Kakšno vrtno orodje potrebujete za lep, negovan vrt?

06.13.18.
Vrtno orodje

Vrtne kosilnice

Kosilnica spada med nujno vrtno orodje, brez katerega vam bosta vrt in trata bolj težko uspevala. Kosilnica bo porezala travo in druge rastline in vam pomagala ustvariti enakomerno, na videz lepo negovano trato. Obstaja kar nekaj oblik vrtnih kosilnic, vsaka pa ima seveda svoje prednosti in slabosti.

Ročna kosilnica je po svoje najbolj »primitivna«. Za svoje delovanje ne potrebuje električne energije, dovolj je, da jo potiskate po površini, kjer želite kositi, kolo se bo obračalo in pokosilo trato. Takšne kosilnice so okolju prijazne (ni izpustov), tihe (zato jo lahko uporabljate tudi zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko ne pritiska poletna vročina) in zaradi preproste zasnove ne potrebujejo veliko popravil. Slabost ročne kosilnice je v tem, da zna kositi malce neenakomerno, poleg tega pa je potrebno več truda pri košnji dolge trave.

Med vrtne kosilnice spadajo tudi bencinske in električne potisne kosilnice. Pri teh rezilo poganja motor (na elektriko ali na bencin), vi pa kosilnico potiskate pred seboj. Ker so te kosilnice običajno lahke, s potiskanjem verjetno ne boste imeli težav. Sploh električne so preproste za zagon (zgolj s pritiskom na gumb). Uporabne so za košnjo okrog dreves. Bencinske kosilnice potrebujejo nekoliko več vzdrževanja kot električne, oboje pa so za vzdrževanje zahtevnejše kot ročne kosilnice.

Samohodne vrtne kosilnice so podobne potisnim kosilnicam, le da imajo samohodne kosilnice lastni pogon, vi pa zgolj hodite poleg in kosilnico usmerjate. Samohodne kosilnice so odlične za košnjo velikih odprtih površin, težko pa jih je manevrirati okrog dreves in drugih okrasnih elementov. Poleg tega vas bo morda motilo počasno premikanje, medtem ko lahko z zgornjima dvema kosilnicama kosite pravzaprav tako hitro, kot si sami želite.

Prezračevalnik trave ali freza?

Na prvi pogleda sicer dve precej podobni vrtni orodji, a med njima obstaja nekaj temeljnih razlik. Prezračevalnik trave je, kot že njegovo ime pove, namenjen predvsem prezračevanju. To pomeni, da njegova rezila niso tako dolga in posledično dosežejo samo vrhno plast zemlje. Vrtov srednje velikosti se je najbolje lotiti kar s prezračevalnikom. Ta bo s površine vašega vrta odstranil mah in manjše kamenčke, z njegovo pomočjo pa se lahko znebite tudi odpadlega listja. Vse to namreč duši zemljo in če želite imeti bujen vrt, morate te stvari tako ali drugače odstraniti. Prezračevalniki imajo zadaj nameščeno tudi košaro, v kateri se nabirajo kamenčki in ostale nadloge, ki v urejenem vrtu nimajo kaj iskati. Freze (najdemo jih tudi pod imenom prekopalniki ali okopalniki) so namenjene rahljanju zemlje, ki je pod težo naših stopal, tlakovcev ali debele snežne odeje postala trda in zbita. Takšna namreč ne more sprejemati semen, še manj pa občutljive sadike in, če glede tega nečesa ne ukrenete, bo vaš vrt vse leto gol in pust. Nakup freze, pa tudi prezračevalnika, se vam zatorej gotovo splača.

Triki in uporabi nasveti

Še trik, ki trenutno sicer ne pride več v poštev, morda pa se boste nanj spomnili v letih, ki še prihajajo, ko se bo talil sneg in se bo narava spet začela prebujati. Ne odlašajte in prekopalnik oziroma frezo zaženite že, ko bo tla še pokrivala tanka snežna odeja. S tem, ko boste zemljo prekopali in vanjo vmešali sneg s površja, ji boste povrnili nekaj vlage, ki se je med zimo izgubila. Tako bo bolje pripravljena, da bo vsem rastlinam, ki bodo rasle na vašem vrtu, pomagala zaživeti. A pozor: v tem primeru boste imeli opravka z zemljo, ki je še ne bodo dodobra ogreli sončni žarki in bo zato še trda. Za to nalogo zato izberite res kakovstno frezo – takšno, kot jo dobite v trgovini eMundia.

Za konec pa še nekaj uporabnih nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo vaš vrt letos še posebej bogat.

Zemlji dodajte kalcij – kar iz domače shrambe. Vrt je nekoliko podoben človeku, predvsem v tem, da težko normalno živi, če mu primanjkujejo hranilne snovi. Med njimi je kalcij. A do potrebnih hranilnih snovi lahko vrtu pomagate tudi s tistim, kar že imate doma. Dozo kalcija lahko svojemu vrtu privoščite tako, da ga posujete z zdrobljenimi jajčnimi lupinami. Vsakič, ko boste pojedli kakšno jajce, lupino spravite in, ko se jih bo nabralo za cel mešalnik, jih zdrobite in jih posujte po vrtu. Jajčne lupine pa vam lahko pri vrtnarjenju pomagajo še na drug način ...

Posodice za kaljenje. Če želite posejati rastline, ki so v zgodnjih fazah svojega življenja občutljive in bi jim radi priskrbeli stabilne vremenske razmere, je najbolje, da prvih nekaj tednov preživijo notri. V polovičko jajčne lupine nasujte za eno jedilno žlico zemlje in vanjo posejte semena. Vsakodnevno škropite z vodo in rastlinice, ko bodo dovolj velike, prestavite ven, na vrt. Jajčne lupine so bolj okolju prijazne kot plastični lončki (saj se plastika v naravi ne razgradi), poleg tega uporabite nekaj, kar bi sicer postalo odpadek, prednost pa je tudi v tem, da vam ni potrebno rastlinic presajati, temveč jih lahko na vrt posadite kar z lupino vred. Za ta namen so dobre tudi limonine lupine in vrečice, ki jih lahko izdelate iz (nepovoščenega) časopisnega papirja.

Še en uporaben trik za vrt, še posebej, če se vam zdi, da je zemlja že izčrpana (velja še posebej za rastline, ki živijo v cvetličnih loncih), je, da rastline zalivate z vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo. Zelenjava vsebuje veliko hranilnih snovi in ob kuhanju jih veliko ostane v vodi. Počakajte, da se voda ohladi, nato pa jo prelijte po vrtu in z njo zalijte rastline v cvetličnih loncih.

Za lep in urejen vrt je torej potrebnega kar nekaj znanja, še posebej pa primerno orodje, ki vam bo pomagalo delo opraviti hitro, enostavno in učinkovito. Če potrebujete kakovostno kosilnico, prezračevalnik trate, frezo ali vrtno orodje katerekoli druge vrste, obiščite trgovino eMundia. Lahko pregledate ponudbo na naši spletni strani ali pa se zapeljete do katere od naših fizičnih poslovalnic, ki jih najdete v Ajdovščini, Novi Gorici ali v Grosuplju. Z veseljem vam bomo svetovali in vam pomagali pri nakupu izdelka, ki bo za vas in za vaš vrt kar najbolj primeren.