Kako do boljšega prezračevanja v bivalnem prostoru?

10.03.21. #Članki

Svež zrak je nujni pogoj za zdravo in prijetno bivanje v domačem stanovanju, zato moramo bivalne prostore dobro zračiti. Zanimivo je, da so bili starejši objekti v tej vlogi pravzaprav bolj prepričljivi, v njih je zrak krožil skozi špranje in tako skrbel za pasivno zračenje. Sodobna stanovanja so bistveno bolje izolirana, tako pa zrak v notranjosti zastaja, kar naslovimo s posebnimi prezračevalnimi sistemi.

Razmislimo lahko o različnih rešitvah, ki jih imamo na voljo za boljše prezračevanje bivalnih prostorov. V sodobnih stanovanjih se odločamo predvsem za lokalno prezračevanje z rekuperacijo, lahko pa izbiramo še med raznimi centralnimi sistemi in drugimi opcijami, ki se v določenih situacijah lahko dobro obnesejo.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

V dobro izoliranih stanovanjskih prostorih dosegamo odlične izkoristke energije, ki jo porabljamo za ogrevanje. Teh izkoristkov gotovo ne želimo ogroziti z izgubami zaradi zračenja, zato izberemo napreden prezračevalni sistem, ki toploto zadrži v prostoru. Prav to je naloga rekuperatorja, ki preprečuje uhajanje toplote in zmanjšuje izgube.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo je lahko precej enostavno. Gre pravzaprav za aktivni zračnik, ki ga spremlja še rekuperator. S takšno opremo že lahko zagotovimo učinkovito izmenjavo zraka z okolico, medtem ko bo dober rekuperator v notranjosti zadržal tudi več kot 90 % toplotne energije, ki bi sicer ušla z zrakom, ki ga ventilator sprošča v okolje.

Idealno prezračevanje v vsakem prostoru

Za vsak bivalni prostor je treba prezračevanje dobro načrtovati, najbolj kritični pa so praviloma tisti prostori, kjer se pogosto zadržuje vlažen in zatohel zrak. V kopalnicah, kleteh, tudi v kuhinjah in shrambah ter podobnih prostorih smo še posebej pozorni na to, da je zračenje res učinkovito. Ravno v takšnih prostorih se najbolje obnese lokalno prezračevanje z rekuperacijo. To velja recimo za kopalnice, ki jih lahko enostavno opremimo s takšnim prezračevalnim sistemom, ta pa bo potem tudi zelo dobro deloval.

Za druge prostore lahko izberemo druge vrste prezračevalnih sistemov. Seveda se je treba vprašati, ali je v teh prostorih sploh potrebno dodatno zračenje. Če nimamo težav z zastajanjem zraka v prostoru, aktivno zračenje morda ne bo potrebno. Pasivno zračenje se opravlja na različne načine, tako z elegantnimi zračniki in posebej prilagojenimi okni kot tudi sproti pri prehajanju stanovalcev med prostori, pri odpiranju in zapiranju vrat in tako dalje.

Drugi prezračevalni sistemi

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo je v sodobnih stanovanjih odlična rešitev in ponuja najboljše energetske izkoristke. Ponekod po svetu se vgradnja takšnega sistema v nizkoenergijske hiše že kar zahteva, pri nas pa imamo še na voljo tudi alternative.

Predvsem v večjih objektih uredimo centralni prezračevalni sistem, ki dobro zrači vse prostore. Tudi tak sistem je lahko precej enostavno zasnovan, čeprav bo z njim v izhodišču nekaj več dela. Ustvariti je treba ustrezen podtlak, ki vodi zrak skozi prostore in ga naposled odvaja v okolico skozi zračnik. Na različne načine lahko dosežemo zelo dobre učinke.

Priljubljeno je recimo tudi higrosenzibilno prezračevanje, ki se prilagaja glede na vlago v prostoru. Dober učinek dobimo že z enostavnimi lamelami, ki omogočajo sprotno zračenje prostorov, imamo pa na voljo tudi druge rešitve, po katerih se splača pobrskati.