Se odločate za nakup kaminske peči na pelete?

06.17.16. #Članki
Kaminske peči na pelete

Pobrskajte po naši spletni ponudbi in poiščite primeren kamin na pelete za vas. Vabljeni ste tudi k ogledu kaminskih peči ter ostalih izdelkov v eni izmed naših poslovalnic, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali z dodatnimi nasveti. Dogovorite se lahko tudi za ugodno montažo vaše peči v kateremkoli delu Slovenije.


Prva izmed stvari, ki se jo moramo vprašati ob nakupu kamina, je sam tip kamina, ki ga želimo imeti v našem domu. Na voljo so nam vgradni kamini ter kaminske peči. Nato se moramo odločiti za tip energenta, ki jo bo peč uporabljala za ogrevanje.

Na voljo imate veliko očesu prijaznih dizajnov, stilov in barv. Pri izbiri kaminske peči na pelete bodite pozorni na porabo elektrike, peletov ter velikost zalogovnika. Nudimo vam tudi strokovno svetovanje ter ugodno MONTAŽO.

V spletni trgovini e-Mundia.si se dobijo UGODNI kamini na pelete:

TOPLOZRAČNE PEČI

toplozračne peči

PEČI S CEVNIM RAZVODOM

peči s cevnim razvodom

TERMO PEČI

termo peči

DODATNA OPREMA

dodatna oprema peči

Če kupujete kamin na pelete bodite pozorni tudi na kapaciteto prostora, ki ga lahko ogreva. Če bodo kamini na pelete preveliki se bodo prostori segrevali preveč, poraba energenta pa bo višja in ne bo nudila nobenih dodatnih pozitivnih učinkov. Če bo, nasprotno, peč premajhna oz. premalo zmogljiva pa bodo vaši prostori premalo topli, ogrevati bo potrebno še z kakšnim dodatnim virom toplote.


Če želite ogrevati starejšo zgradbo s slabšo izolacijo in starejšimi okni, je priporočljivo, da izberete kamin na pelete z močjo 100 W/m2. Če bo vaš kamin na pelete ogreval izolirano zgradbo z novejšimi okni znaša moč, ki bo ugodila vašim toplotnim potrebam okoli 60W do 80W/m2. Toplotne potrebe nizko energijske pasivne hiše pa bo popolnoma zadovoljila peč z 20W/m2.

Vgradni kamin ali kaminska peč?

Vgradni kamini pričarajo zelo romantično vzdušje, po meri pa jih lahko vgradimo tudi v katerikoli za to namenjen prostor. Če njegove postavitve niste načrtovali že med samo gradnjo, bo za vas najbrž bolj primerna izbira kaminske peči, ki jo lahko za razliko od kamina postavite kamorkoli. Seveda tudi kaminska peč zagotavlja prijetno atmosfero in romantično vzdušje. Njihova montaža je bolj enostavna, lažje pa jih tudi servisiramo, premaknemo ali odstranimo. Naše prostore kaminska peč ogreva z vsemi svojimi ploskvami, njena slabost v primerjavi z vgradnim kaminom pa je nekoliko (minimalno) slabša akumulacija toplote. S to slabostjo se danes odlično kosa že veliko kaminskih peči, ki jih najdete tudi pri nas.

Drva ali peleti?

Kamini na pelete ali drva so ekonomični ter nudijo visok izkoristek energenta. Z njimi bomo ogrevali veliko ceneje kot z ogrevanjem na fosilna goriva. Uporaba lesne biomase je tudi ekološka, viri pa so obnovljivi in se nahajajo vsepovsod v naši okolici.

Tako kaminska peč na drva kot kaminska peč na pelete imata svoje prednosti. Če imamo polena na voljo že doma, se z ekonomskega vidika najverjetneje bolj izplača izbrati drva kot energent za vašo peč. Kaminska peč na drva za svoje delovanje ne potrebuje elektrike, zato jo bomo lahko uporabljali tudi ob izpadu električne energije. Drva je v peč potrebno nalagati sproti, oz. po potrebi. Na drugi strani se kaminska peč na pelete napaja s peleti samodejno, zato jo lahko nastavimo tako, da bo naše stanovanje ogrela še preden pridemo domov iz službe. Prav tako ne rabimo paziti, ali bo ogenj ugasnil in drva pogorela.

Če se ne morete odločiti le za eno vrsto kurjave pa pobrskajte tudi po naši ponudbi kombiniranih kaminskih peči. Z njihovo pomočjo boste lahko uživali v avtomatizirani prednosti peletne kurjave ter ustvarjali še bolj udobno vzdušje s pomočjo drv.

Vrste kaminskih peči na pelete

Toplozračni kamin na pelete bo ogreval naš prostor s pomočjo sevanja in kroženja zraka. Odlične bodo kot dodatni vir ogrevanja, nameščen imajo lahko tudi ventilator. Če želite kaminsko peč povezati v vaš centralni sistem ogrevanja, pa bo za vas bolj primerna toplovodna oz. termo kaminska peč na pelete s toplotnim izmenjevalcem. Toplovodne peči ogrevajo vodo v zalogovniku vode, le-ta pa nato potuje v sistem ogrevanja.

Prednosti, ki jih ponujajo kamini na pelete

Morda so kaminske peči včasih veljale za luksuzno napravo, ki si bi jo le stežka privoščili. Danes jih poleg odlične tehnologije in delovanja odlikuje tudi ugodna cena, ki je zelo dostopna. Z njimi bomo ustvarili odlično toplo atmosfero, poleg tega pa seveda zagotovili ogrevanje naših prostorov.

Kaminska peč na pelete je sestavljena iz kaminskega vložka in steklenih vratc. Slednja služijo kot sredstvo za varovanje pred požarom in izpustom škodljivih dimnih plinov v prostor, obenem pa omogočajo še boljši izkoristek izgorevanja energenta. Kaminske peči na pelete so zelo uporabne naprave, ki bodo naš prostor kmalu po začetku kurjenja začele ogrevati, ob koncu kurjenja pa se bodo prostori kmalu ohladili. Podobno kot lončene peči, kaminske peči segrevajo naš prostor s sevanjem in konvekcijo. Zaradi zmanjšanega kroženja zraka se raznašanje prašnih delcev po zraku zmanjša, ohrani pa se primerna vlažnost prostora.

Čeprav imajo kaminske peči na pelete nameščena steklena varnostna vrata, je potrebna previdnost pri namestitvi. Postavimo jo stran od lesenih in vnetljivih. Prav tako vnetljivih snovi tudi ne postavljajmo nanjo ali v njeno bližino naknadno.