v več plasti in temperaturo doma znižajte vsaj za eno stopinjo, saj vam bo takšna neznatna razlika v resnici prihranila do 6 odstotkov stroškov.