Kako vam lahko rekuperacija prinese prihranke?

06.04.18.
Rekuperacija

Kako deluje rekuperator?

S pomočjo rekuperatorja lahko v poletni vročini zrak ohranjate hladen, v mrzlih zimskih mesecih pa prezračujete, brez da bi se zrak pretirano ohladil. Rekuperator namreč nenehno izmenjuje zunanji in notranji zrak, a pri tem ohranja toplotno oziroma hladilno energijo zraka v notranjosti.

Običajno nam, ko pomislimo na besedo prezračevanje, na misel pride odpiranje oken in vrat, saj je to najbolj klasičen način, kako v prostor spustimo svež zrak. A v večini modernih hiš, še posebej, če gre za pasivne hiše, okna ne predstavljajo več elementa za prezračevanje, temveč je to nalogo prevzela rekuperacija. Zakaj je temu tako?

Ko prezračujemo z odpiranjem oken ali vrat, z izmenjavo postanega in svežega zraka prihaja tudi do velikih energetskih izgub, ki se poleti poznajo v obliki visokega računa za hlajenje, pozimi pa nas ogrevanje dražje stane. Pojasnimo, zakaj. Recimo, da imate pozimi prižgane radiatorje, ki vas grejejo. Zrak v stanovanju je prijetno segret, pa vendar je postan, ima neprijeten vonj, pomanjkanje kisika pa se začenja poznati na vašem počutju. Ko odprete okno, bo zatohel zrak prostor zapustil, s seboj pa bo »odnesel« tudi veliko toplotne energije, ki so jo radiatorji prej porabili za to, da so ga segreli. Zrak, ki vstopa v prostor, je mrzel in radiatorji ga morajo ponovno segreti na prijetnejšo temperaturo. Če želite, da je zrak v prostoru kolikor toliko konstantno svež in vsebuje zadostne količine kisika, ga morate izmenjevati (oz. prezračevati) vsaj enkrat na nekaj ur, s tem, da se tako ves čas vrtite v začaranem krogu zraka, ki je svež, a mrzel, in zraka, ki je prijetno topel, a zatohel. Poleti je seveda ravno obratno.

Situacija je povsem drugačna, če vam pri prezračevanju pomaga rekuperator. V tem primeru nihanja med svežim in postanim, predihanim zrakom ni, saj se zrak konstantno izmenjuje, pri tem pa se nanj prenaša tudi energija. Prezračevanje z rekuperacijo je postopek, ki postanemu, a toplemu zraku iz notranjosti, ko ta zapušča prostor, odvzame toplotno energijo in jo prenese na hladen, a svež zrak, ki v prostor šele vstopa. Seveda pa postopek deluje tudi v obratni smeri – če zrak v prostoru zaradi visokih zunanjih temperatur hladite, se bo tudi ta hladilna energija prenesla na sveži zrak.

Če uporabljate primerno napravo za rekuperacijo, se energetske izgube sicer še vedno dogajajo, a so minimalne – običajno le okrog pet odstotne.

Na katerih področjih prezračevanje z rekuperacijo prinaša prihranke?

Prihranki se pri rekuperaciji ne poznajo zgolj na že omenjenih mesečnih stroških za ogrevanje oziroma ohlajanje stanovanja. Ker rekuperacija skrbi za konstantno izmenjavo svežega in postanega, predihanega zraka, s tem iz prostora odvaja tudi odvečno vlago. Tako možnosti, da bi se v vašem stanovanju začela nabirati plesen, močno zmanjša. Ubadanje s plesnijo v stanovanju je zelo drago in zamudno, zato je bolje, da ta strošek preprečite, še preden sploh nastane.

Rekuperacija vam bo pomagala prihraniti tudi pri strošku nakupa mrež za zaščito proti insektom in morebitnih pripomočkov za lajšanje težav ob pikih, saj vam načeloma oken ne bo treba več odpirati.

Rekuperacija pa vam ne bo prinesla le energetskih in s tem posledično finančnih prihrankov. V primeru, da trpite za alergijo na cvetni prah, vam bo v spomladanskih mesecih prinesla pravo olajšanje v primerjavi z leti, ko je še niste imeli. Sodobni rekuperatorji namreč vsebujejo filtre, s katerimi pred vstopom v prostor uspešno zadržijo cvetni prah in tako bodo kihanje in težave z očmi, ki ste jih prej enostavno morali potrpeti, če ste želeli imeti v stanovanju svež zrak, kar naenkrat postale preteklost.

Kako lahko pri namestitvi sistema za rekuperacijo še dodatno prihranite.

Centralna rekuperacija je cenejša od lokalne. Če le imate možnost (to v večini primerov pomeni, da izvajate kompletno energetsko sanacijo stavbe ali pa jo gradite nanovo), se raje kot za sisteme za lokalno rekuperacijo odločite za sistem za centralno rekuperacijo. Namestitev tega je namreč mnogo cenejša, kot če bi v vsak prostor nameščali lokalne rekuperatorje, poleg tega pa zahteva tudi veliko manj dela.

Investirajte v kakovost. Kot rečeno, rekuperacija ni poceni, a to ni razlog, da bi pri izbiri pravega sistema zase skoparili. Strošek, ki vam ga lahko prinesejo nekvalitetne naprave za rekuperacijo, je lahko še veliko večji, kot če bi iz prve v nakup in montažo vložili nekoliko več denarja. Slaba kvaliteta rekuperatorja se vam bo slej ko prej začela poznati v višjih stroških vzdrževanja, tako da boste na koncu več izgubili kot pridobili. V eMundii je na voljo bogata izbira rekuperatorjev in dodatkov za vsak žep, kakovost pa je še vedno vrhunska.

Izberite pravi sistem za rekuperacijo glede na potrebe vašega prostora. Obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na to, kako močne rekuperatorje potrebujete. Eden od teh dejavnikov je velikost prostora. Rekuperatorji, ko prešibki za prostor, kjer jih nameščate, bodo delovali s polno paro, pa vendar ne bodo mogli zadovoljiti vaših potreb po svežem zraku. Pri premočnem rekuperatorju bo poraba električne energije visoka povsem po nepotrebnem. Podobno morate pri izbiri rekuperatorja upoštevati tudi število ljudi, ki se dnevno zadržujejo v nekem prostoru.