Kako deluje toplotna črpalka?

11.20.23. #Članki
Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotne črpalke so izjemno učinkovite naprave, ki omogočajo ogrevanje doma in energetsko varčno pripravo sanitarne vode na okolju prijazen način.

Kako delujejo?

Toplotne črpalke delujejo na osnovi temeljnih fizikalnih principov, predvsem izmenjave toplote in kompresije plina. Njihovo osnovno načelo je, da iz okolja, kot je zrak, voda ali zemlja, črpajo nizkotemperaturno toploto in jo s pomočjo kompresije dvignejo na višjo temperaturo, primerno za ogrevanje. To je podobno delovanju hladilnika, le da hladilnik namesto pridobiva odvaja toploto.

Različne vrste toplotnih črpalk, kot so zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda delujejo po podobnem principu, vendar se razlikujejo glede na vir toplote, iz katerega črpajo energijo.

Za njihovo optimalno delovanje je ključno, da natančno prilagodite temperaturne razlike, hitrost ventilatorjev ter čas delovanja, pri čemer upoštevate model in vrsto črpalke. Pravilne nastavitve ne le varčujejo z energijo, temveč tudi podaljšajo življenjsko dobo naprave, kar je bistveno za dolgoročno učinkovitost ogrevalnega sistema.

Kako toplotne črpalke prispevajo k trajnostni in učinkoviti rabi energije?

Toplotne črpalke predstavljajo prelomnico v prizadevanjih za trajnostno rabo energije, saj izkoriščajo obnovljive vire energije in dosežejo visoko energetsko učinkovitost. S tem pomembno prispevajo k zmanjšanju odvisnosti od fosilnih goriv ter emisijam toplogrednih plinov. V skladu s tem imajo toplotne črpalke ključno vlogo pri oblikovanju bolj ekološko ozaveščene in trajnostne prihodnosti.

 • Izraba obnovljivih virov energije: Toploto črpajo iz naravnih virov, kot so zrak, voda ali zemlja. Ti viri energije so obnovljivi in neskončni, kar pomeni, da ne prispevajo k izčrpavanju fosilnih goriv.
 • Visoka energetska učinkovitost: Za vsako enoto porabljene električne energije proizvedejo več enot toplote. Primerjava s tradicionalnimi sistemi ogrevanja, kot so plinske peči ali električni grelniki, jasno pokaže, da toplotne črpalke potrebujejo manj energije za ogrevanje enakega prostora.
 • Zmanjšanje stroškov energije: Ker porabijo manj energije za proizvodnjo toplote, se dolgoročno zmanjšajo stroški ogrevanja in hlajenja. To pomeni nižje račune za elektriko ali plin ter večjo finančno vzdržnost za lastnike nepremičnin.
 • Zmanjšanje emisij toplogrednih plinov: Zaradi manjše porabe energije in izrabe obnovljivih virov toplote proizvajajo manj emisij toplogrednih plinov. S tem pomembno prispevajo k boju proti podnebnim spremembam in izboljšanju kakovosti zraka.
 • Prilagodljivost in večnamenskost: Toplotne črpalke so prilagodljive in se lahko uporabljajo za ogrevanje, hlajenje ter pripravo sanitarne vode. Ta večnamenskost omogoča boljšo izrabo energije skozi vse leto.

Vrste toplotnih črpalk

Raznolikost toplotnih črpalk ponuja različne rešitve za ogrevanje in hlajenje domov. Spoznajmo različne vrste, vsako s svojimi prednostmi in izzivi, da boste lahko izbrali najboljšo rešitev za vaše potrebe.

 • Toplotne črpalke zrak/voda: Črpajo toploto iz zraka in jo prenašajo v vodo za ogrevanje vašega doma. So enostavne za namestitev, vendar je njihova učinkovitost občutljiva na zunanje temperature.
 • Toplotne črpalke voda/voda: Uporabljajo vodo kot vir toplote in so znane po izjemni učinkovitosti. Vendar zahtevajo dostop do vode.
 • Toplotne črpalke zemlja/voda: Črpajo toploto iz zemlje s pomočjo geotermalnih sond. So trajnostne in stabilne, vendar zahtevajo večjo začetno naložbo.
 • Hibridne toplotne črpalke: Združujejo več virov toplote za optimalno učinkovitost. So izjemno prilagodljive in lahko delujejo v različnih okoljih.

