Ogrevanje z IR paneli

05.31.16. #Članki
IR paneli

Infrardeči paneli nam ponujajo kakovosten in ekološki način ogrevanja, saj za svojo izdelavo potrebujejo le malo energije, prav tako za recikliranje. Pri tovrstnem ogrevanju prihranimo kar do 65% stroškov. Pripomorejo k daljši življenjski dobi stavbe, saj preprečijo nabiranje vlage ter plesni, kar je zelo velika prednost takšnega ogrevalnega sistema. Suhi zidovi predstavljajo tudi 50% boljšo izolacijo kot vlažni. Tudi sami IR paneli imajo dolgo življenjsko dobo (3x daljša od drugih ogreval). Nudijo nam zelo naraven občutek toplote, skrbijo pa tudi za enakomerno porazdeljenost toplote med tlemi in stropom.


Poleg vseh naštetih prednosti je tudi montaža zelo enostavna. Po namestitvi IR paneli praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Prav tako za takšno ogrevanje ne potrebujemo kotlovnice, dimnikov ali kurilnice, kar nam prihrani veliko prostora in skrbi. Temperaturo lahko enostavno reguliramo, omogočajo pa nam tudi upravljanje na daljavo – kadar nas ni doma, pa vseeno želimo priti v topel dom.

Emundia vam nudi široko izbiro infrardečih panelov.

 

IR paneliir paneliinfrardeči paneli

V naši ponudbi boste našli panele za vsak prostor, s katerimi boste zdravo, varno, zanesljivo ter ugodno ogrevali prostore svojega domovanja, pisarn, vikendov ali turističnih objektov. Predstavljajo tudi odlično rešitev ogrevanja javnih ustanov – predvsem v bolnišnicah se jih uporablja zaradi mnogih zdravstvenih prednosti ter odlične higienske učinkovitosti. Čedalje bolj priljubljene so tudi IR savne. Naročilo vaših novih ogrevalnih panelov je enostavno – izdelek preko spletne strani le dodajte v košarico ter vpišite svoje podatke, na vaš dom pa bodo prispeli v kar najkrajšem možnem času. Običajno ta čas traja od enega pa do sedem dni.

Uporaba panelov

Ogrevalni paneli z infrardečo tehnologijo nam nudijo možnost uporabe skoraj vsepovsod. Vedeti je potrebno, da so IR paneli primerni tudi kot dodatna ogrevala, vsekakor pa so primerni tudi kot samostojen sistem ogrevanja (čeprav v Sloveniji obstaja na tem področju nekaj omejitev). Namenjeni pa niso le ogrevanju novejših zgradb z minimalnimi izgubami toplote. Namestimo jih lahko praktično kamorkoli, tudi v zgradbe s slabšo izolacijo ali okni.

  • Zdravstvo in šport

Uporaba IR panelov ima dober vpliv na boleče mišice, lajša simptome prehlada, omogočajo celo hitrejše celjenje ran. Lajša tudi simptome stresa in izgorelosti ter krepilno deluje na naše srce in ožilje. Uporabljajo se tudi v inkubatorjih, kjer skrbijo za primerno toploto ter zdravje novorojenčkov. Seveda se za različne terapije ter v inkubatorjih uporabljajo različni infrardeči paneli.

Nasploh pa so odlični za ogrevanje v medicini, saj ne povzročajo zračnih tokov ter posledično preprečujejo prenašanje mikrobov ter škodljivih bakterij in prahu po zraku. Ne izsušijo zraka, zato so še posebej primerni za bolnike, ki imajo težave z dihali.

Kot že omenjeno, se v zadnjem času veliko več ljudi odloča za obisk IR savne, saj ima blagodejen učinek na naše telo – v celicah našega telesa naj bi namreč s pomočjo valovanja sprožalo mnoge pozitivne lastnosti.

