Kako ohraniti topel dom za manj denarja – rešitev so peči na pelete?

05.28.18.
Peči na pelete

Ne pretiravajte z ogrevanjem. Četudi lahko s pomočjo peči na drva ali peči na pelete dosegate visoke energijske izkoristke, bodite glede ogrevanja previdni. Ne za vašo denarnico ne za okolje, še najmanj pa za vaše zdravje ni dobro, da se ob tem, ko so zunaj temperature pod ničlo, v stanovanju sprehajate v kratkih hlačah in kratkih rokavih. Temperatura naj bo ravno pravšnja, da boste lahko letnemu času primerno oblečeni doma uživali v prijetnem ozračju in da vas ne bo zeblo. »Normalna« temperatura v stanovanju bo pripomogla tudi k temu, da telo, ko boste morali zapustiti svoje stanovanje in se podati v zimski mraz po opravkih, ne bo doživelo prevelikega šoka.

Naj vas sonce greje. Raznorazne običajne ter kaminske peči (na pelete ali katerega koli od drugih energentov) in kaminski vložki so odlični izdelki, s katerimi lahko varčno in učinkovito ogrevate vaš dom. Ne smemo pa pozabiti na vir svetlobe in toplote, ki nam je v večji ali manjši intenzivnosti na voljo vsak dan in ga, ne glede na to, koliko ga izkoriščamo, ne bo nikoli zmanjkalo. To je Sonce oziroma sončna svetloba. Za dogrevanje s sončno svetlobo ne potrebujete dragih sončnih panelov. Poznalo se bo že, če boste imeli čez dan odstrte žaluzije ali odgrnjene zavese, saj tudi pozimi sonce lahko vnese nekoliko toplote v vaš dom. Tako boste lahko imeli termostat nastavljen na kakšno stopinjo nižje.

Zaprite okna. Veliko sodobnih domov ima že urejeno prezračevanje z rekuperacijo in če ste tudi vi med temi srečneži, vam prezračevanje v mrzlih zimskih dneh ne bo povzročalo preglavic in izgube toplotne energije. A tudi, če rekuperacije nimate, lahko poskrbite, da cene svežega zraka v vašem stanovanju konec meseca ne boste plačali v obliki povišanega zneska na položnici.

Ključ do svežega zraka v mrzlih dneh je pravilno prezračevanje. Ko začutite, da je zrak v vašem stanovanju predihan, postan in da nujno potrebujete nekaj svežine, se dobro oblecite, nato pa za nekaj minut (recimo pet do deset) na stežaj odprite vsa okna in vrata. Tako bo po stanovanju potegnih prepih, ki bo hitro odnesel postan zrak in v stanovanje prinesel svež zrak, bogat s kisikom. Ne bo škodilo, če boste v tem času tudi zmanjšali ali izklopili ogrevanje. Na tak način prezračujte na vsakih nekaj ur; idealno je enkrat zjutraj, ko vstanete, enkrat zvečer pred spanjem ter enkrat ali dvakrat tekom dneva – odvisno od tega, kako velik je prostor ter koliko ljudi v njem trenutno diha in s čim se ukvarjajo. Opisani sistem se imenuje kratkotrajno oziroma navzkrižno prezračevanje.

Ponoči se zavijte. Noči so pozimi pogosto resnično mrzle, pa vseeno ni nobene potrebe po tem, da gretje ponoči navijete do konca. Oblecite debelo pižamo, nato pa zlezite pod odejo ali dve. Dokler je temperatura v spalnici še dovolj udobna, da lahko normalno zaspite, v spanju verjetno ne boste opazili, da je okrog vas kakšna stopinja manj, kot bi bilo idealno. Če nameravate imeti gretje prižgano tudi čez noč, ga vsaj nekoliko zmanjšajte.

Ne skoparite pri nakupu. Če si ogledujete običajne peči na drva, peči na pelete, kaminske peči na pelete ali drva, ali pa vas morda mikajo kaminski vložki, poskrbite, da ne bo nikoli na račun nizke cene trpela kakovost izdelka, ki ga kupujete. Najcenejši izdelki so namreč lahko izdelani iz materialov, ki so ravno tako poceni in slabe kakovosti, kar v najboljšem primeru ogroža energetsko učinkovitost, v najslabšem pa celo vašo varnost. V eMundii teh skrbi ni, saj lahko za normalno ceno dobite izdelek vrhunske kakovosti. Tudi, če si ne morete privoščiti najvišjega cenovnega ranga, vsaj izberite najboljše, kar lahko dobite.

Pri odločanju o kaminski peči na pelete ali na drug energent upoštevajte njeno moč. Ta nasvet pravzaprav gre upoštevati pri vseh načinih ogrevanja, ne samo v primeru kaminskih peči na pelete, drva ali karkoli drugega. Če je vaš ogrevalni sistem primeren za ogrevanje prostorov, ki so večji, kot vaše stanovanje, s tem pravzaprav niste naredili nič dobrega. Edino, kar se lahko v tem primeru zgodi, je, da se bodo vaši prostori preveč segrevali in da bo seveda konec meseca znesek na položnici (pre)visok. Težave, čeprav v nasprotno smer, pa lahko povzroča tudi ogrevalni sistem, prilagojen manjšim prostorom, kot je vaš. V tem primeru, ne glede na to, koliko boste kurili, stanovanje enostavno ne bo dovolj ogreto. Prepričajte se, da je ogrevalni sistem, ki si ga želite, primeren za dimenzije vaših prostorov. Če ne gre drugače, se posvetujte z eMundiinim strokovnjakom.

Preverite izolacijo. Tanke, neizolirane stene, tla s slabo izolacijo, prepišna vrata in slabo zatesnjena okna lahko povzročijo, da boste za ogrevanje vašega doma zapravili mnogo več kot sicer. Dobra izolacija bi morala biti, če imate to možnost, temeljna lastnost vsakega doma, saj lahko na njej zgradimo še mnogo več kot zgolj cenovno učinkovito ogrevanje. Če je izolacija slaba, morate izbrati ogrevalni sistem z večjo grelno močjo, kar bo pomenilo tudi višje stroške.

Še tako kakovosten ogrevalni sistem vam lahko ob nespametni uporabi povzroča dodatne, nepotrebne stroške. Nasprotno pa lahko, če boste ob ogrevanju mislili še na nekatere druge dejavnike, na mesec dodatno prihranite kar lepo vsoto denarja.