S poznavanjem različnih vrst boste bolje razumeli, katera je najbolj ustrezna za vaše potrebe in okolje, v katerem živite.

Kako izbrati pravo toplotno črpalko za vaš dom?

Pri izbiri toplotne črpalke je ključno premisliti o več faktorjih. Začnite z upoštevanjem velikosti vašega doma in lokalnih podnebnih razmer. S pravilno izbiro boste zagotovili optimalno delovanje in odlično energetsko učinkovitost.

Naslednji pomemben dejavnik, ki ga morate upoštevati, je finančna zmogljivost. Določite svoj proračun za nakup in namestitev toplotne črpalke ter upoštevajte dolgoročne stroške ogrevanja ali hlajenja. Včasih je začetna investicija za določene vrste toplotnih črpalk višja, vendar se ta naložba lahko hitro povrne v obliki nižjih računov za elektriko.

Smiselno je tudi, da upoštevate razpoložljive vire toplote, kot so zrak, voda ali zemlja, glede na geografsko lego vašega doma. Na primer, če živite ob reki ali jezeru, bi lahko bila toplotna črpalka voda/voda idealna izbira.

Prav tako ne pozabite na vzdrževanje in servis. Preverite, ali je mogoče pridobiti rezervne dele, v primeru, da pride do okvare.

S premišljeno izbiro lahko dosežete optimalno učinkovitost ogrevanja in hlajenja ter prispevate k zmanjšanju stroškov električne energije, omejevanju emisij toplogrednih plinov ter trajnostni rabi energije v vašem domu.

Prednosti in posebnosti posameznih proizvajalcev

 • Mitsubishi toplotne črpalke: Mitsubishi Electric daje velik poudarek kakovosti. Inverterski motor, ki poganja toplotno črpalko, porabi manj energije za svoje delovanje, saj je delovanje optimizirano, kar pa prinese tudi manjšo obrabo delov in daljšo življenjsko dobo. Tak motor ima še eno veliko prednost: to je tiho delovanje. Serije ECODAN so idealne za talno ogrevanje, serije ZUBADAN pa so visokotemperaturne črpalke.
 • Daikin toplotne črpalke: poganja jih obnovljiva energija, kar prinaša maksimalno energetsko učinkovitost
 • Fujitsu toplotne črpalke: visoka japonska kvaliteta vseh delov toplotne črpalke
 • Gree toplotna črpalka: največji proizvajalec, čista energija - energetska učinkovitost, visoka delovna učinkovitost
 • LG toplotna črpalka: najugodnejša rešitev ogrevanja med monobloki, okolju prijazna, zanesljivo delovanje do -25° C, kvalitetno segrevanje vode, najnovejša tiha tehnologija
 • ORCA toplotna črpalka: slovenska kvaliteta
 • Hitachi toplotna črpalka: cenovno konkurenčen proizvajalec toplotnih črpalk

Subvencija ECO SKLADA

Ta pomoč je namenjena prvenstveno za tiste, ki menjujejo vir ogrevanja pri obnovi starejših hiš, v poštev pa pridejo tudi novogradnje. Subvencija velja za celotno območje Slovenije, vendar se vsota pomoči lahko iz regije v regijo razlikuje. Višina subvencije je odvisna tudi od tipa toplotne črpalke in je višja, ko gre za menjavo ogrevalnega sistema.

Višina subvencije je torej odvisna od več faktorjev, znaša pa od 20% do 50% cene oz. od 1000€ do 3200€ (oz. do 5000€ za črpalke tipa voda voda in zemlja voda).

Toplotna črpalka lahko predstavlja precejšnji finančni zalogaj, kar pa lahko olajša subvencija iz EKO sklada, s katero v sklopu spodbujanja uporabe trajnostnih virov energije in skrbi za naravo ponuja Slovenija pomoč pri nakupu. Tako lahko v letu 2023, kot posameznik pokrijete od 20 % do 50 % vrednosti toplotne črpalke do višine 5.000 EUR. Z zamenjavo stare kurilne naprave v večstanovanjskih stavbah lahko pokrijete do 25 % naložbe. Najamete pa lahko tudi ugoden eko kredit. Za več informacij obiščite spletno stran Eko sklada  TUKAJ, kjer so natančneje navedene višine subvencij ter vsi pogoji, ki jih morate izpolnjevati, da subvencijo dobite.