Kako očistimo in vzdržujemo peč na pelete?

01.16.20. #Članki
Peč na pelete vzdrževanje

Pred čiščenjem peči na pelete najprej poskrbite za varnost:

  • Preberite navodila za vzdrževanje, ki jih je pripravil proizvajalec
  • Peč izklopite iz napajanja
  • Preverite ali so vsi deli peči hladni
  • Preverite, da je pepel hladen
  • Poskrbite, da je prostor primerno prezračen
  • Preredko čiščenje peči lahko povzroči slabše delovanje peči

1-krat letno se priporoča servis s strani strokovno usposobljenega serviserja. Opraviti mora čiščenje dimnega izpusta, T-elementa in preglednih odprtin, pregledati tesnila in jih zamenjati če so obrabljena ali poškodovana.


Čiščenje in vzdrževanje, ki ga opravi uporabnik sam.

Čiščenje površin peči

Za čiščenje ne uporabljajte abrazivnih ali agresivnih čistilnih sredstev! Čiščenje površin je potrebno izvajati, ko je peč popolnoma hladna. Za vzdrževanje površin in kovinskih delov je dovolj, da uporabite krpo navlaženo z vodo in blagim milom. Zaradi neupoštevanja navodil lahko pride do poškodb površin peči na pelete in posledično do prenehanja veljavnosti garancije.

Čiščenje keramičnega stekla peči

Za čiščenje ne uporabljajte abrazivnih ali agresivnih čistilnih sredstev! Keramično steklo lahko čistimo samo, ko je popolnoma ohlajeno. Za čiščenje keramičnega stekla zadostuje suh čopič in vlažen časopisni papir, pomočen v pepel. Če je steklo zelo umazano, uporabite čistilno sredstvo, ki je namenjeno čiščenju keramičnih stekel. Na krpo nanesite majhno količino sredstva in z njo obrišite keramično steklo. Detergenta ali katere druge tekočine ne smete razpršiti neposredno na steklo ali tesnila. Zaradi neupoštevanja navodil lahko pride do poškodb površine keramičnega stekla in posledično do prenehanja veljavnosti garancije.

Čiščenje zalogovnika za pelete

Ko je zalogovnik popolnoma prazen, odstranite napajalni kabel peči in najprej odstranite ostanke (prah, koščke, itd.) iz praznega zalogovnika, nato ga ponovno napolnite.

Čiščenje pepela

  • Posesajte ostanke v gorilni posodi.
  • Odstranite gorilno posodo iz njenega ležišča.
  • Posesajte ležišče gorilne posode.
  • Odmašite vse luknjice v gorilni posodi.
  • Ponovno vstavite gorilno posodo v ležišče. Pri tem bodite pozorni, da se ta pravilno uleže na vžigalno elektrodo.

Če je peč opremljena s posodo za zbiranje pepela, iz nje posesajte pepel.

Praznjenje predala za pepel

Vsake 3-4 dni preverite vsebino predala za pepel in ga izpraznite v ustrezni zabojnik najmanj enkrat/dvakrat tedensko. Kjer je predvideno odprite/odstranite spodnja vratca. Odstranite izvlečni predal za pepel in ga izpraznite v ustrezni zabojnik. Posesajte območje okoli izvlečnega predala za pepel. Ko ste zaključili s čiščenjem, ponovno namestite izvlečni predal in zaprite/ponovno namestite zunanja vratca. Nekateri tipi peči imajo posodo za zbiranje pepela neposredno v zgorevalni komori, tam je dovoj odpreti vratca in neposredno posesati pepel s posode.

Čiščenje toplotnega izmenjevalnika

Enkrat mesečno je treba očistiti komoro toplotnih izmenjevalnikov, saj saje, ki se kopičijo v njem, ovirajo pravilni pretok dimnih plinov, kar škodljivo vpliva na izkoristek in pravilno delovanje peči.

Redno vzdrževanje, ki ga izvajajo usposobljeni tehniki

Za redno vzdrževanje je priporočljivo poskrbeti najmanj enkrat letno. Peč, ki uporablja pelete kot trdo gorivo, potrebuje letni letni vzdrževalni poseg, ki ga mora izvršiti usposobljen tehnik, ki uporablja izključno originalne nadomestne dele.

Pomanjkljivo upoštevanje tega lahko onemogoči pravilno delovanje peči in povzroči prenehanje pravic do garancijskih pogojev.

Če se peč na pelete primerno pogosto čisti in vzdržuje, kot je navedeno v priporočniku za uporabo, bo izgorevanje v peči potekalo optimalno, kar bo preprečilo napake in nepotrebne vzdrževalne posege s strani serviserjev.

Pregled tesnila na vratih, na predalu za pepel in gorilni posodi

Tesnila zagotavljajo nepredušnost peči in posledično dobro delovanje slednjega. Tesnila je treba redno pregladovati: v primeru, da so obrabljena ali poškodovana, jih je treba takoj zamenjati. Te postopke mora izvesti usposobljeni strokovnjak.

Povezava z dimnikom

Enkrat letno oziroma vsakič, ko bi bilo potrebno, posesajte in očistite cevovod, ki vodi do dimnika. Če obstajajo horizontalni odseki, je treba ostanke odstraniti, preden bi zamašili prehod dimnih plinov.

Pomembno je da že pri nakupu upoštevate vzdrževanje in kupite tak izdelek, ki vam bo to olajšal z npr. predalom za pepel ali učinkovitim sistemom nadzora dodajanja peletov. Vzdrževanje pa vam bo olajšalo tudi dobro orodje.

Ponudbo kvalitetnih peći na pelete si lahko ogledate tukaj:

Peči na pelete >

Dodatna oprema za peči na pelete >