Katero električno orodje je dobro imeti v vsakem domu?

09.10.21.

Že pri rednem vzdrževanju doma potrebujemo vsaj nekaj pripomočkov, še več orodja bomo potrebovali, če se vsaj občasno posvečamo tudi kakšnim nadgradnjam in prilagoditvam. Tudi tisti, ki pri tovrstnih domačih opravilih niso ravno mojstri, se prej ali slej lotijo kakšnega enostavnega dela, pri katerem bo izkušnja veliko boljša, če imajo pri roki ustrezno orodje.

To pomeni, da je vedno pametno imeti nekje v bližini komplet nujnega orodja, s katerim lahko postorimo marsikaj v hiši in okolici. Gotovo bomo potrebovali nekaj izvijačev in ključev, še veliko bolj pa nam lahko pomaga električno orodje, ki priskoči na pomoč pri praktično vsakem delu.

Nujno električno orodje

Nekateri električni pripomočki so naravnost nepogrešljivi. To recimo velja za električni vrtalnik, ki ga ne moremo enostavno nadomestiti z ročnim orodjem. Vrtalnik potrebujemo za vrtanje v stene, les in druge materiale, torej pride zelo prav pri mnogih domačih projektih. Takšno napravo bomo potrebovali že, če želimo na steno obesiti sliko ali kakšno drugo dekoracijo, še bolj uporabni so vrtalniki pri montaži polic in podobne opreme.

Druga podobna naprava je električni vijačnik, ki deluje na enak način, a namesto vrtanja omogoča vijačenje. Že res, da lahko takšno delo opravimo tudi z ročnimi izvijači, a električna naprava ponuja veliko večjo zmogljivost in močno olajša delo. Če se redno srečujemo z vijaki, je uporaba električnega vijačnika samoumevna izbira. Še posebej zato, ker imamo na voljo zelo praktične akumulatorske vijačnike, najdemo pa lahko tudi kombinirane vijačnike in vrtalnike, ki v eni napravi ponujajo vse potrebne funkcije za vrtanje in vijačenje.

Kar nekaj orodja potrebujemo še za druge naloge v domu in okolici. Vsestranski pripomoček je brusilnik, predvsem kotni brusilniki so zelo priljubljeni. Uporabljajo se za poliranje in brušenje površin, tudi za odstranjevanje površinskih plasti različnih materialov, brusilnik pa lahko uporabljamo celo za rezanje in oblikovanje zahtevnejših materialov, kot je kovina.

Komplet orodja in dodatki

Najbolje bo električno orodje kupiti kar v kompletu. Običajno namreč potrebujemo še nekaj dodatkov, da bomo lahko res dobro pripravljeni na svoje delo. Pri vijačnikih recimo potrebujemo različne nastavke za različne vrste in velikosti vijakov, pri vrtalnikih pa različne svedre za različne materiale in dimenzije lukenj. Tako kot izvijače in ključe lahko tudi to opremo pogosto kupimo kar v kompletu. Vijačnik dobimo v kompletu z uporabnimi nastavki, tako pa dobimo tudi priročen kovček za shranjevanje in prenašanje. Enako velja za druge uporabne električne naprave.

Poleg nujnih dodatkov bomo morda potrebovali tudi drugo dodatno opremo. Pri akumulatorskem orodju se splača imeti kakšen rezervni akumulator, da ga lahko enostavno zamenjamo in nadaljujemo z delom, medtem ko se izpraznjeni akumulator polni. Potrebovali bomo seveda tudi polnilec, ki bo bržkone že priložen ob nakupu naprave.

Druga uporabna električna orodja

Pri vzdrževanju doma in okolice redno uporabljamo še mnoge druge električne naprave. Omenimo recimo sesalnike, visokotlačne čistilnike in podobne naprave za čiščenje. Veliko opreme potrebujemo za urejanje okolice, predvsem seveda kosilnice in motorne žage. Podobno velja za delo z električnimi omrežji in napravami. Vse to in še več najdemo v široki ponudbi uporabnega električnega orodja.