Kaminski vložki - za prijeten ambient ob ognju

06.07.16. #Članki
Kaminski vložki

Nakup kaminskega vložka


Se odločate za vgradnjo kaminskega vložka na pelete ali drva? Pobrskajte po naši ponudbi, kjer boste našli široko izbiro toplozračnih ter termo kaminskih vložkov cenjenih proizvajalcev ter dodatne opreme zanje.

kaminski vložki

Kaminski vložki so najboljša izbira za vse tiste, ki uživate ob pogledu na odprti kamin ter lesketajoči ogenj. Ob večernih druženjih tovrstni kamin pričara prijeten ter domač ambient, obenem pa predstavlja tudi odličen vir ogrevanja.

V spletni trgovini e-Mundia.si vam na izbiro ponujamo dva tipa kaminskih vložkov:

  KAMINSKI VLOŽKI NA PELETEkaminski vložki pelete  KAMINSKI VLOŽKI NA DRVAkaminski vložki drva

 

Z njihovo pomočjo boste lahko ogrevali celotno hišo ali stanovanje, odlikuje jih majhna prostorska izraba, precej enostavna montaža, kjer jih v izbranem prostoru le vgradimo in priklopimo. Poleg kaminskega vložka potrebujemo še dovodne cevi ter priklop na dimnik.

Med seboj se tudi zelo razlikujejo – po izgledu, tipu, načinu kurjave ter v ceni. Čeprav jih v trgovskih centrih najdemo po precej nizki ceni, pa je kvaliteta takšnih vložkov vprašljiva. Pri nekakovostnih vgradnih kaminih je življenjska doba samega kamina žal precej krajša. Svetujemo vam, da svoj kaminski vložek izberete pri preverjenem ter cenjenem trgovcu. Pri Emundii vam s pomočjo že mnogih prodanih artiklov ter garancijo na izdelke zagotavljamo oboje.

Kaminski vložki in varnost

Ob nakupu bodite pozorni na materiale iz katerih je vložek izdelan. Če je izdelan iz poceni materialov morda ne dosega standardov zrakotesnosti. Poceni materiali včasih ne zadoščajo standardom izdelave ter se ob vročini ognja v kurišču spreminjajo ter širijo. To pa boste najbolje preverili če boste pogledali, ali imajo kaminski vložki certifikat o zrakotesnosti. V nasprotnem primeru obstaja možnost uhajanja ogljikovega monoksida, ki je lahko tudi smrtonosen.

kaminski vložki

Kako delujejo kaminski vložki?

  • Vrsta kurjave

V prvi vrsti se kaminski vložki oz. kurišča razlikujejo glede na vrsto kurjave. Vložki na pelete so ugodna rešitev za udobno uporabo. Tudi izpust v ozračje je pri uporabi peletov majhen. Peleti so po svoji sestavi pravzaprav suho odpadno žaganje, ki je kasneje zlepljeno skupaj z naravnimi lepili v majhne koščke. Tovrstno gorivo je ekološko, proizvede pa tudi malo pepela. Kar pa je najboljše pa je dejstvo, da lahko tovrstni kamin samodejno ogreva naše stanovanje tudi kadar nas ni doma, saj imajo mnogi funkcijo samodejnega pričetka kurjenja. Tovrstni vložki običajno za delovanje potrebujejo tudi elektriko, saj jo potrebujejo za črpanje peletov iz za to namenjenega zalogovnika.

Kaminski vložki z delovanjem na drva pa nam po drugi strani ponujajo še lepši ambient, saj lahko tako opazujemo kako drva gorijo. Nalagati jih moramo glede na velikost kamina, običajno na vsaki dve uri. Zelo priročni so tudi, če imamo doma vedno zalogo drv. Na ta način lahko prihranimo, saj lahko drva sami razsekamo, pelete pa je potrebno kupiti.

  • Toplozračni ter toplovodni vložki

Kaminski vložki se ločijo tudi glede na možnosti ogrevanja. Toplozračni vložki so namenjeni ogrevanju prostorov z oddajanjem toplega zraka, toplovodni pa nam običajno nudijo tudi vgrajen toplotni izmenjevalec, ki nam omogoča tudi segrevanje vode v zalogovniku vode. Na ta način preko sistema cevi z vodo ogreva vse prostore v stavbi. Tudi s toplozračnim kuriščem se lahko ogreva več prostorov hkrati, s pravilno razporeditvijo toplozračnih rešetk. Prinašajo pa nam še eno prednost, saj ob izpadu elektrike nemoteno delujejo, kar nam lahko v zimskih dneh ob pogostih izpadih elektrike prihrani kar nekaj toplote ter tudi energije.

  • Namestitev v prostor

Seveda je potrebno premislek nameniti tudi prostoru namestitve ter njegovi velikosti. Kaminski vložki morajo biti skrbno izbrani v skladu z velikostjo prostorov, ki jih bomo z njimi ogrevali. S kaminskimi vložki (predvsem tistimi na pelete) je mogoče ogrevati tudi več prostorov hkrati, s pomočjo povezovalnih cevi.

Glede na velikost prostorov se določi zahtevana moč v kW vašega kaminskega vložka.

  • Hrup delovanja

Kaminski vložki na drva so zelo tihi pri delovanju. Poleg rahlega prasketanja ognja so skoraj neslišni. Vložki na pelete so malce glasnejši, saj zvoke proizvaja samodejno dodajanje peletov na kurišče po dozirni cevi. Hrup lahko povzroči tudi morebitni ventilator, ki razpihuje zrak v prostor. Hrup delovanja peletnih vložkov pa zmanjša sistem kontinuiranega dovajanja peletov ter optimiziran sistem vodenja dimnih plinov.

Centralno ogrevanje

V zadnjih časih raste tudi popularnost centralnega ogrevanja s pomočjo kaminskih vložkov ali toplovodnim kaminom. Na ta način imamo v dnevni sobi prelepo igro ognja, ki jo lahko opazujemo, prav tako pa se nam obenem ogreje ves dom.

Seveda je potrebna pravilna vgradnja ter povezava priključkov. V ogrevalni sistem morajo bti nameščeni vsi zahtevani predpisani elementi. Temperatura vode v ogrevalnem sistemu ne sme biti prenizka, saj lahko to zmanjša življenjsko dobo našega kamina. Različni kaminski vložki so lahko zaščiteni pred pregrevanjem ali eksplozijam dimnih plinov. Prav tako so lahko zavarovani tudi pred pregretjem kotlovne vode.

Čiščenje

Da bi poskrbeli za kar najbolj urejen ambient ob pogledu na plamen pa je potrebno steklena vratca tudi redno očistiti, saj se na njih naberejo saje ali prah. Čiščenje opravite šele ko se prepričate, da so se vratca ohladila. Tako boste preprečili morebitne opekline. Prav tako pred čiščenjem preverite da so v njem vsi delci že pogoreli.