Hladilnik in zamrzovalnik omogočata nekoč nepredstavljiv luksuz ohranjanja svežine živil

07.09.18.
Hladilnik in zamrzovalnik

Hladilnike in zamrzovalnike danes jemljemo kot povsem samoumevne gospodinjske aparate, včasih pa so bili ljudje glede shranjevanja hrane precej omejeni. Večino so morali pojesti takoj, če pa so želeli kaj ohraniti za dalj časa, pa so to živilo morali posušiti, dimiti, ga vložiti v kozarce ali konzerve ali iz njega skuhati marmelado. Kasneje je po svetu zaživel posel prodaje ledu – ljudje so od trgovcev kupovali velike uvožene kose ledu, ki so jih nato dali v skrinjo, nekakšen prednodnik današnje zamrzovalne skrinje, in noter pospravili tudi hrano. Ker ni bilo zunanjega hlajenja, se je led seveda počasi stopil in sčasoma je napočil čas za nakup novega kosa ledu.

Tako hladilnik in kot napravo za zamrzovanje si morate izbirati glede na dva zelo pomembna kriterija – koliko prostora imate v stanovanju in koliko hrane želite vanju pospraviti.

Sploh pri drugem kriteriju radi nekoliko podcenimo oziroma precenimo svoje želje in potrebe in se na koncu odločimo za hladilnik, ki temu niti približno ne ustreza. Če ste na primer v trgovino navajeni hoditi le enkrat tedensko ali celo enkrat mesečno, boste potrebovali velik hladilnik in zamrzovalnik, da boste lahko vanju pospravili živila, ki brez hlajenja ne bi počakala do naslednjega nakupovalnega izleta. Če ste vajeni vsak dan po službi na hitro skočiti v trgovino in si vsakič kupiti ravno dovolj hrane, da do naslednjega dne niste lačni, potem seveda velikega hladilnika najbrž ne potrebujete, zamrzovalnika pa sploh ne.

Prvi kriterij zveni precej preprosto, a ne boste verjeli, koliko napak se zgodi ravno tu. Preden se odpravite v fizično trgovino ali na splet opravit nakup hladilnika oziroma zamrzovalnika, vzemite v roke meter in dobro premerite prostor, v katerega nameravate kupljeno napravo namestiti. Poskrbite, da boste upoštevali vse smeri, saj boste le tako lahko izbrali aparat, ki se bo vklopil v vaš prostor, ki ne bo ne prevelik in ne premajhen. Posebej nerodno je, če kupite napravo, ki je prevelika za prostorček med dvema elementoma, med elementom in steno oziroma za nišo v steni, kamor ste jo želeli namestiti. V tem primeru vam preostane samo nakup nove naprave ali preurejanje celotnega prostora.

Glede na oba zgoraj omenjena kriterija lahko tako izbirate med več različnimi vrstami hladilnikov in zamrzovalnikov, odvisno seveda od tega, kaj potrebujete.

Najbolj klasična rešitev so kombinacije hladilnika in zamrzovalnika. Običajno je zamrzovalnega prostora pri teh modelih manj. Najpogosteje videni so hladilniki, ki imajo zgoraj nekaj prostora za zamrzovanje živil, pri veliko tovrstnih aparatih pa so zamrzovalniki pod hladilniki. V nekaterih primerih so aparati narejeni celo tako, da so hladilniki na eni vrsti, zamrzovalniki pa na drugi.

Še ena opcija so prostostoječi hladilniki oziroma prostostoječi zamrzovalniki. Ti so najprimernejši za ljudi, ki eno od teh dveh stvari uporabljajo redno, drugo pa zelo malo ali pa sploh ne. Primerni so tudi za tiste, ki v veliki meri uporabljajo tako hladilnike kot zamrzovalnike, vendar imajo dovolj velik prostor, da lahko vanj dajo omenjeni gospodinjski napravi polne velikosti.

Uporabnikom, ki so omejeni s prostorom ali enostavno ne potrebujejo velikega hladilnika oziroma zazmrzovalnika, najbolj priporočamo vgradni ali podpultni model oziroma »mini«. Če imate pod pultom še neizkoriščen prostor, drugod pa je vaše stanovanje že zapolnjeno z drugimi stvarmi, je podpultni oziroma vgradni model naprave najboljši za vas.

Če pred nakupom dobro pretehtate in premislite, se spoznate s svojimi željami in potrebami in se na podlagi tega odločite za model hladilnika oz. zamrzovalnika (ali kombinacije obojega), ste naredili skoraj največ, kar lahko, da bo uporaba naprave energetsko učinkovita. Obstaja pa še en uporaben trik, ki se v glavnem nanaša na to, v kateri del hladilnika spada določena vrsta živil, da pride kar do najboljšega energetskega izkoristka.

Najbolj v grobem lahko rečemo, da tista živila, ki jih je potrebno na nek način termično obdelati, da bodo užitna, postavite v dele hladilnika z nižjo temperaturo, ostala živila, ki so užitna tudi surova, pa lahko postavimo tudi na toplejše police. Običajno temperatura v hladilniku narašča od spodaj navzgor. Tudi med živili, ki jih je potrebno kuhati, obstaja podobna »hierarhija«. Živila, ki jih je potrebno kuhati na najvišji temperaturi, postavimo na najnižjo polico oziroma na najnižjo temperaturo.

Če torej kupujete hladilnik ali zamrzovalnik ali kombinirano napravo in ste na lovu za ponudbo, s katero boste dobili hkrati sprejemljivo ceno in kakovost, občiščite trgovino eMundia. Če boste potrebovali pomoč, vam bomo z veseljem pomagali izbrati pravi aparat za vas. Prisotni smo na spletu, lahko pa se oglasite tudi v kateri od naših fizičnih poslovalnic v Ajdovščini, Grosupljem in Novi Gorici.