Inox dimniki - nakup in vgradnja

06.19.16. #Članki
Inox dimniki

Kljub temu, da se tega včasih ne zavedamo v celoti, se je potrebno zavedati, da dimniki opravljajo zelo veliko in pomembno nalogo v našem domu. Žal običajno to opazimo šele ob poslabšanju delovanja naših kurilnih naprav ali ob očitnem propadanju našega dimnika. Njihova naloga je ustvarjanje primernega vleka za izgorevanje goriv v kurilnih napravah ter odvajanje pri tem nastalih dimnih plinov.


Inox dimniki iz nerjavečih materialov predstavljajo odlično rešitev za naše dotrajane in sanacije potrebne dimnike. Inox dimne cevi se namestijo v že obstoječi dimnik, kjer odlično poskrbijo za odvajanje škodljivih plinov. Namestijo se lahko tudi kot samostojna dimna tuljava. Njihova

življenjska doba je dolga, saj so prilagojeni na modernejše sisteme kurjenja (fosilna goriva). Neobčutljivi so na raztezanje materiala zaradi temperaturnih ali vremenskih razmer. Namenjeni so torej odvajanju dimnih plinov, ki se proizvedejo v kotlih na trda, tekoča ali plinasta goriva, v kaminih, kaminskih pečeh ali štedilnikih ter nizkotemperaturnih kondenzacijskih kotlih.

V naši spletni trgovini Emundia si oglejte pestro izbiro Inox enoslojnih, pregibnih in troslojnih dimnih cevi ter dodatkov za popolno namestitev in vgradnjo vašega novega dimnika. Za vsakršno vprašanje glede naših izdelkov in njihove montaže smo vam na voljo preko inox dimnikitelefonskega kontakta, veseli pa bomo tudi vsakega obiska v kateri izmed naših poslovalnic.

Nerjavni Inox dimniki in njihove prednosti

Inox nerjaveča dimna tuljava je izdelana iz kakovostnih nerjavečih materialov, na katerih se ne more nabrati rja, ki jo povzroča hitro segrevanje in ohlajanje sodobnih kurilnih sistemov. Nanje kondenz nima vpliva, z njihovo namestitvijo pa bo zagotovljena tudi sto odstotna plinotesnost. Omogočajo nam enostavno montažo, imajo pa tudi idealen okrogel presek za odvajanje dimnih plinov.

Inox dimniki nam zagotavljajo izredno ugodno, hitro ter kvalitetno montažo kar v že obstoječi dimnik. S povrtanjem dimnika se razširi presek obstoječega dimnika, tako da lahko vanj vstavimo primerne Inox dimne cevi. Inox tuljava je odlično izolirana, kar nam nudi tudi požarno varnost, zmanjšan zunanji vpliv vremena ter preprečitev kondenzacije odvodnih dimnih plinov.

Inox dimne cevi so primerne tako za sanacije obstoječih dimnikov kot za samostojno namestitev. Seveda pa se je potrebno sanacije lotiti pravi čas. Ob nepravočasnem pričetku sanacije dimnika lahko zgodi, da bo le-ta žal že preveč dotrajan. V tem primeru nam preostane le, da ga porušimo in zgradimo novega.

Enoslojne Inox dimne cevi

Enoslojni Inox dimniki se uporabljajo predvsem za sanacije obstoječih dimnikov. Uporabimo jih lahko tudi za novogradnjo, vendar moramo nanje v tem primeru namestiti dodatno toplotno

izolacijo.

Troslojne Inox cevi

Troslojni Inox dimniki so namenjeni predvsem gradnji samostoječe izolirane dimne tuljave pri novogradnjah ali pa tudi na starejših obstoječih objektih. V primerjavi z enoslojnimi imajo troslojni že nameščeno odlično toplotno izolacijo, ki je debela vsaj štiri milimetre. Po teži so zelo lahki, kar omogoča enostavno namestitev. Iz enakega razloga ne potrebujejo posebnih temeljev.

Pregibna Inox tuljava

Sanacija s pregibno Inox tuljavo bo še posebej enostavna, saj jih bomo z lahkoto napeljali med vsemi krivinami v našem dimniku.

Pomembna je tudi sama postavitev dimnika

Običajno izberemo lokacijo našega dimnika tako, da upoštevamo položaj kurilnice ter dodatnih ogreval v objektu. Za čim manjši vpliv vremena in zunanjih temperatur na njegovo delovanje, ga običajno namestimo v notranjost zgradbe. Vsi dimniki, vključno z Inox dimniki, segajo od tal do vrha zgradbe. Za njegovo delovanje pa je pomembna le efektivna oz. delovna višina. Ta se

prične pri priklopu peči na dimnik, ter konča pri vrhu. Višina dimnika je odvisna predvsem od vrste naprave in goriva, ki jih uporabljamo za ogrevanje ter višine in naklona strehe. Minimalna efektivna višina dimnika znaša štiri metre.

Kdaj je potrebna sanacija obstoječega dimnika?

Sčasoma je obnova tako dimnika kot tudi drugih delov našega domovanja neizogibna. Običajno je sanacija potrebna ob nakupu nove kurilne naprave, še posebno v primerih, ko spremenimo tudi vrsto kurjave. Ogrevanje z oljem ali plinom proizvede veliko vlage in kondenza, zato bo nerjaveči dimnik v tem primeru še posebej pomemben. Znaki, da je vaš dimnik potreben sanacije je tudi vonj po sajah v bivalnih prostorih. Vonj pride v naše stanovanje skozi majhne razpoke, ki nastanejo na dimni tuljavi. Vlažni madeži na zunanjih ali notranjih stenah dimnika nastanejo zaradi kondenza, ki prehaja skozi stene dimnika in prav tako nakazujejo na nujnost obnove.

V primeru starega ter dotrajanega dimnika ne odlašajte s sanacijo, saj se bo s časom situacija le poslabšala, posledično pa bodo stroški sanacije višji, dela pa bodo zahtevnejša. Uničeni dimniki so lahko tudi izredno nevarni. Kot že omenjeno, se sanacija dimnika največkrat izvede z uporabo Inox dimnih cevi, ki so izredno kakovostne, njihova cena pa je zelo ugodna. Vedeti je potrebno, da je cena sanacije dimnika odvisna od več dejavnikov – cene materiala, vrste kurilne naprave in goriva, ki ga uporabljate za kurjavo. Odvisna je seveda tudi od obsega poškodb ter dotrajanosti.