  • Kmetijstvo in industrija

V kmetijstvu imajo infrardeči paneli mnogo dobrih učinkov na živali, saj prav tako kot na ljudi, tudi nanje vplivajo blagodejno. Poskrbijo tudi za boljše stanje hleva, kjer se običajno zelo rada pojavita vlaga ali plesen. Ker skrbi za enakomerno ogrevanje od tal do stropa je odlična rešitev za poslopja z visokimi stenami.

V proizvodnih objektih nam lahko namestitev panelov prinese velike prihranke, saj ne potrebujejo vzdrževanja, so visoko odzivni ter porabijo malo energije. Uporabljajo se tudi v ladjedelnicah, velikih skladiščih ter gradbeništvu za sušenje betonskih in ostalih površin.

Lastnosti in namestitev IR panelov

termostat za IR panele

Pred namestitvijo je potrebno opraviti izračun toplotne energije, ki bo zadovoljila naše potrebe po toploti v prostoru. Pri izbiri primernih IR panelov moramo posvetiti pozornost sposobnosti oz. moči ogrevanja ter razporeditvi v prostoru. IR paneli namreč ogrevajo le del prostora, zato moramo v večjih prostorih namestiti dva ali več panelov. Ta lastnost nam prinaša velik prihranek energije, saj v nekaterih prostorih potrebujemo ogrevanje le v določenem delu, na primer ogrevanje potrebujete le v nekem delovnem kotičku, ki se nahaja v prostoru.

Poskrbeti je potrebno tudi za pravilno dimenzioniranje panelov v prostoru – razporeditev naj bo kar najbolj optimalna.

IR paneli se razlikujejo tudi po oblikah, velikosti ter poslikavah – naši infrardeči paneli so namreč lahko tudi odličen dekoracijski dodatek, ki mu sploh ni videti, da opravlja tudi funkcijo ogrevanja.

Na tem mestu je na mestu tudi opozorilo, da bomo z IR paneli potrebovali nekaj časa delovanja, da bomo dosegli idealne ter odlične pogoje delovanja. Razlog za to je vlaga v stenah in stropu. Ob prvem zagonu bodo ogrevalni paneli namreč delovali s polno močjo, vendar pa bomo imeli občutek, da temu ni tako. Šele ko se bo izsušila vlaga, bodo začele tudi stene, strop ter tla oddajati toploto nazaj v prostor. Ta proces se običajno konča že po nekaj urah, lahko pa traja tudi dlje časa.

  • Moč panela ter prihranek energije

Čeprav bi lahko marsikdo pomislil, da bodo močnejši IR paneli porabili več električne energije, pa to ni res – močnejši infrardeči paneli bodo delovali manj časa z višjo učinkovitostjo, zato bo poraba energije manjša. Najbolje je, da je moč vseh panelov skupaj vedno večja, kot je znesek izračuna porabe toplotne energije.

Prav tako velja električna energija kar velik strošek za marsikatero gospodinjstvo, vendar pa z namestitvijo grelnih panelov dosežemo 65% prihranek v primerjavi z uporabo kurilnega olja, ter okoli 20% če stroške primerjamo s tistimi, ki jih prinese uporaba lesnih peletov.

Na kakšen način delujejo IR paneli?

Grelni paneli za svoje delovanje uporabljajo električno energijo. V prostor toploto prenesejo s pomočjo naravne toplote – infrardeče C valovne dolžine (dolžina, ki jo preko narave prejemamo in oddajamo tudi vsa živa bitja). Toplota, ki ostane se razporedi v zrak ter v predmete, ki so v prostoru. Predmeti namreč vpijejo toploto ter jo oddajajo nazaj v prostor.

IR paneli torej ne delujejo na takšen način kot ostali ogrevalni sistemi. Ogrevajo predvsem stvari v svoji bližini in ne toliko zrak (kot se to dogaja pri konvekcijskih sistemih ogrevanja). Grelna infrardeča tehnologija panela spremeni naš prostor v radiator z nizko temperaturo. Takšna toplota je za človeško bivanje idealna ter najbolj podobna naravni.

Obstajajo tudi paneli z infrardečo grelno tehnologijo, ki oddajajo tudi IR-A in IR-B valovno dolžino, vendar se uporabljajo v druge namene.