Kako vzdrževati vrt jeseni?

10.12.21. #Članki

Zelena okolica najbolj zasije v pomladnem in poletnem času, a tudi jeseni še ima ponuditi čudovito podobo, če zanjo dobro skrbimo. Prav ob prvih hladnejših dneh pred zimo bo treba na vrtu marsikaj postoriti, da bomo imeli tudi preko zime okoli hiše urejene površine, ki bodo brez težav dočakale pomlad.

Že z nekaterimi enostavnimi opravili lahko naredimo veliko razliko in dosežemo odlične učinke. Nekoliko se bo resda treba potruditi, a po drugi strani si lahko pomagamo z dobrim orodjem in nekaterimi naprednimi napravami, ki nam delo močno olajšajo. Ravno to je prvi namig za to, kako vzdrževati vrt v jesenskem času. Oskrbimo se z dobrim orodjem, s katerim bodo glavna opravila veliko lažja.

Kam z listjem?

Jesen z drevja spravlja raznobarvne liste, s tem pričara idilo, a tudi mnoge nevšečnosti za tiste, ki želijo dobro skrbeti za okolico svojega doma. Hkrati pa je listje lahko na vrtu tudi zelo dobrodošlo. Uporabimo ga recimo za kompost, iz njega lahko pripravimo tudi prst ali pa zastirko. Če se z listjem ne želimo toliko ukvarjati, ga lahko enostavno zgrabimo na kup in odpeljemo ali zakurimo. Veliko lažje in hitreje bo delo opravljeno, če uporabimo prenosni puhalnik listja!

Še ena elegantna možnost, kako opraviti z listjem, je košnja. Tudi listje lahko kosimo, odpadlo listje prekosimo in pustimo na trati – listje tako hitreje razpade in pognoji podlago, tako da bo zelenica spomladi pognala še lepšo travo! Za to seveda potrebujemo vrtno kosilnico, ki omogoča mulčenje in izmet pokošenega materiala.

Pripravite prst na zimo

Po dolgem poletju nas jeseni običajno pričakajo obilnejše padavine, ki dodajo še piko na i vsem obremenitvam, ki jih zunanje površine prenašajo preko leta. Zemlja bo trda in zbita, kar ni ugodno za preživetje in ponovno razrast trave. Pametno je prst dobro prezračiti, omogočiti učinkovito drenažo in nasploh nekoliko razrahljati. Na manjših površinah lahko zemljo prezračimo kar z vilami, na večjih je vsekakor pametno uporabiti motorni prezračevalnik.

Prst lahko tudi pognojimo, če na zelenici gojimo le travo. S fosforjem bogato gnojilo naredi močne korenine in poskrbi, da bo trava spomladi hitro pognala.

Tudi jeseni lahko sadimo!

Večino vrtnin posadimo spomladi, da lahko preko poletja dobro uspevajo. Tudi jeseni pa se lahko lotimo sajenja, če želimo na vrt namestiti kakšne grmovnice in čebulnice, to je tudi pravi čas za presajanje. Jeseni lahko sejemo tudi travo ali polagamo travno rušo. Seveda se pravočasno pozanimamo o tem, katere rastline lahko sadimo v tem letnem času, a še zdaleč ni s poletjem konec priložnosti za dodajanje novih rastlin na vrt.

Pred zimo vrt pospravimo in očistimo

Preko poletja se na vrtu veliko dogaja, tam uporabljamo razno opremo in opravljamo razna dela. Pozimi pa površine večinoma le počivajo, zato zunaj ne puščamo nepotrebne opreme. Pospravimo namakalni sistem in druge elemente, s katerimi skrbimo za vrt, sploh tiste, po katerih teče voda, saj ta lahko pozimi zamrzne in poškoduje cevi. Na varno lahko postavimo tudi večino orodja. Pospravimo površino, odstranimo odpadle veje in druge vsiljivce, pametno je okolico tudi malo počistiti, obrezati grmičevje in morda celotno podobo tudi nekoliko preoblikovati.