Grelnik vode je obvezen v vsakem gospodinjstvu

11.08.18.
Grelnik vode

Bojlerji so namenjeni temu, da ogrevajo sanitarno vodo, s katero se mi potem tuširamo, umivamo obraz, peremo roke – skratka izvajamo vsakodnevna opravila, ki so povezana z osebno higieno. Tak grelnik vode je absolutno obvezen v čisto vsakem stanovanju, ljudje si brez tega več sploh ne znamo predstavljati normalnega življenja. Vodo nam zagrejejo le s pritiskom na gumb ali stikalo, hkrati pa so tudi enostavni za vzdrževanje. Seveda se je potrebno zavedati, da je po določenem času vsak bojler, še tako kvaliteten, potrebno vsaj očistiti, če že ne raje kupiti novega, saj velikokrat čiščenje stane enako ali še veliko več kot pa čisto nov, modernejši grelnik vode. Če se pa kljub temu odločite za čiščenje, saj je menjava bojlerja ne samo velik finančni zaloga, ampak tudi terja svoj davek na okolje, je priporočljivo, da le-to prakticirate vsaj na dve oziroma tri leta. Tako boste vašemu grelniku vode tudi pomagali k daljši življenjski dobi in bolj učinkovitemu delovanju.

Da vodo segrejemo, porabimo kar eno desetino energije celega našega gospodinjstva, torej lahko rečemo, da je grelnik vode eden večjih porabnikov energije v našem stanovanju ali hiši. Iz tega razloga in pa tudi iz dejstva, da želimo imeti toplo vodo na voljo ob vsakem času, je pomembno, da smo pri izbiri zelo previdni. Resnično ni prijetno, ko kupimo nov grelnik vode z namenom, da bo voda dlje topla in se hitreje grela kot se je pri našem starem, potem pa ugotovimo, da je zaradi naše slabe izbire nov bojler še slabši potrošnik kot stari. Tega absolutno in v noben pogledu resnično nočemo, saj je to izguba vašega dragocenega časa, energije, denarja in živcev.

Zelo priljubljeni so v današnjem času ponovno električni bojlerji, ki jih delimo na dve vrsti. Prvi tip električnega bojlerja je pretočni grelnik vode. Prednost takšnega tipa je takšna, da se male količine vode zelo hitro segrejejo. Drugi tip pa je akumulacijski bojler, katerega prednost je segrevanje količin vode, ki so večje, kar seveda posledično porabi več časa, ampak vam potemtakem tudi več vode ostane vroče dlje časa. Poleg električnih pa so na trgu na voljo tudi plinski bojlerji, ki jih prav tako delimo na pretočne ali akumulacijske. Razlika je edino v tem, da takšen grelnik vode ne uporablja elektrike za svoje delovanje, ampak je njegov vir nafti plin, ki je lahko utekočinjenega ali zemeljskega izvora. Hkrati pa je lahko takšen grelec vaše sanitarne vode še v kombinirani različici, se pravi ne ogreva samo vode, ampak tudi prostore vašega doma. Takšen način bojlerja je zelo ekonomičen in ima odličen izkoristek energije.

Najmodernejša odločitev, ki jo danes lahko sprejmete za vaše ogrevanje, pa so trenutno solarni grelniki na osnovi solarnih celic. Njihov princip delovanja je tak, da vode teče v tako imenovani sončni kolektor. Namesti se jih zunaj in ne v notranjost stanovanjskega objekta. Na trgu pa najdemo tudi že pametne bojlerje, ki se ravnajo po vas in vaših navadah. Grelnik se po tem koliko vode dejansko vi in vaša družina porabite, ravna in orientira ter segreva vodo glede na ta dejstva.

Prhanje je postalo del človeške rutine, ki se je zasidrala v naš vsakdan in brez nje več nikakor ne gre. Marsikdo se tušira tudi dvakrat, trikrat dnevno. Enako velja za vse ostale higienske opravke, ki jih ljudje opravljamo za boljši izgled, počutje in energijo. Pri teh opravkih veliko vlogo igra temperatura vode. Če je pljusk mrzle vode v obraz zgodaj zjutraj še kako dobrodošla budilka, pa je tuširanje z vročo vodo pravi občutek ugodja in čistosti. Želimo imeti pravo temperaturo vode brez skrbi in nekaj res groznega je, ko se tuširamo pa naenkrat začne teči po nas ledeno hladna voda. Da do tega ne pride, je ogromno na tem, kako se lotite izbire med vsemi bojlerji in ponudniki. eMundia vam tako ponuja veliko izbiro ogrevalnih naprav za vodo in odlično svetovanje, ki vam bo vašo odločitev zelo olajšalo. Ne trpite mrzle vode in se vsak dan oprhajte v nov dan z energijo za nove izzive.