Kaj je dobro vedeti pred nakupom pomivalnega korita?

09.03.21.

Paziti moramo, da pri opremljanju kuhinje namenimo nekaj razmisleka tudi tisti opremi, ki ob hladilnikih, štedilnikih in pomivalnih strojih ne pride toliko do izraza. To je recimo pomivalno korito, ki je v končni fazi en izmed najbolj uporabljanih elementov vsake kuhinje, a redko se že pravočasno posvetimo izbiri. Ker bomo korito redno uporabljali, moramo izbrati kakovostno in uporabno opremo, poleg tega pa seveda upoštevamo še estetski učinek, ki je tudi v kuhinji precej izrazit.

Seveda imamo včasih še druge prioritete pri izbiri kuhinjske opreme. Vedno je dobro vedeti, katere so ključne lastnosti, ki pridejo pri izbiri v poštev, upoštevamo pa še morebitne dodatne želje in posebne potrebe. Še sreča, da imamo na voljo široko ponudbo kakovostnih pomivalnih korit, ki ustrezajo vsaki sodobni kuhinji!

Ključne značilnosti dobrega pomivalnega korita

Pomivalno korito se mora dobro ujemati s preostalo kuhinjsko opremo. Običajno se vgradi oziroma vsadi v kuhinjski pult ali kuhinjski otok. Tu upoštevamo predvsem vgradne dimenzije, sploh če pomivalno korito kupujemo naknadno ali pa ga želimo zamenjati. Takoj se bomo srečali tudi z različnimi izvedbami, izbiramo predvsem med enojnimi in dvojnimi pomivalnimi koriti. Enojna so lahko enostranska, lahko pa omogočajo vgradnjo v poljubni smeri. Pogosto imajo takšna korita tudi odcejevalnik, a to ni nujno.

V izhodišču torej upoštevamo predvsem izvedbo in dimenzije pomivalnega korita. Med ključne značilnosti se nato uvrščajo še materiali, iz katerih je oprema izdelana. Tu imamo kar pestro variacijo, prav materiali pa odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s pomivalnim koritom na dolgi rok. Seveda iz teh lastnosti izvira tudi vizualni izgled opreme.

Pomivalno korito in kuhinjska armatura

S samim pomivalnim koritom si še ne moremo kaj dosti pomagati, potrebovali bomo še nekaj dodatne opreme. To je seveda kuhinjska armatura, ki močno odloča o končni uporabnosti celotne kuhinje. Prav s pomočjo kuhinjske armature uporabljamo pomivalno korito, zato tu lahko močno vplivamo na izkušnjo uporabnikov.

Včasih je kuhinjska armatura že priložena pomivalnemu koritu, tak komplet je običajno lepo usklajen in že proizvajalec zagotovi ujemanje vseh vključenih elementov. Tako dobimo funkcionalno in lepo oblikovano opremo, ki se odlično ujame s podobo celotne kuhinje. Če pa se odločimo za nakup armature posebej, moramo biti nekoliko bolj pazljivi – res je, da imamo več izbire in lahko dosežemo zelo posrečene učinke, a ni nujno, da se bo oprema res skladala in morda bodo nastale težave.

Dodatki za pomivalna korita

Med dodatki za pomivalna korita pomislimo predvsem na kuhinjsko armaturo, včasih tudi na odcejevalnike in podobno opremo. A kar nekaj je še takšnih elementov, ki jih bomo nujno potrebovali in jih moramo upoštevati že v izhodišču. Pomislimo recimo na povezavo pomivalnega korita z vodovodno napeljavo, na ureditev odtoka in na povezavo vseh teh komponent. Pogosto je sifon že priložen, ni pa nujno, da se bo vsa oprema skladala z obstoječimi hišnimi napeljavami. Tu pridejo do izraza kritični dodatki, ki lahko omogočijo uporabo pomivalnega korita v kuhinji, sicer pa se bo treba morda lotiti tudi kakšnih večjih gradbenih opravil, če želimo napeljave prilagoditi.