Inverterski varilni aparat – kaj je in kako ga uporabljamo?

04.20.20.
Inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparati so relativno nov in napreden tip varilnih aparatov, ki jih od klasičnih, kakršnih je večina od nas navajena, razlikuje nekaj pomembnih lastnosti. Najpomembnejša je njihova majhna teža in posledično veča prenosnost, kar še posebej veliko pomeni manjšim podjetnikom, ki delajo na terenu in se veliko selijo z lokacije na lokacijo.

Ko so inverterski varilni aparati prvič prišli na tržišče, so imeli kar nekaj težav, kar je značilno za skoraj vsako novo tehnologijo. Do danes pa so inverterski varilcni aparati postali postajali čedalje bolj zanesljivi in cenovno učinkoviti.

Po čem se inverterski varilni aparat razlikuje od običajnega?

inverterski varilni aparat

Ena od najpomembnejših prednosti, ki jih kupcu prinaša nakup inverterskega varilnega aparata, je, da je ta majhen in lahek in da ga lahko s seboj nosite kot kovček. Pravo nasprotje torej s klasičnimi varilnimi aparati, ki so težki in okorni in jih je težko spraviti v majhen prostor.

Inverterski varilni aparat poleg njegovih majhnih dimenzij odlikuje tudi to, da porabi manj električne energije od klasičnega varilnega aparata, priklopimo pa ga lahko kar na običajno električno omrežje v gospodinjstvu. Tako nismo odvisni od visokonapetostnih omrežij. Za uporabo običajnega varilnega aparata si moramo pogosto priskrbeti še industrijski generator električne energije, ki ustvarja tok z dovolj veliko napetostjo za varjenje. Nižja poraba električne energije pri inverterskem varilnem aparatu pa seveda za seboj potegne tudi prihranke.

Ker je izhodna moč inverterskega varilnega aparata elektronsko regulirana, vam to omogoča širok razpon prilagajanja moči delovanja varilnega aparata. Tako si lahko varilni aparat natančno prilagodite svojim potrebam. Pri MIG varilcih na primer včasih nastavitev 2 lahko pomeni nezadostno moč, nastavitev 3 pa previsoko. Tu pomaga inverterski varilni aparat.

Vse pozitivne lastnosti inverterskih varilnih aparatov so posledica dejstva, da vsebujejo visokotehnološke elektronske komponente, kar pomeni, da so tudi precej krhki v smislu, da se lahko hitro pokvarijo. Običajni varilni aparati so bolj enostavni za uporabo, poleg tega pa so bolj vzdržljivi in dolgoročno precej bolj zanesljivi. Če si želite robustnega, kakovostnega aparata, pri tem pa vam velikost in teža ne predstavljata pomembnega faktorja pri izbiri, potem morda raje izberite klasičen varilni aparat namesto inverterskega.

Če pa veliko date na to, da je vaša naprava prenosna in jo lahko priklopite na električno omrežje v vašem gospodinjstvu ter ste pripravljeni skrbeti za redno vzdrževanje, je inverterski varilni aparat zagotovo prava izbira za vas.

Po inverterski varilni aparat v eMundio

V trgovini eMundia vas čaka bogata ponudba inverterskih in klasičnih varilnih aparatov ter drugih orodij in pripomočkov. Ponujamo vam možnost odplačila nakupa na obroke – 12, 18, 24 ali 36 obrokov. Tako vam pri izbiri pravega izdelka za vas ne bo treba preveč gledati na ceno, ampak se boste lahko posvetili drugim lastnostim, ki vam bodo pomagale izbrati tisto, kar v resnici potrebujete. Če imate za nas kakšno vprašanje ali pripombo, nas lahko pokličete ali pa nam pišete. Naši strokovnjaki bodo z veseljem odgovorili na vaša zastavljena vprašanja.