Potrebujete nov kompresor za zrak?

07.28.16. #Članki
Kompresorji

Preverite našo ponudbo kompresorjev ter izberite tistega, ki kar najbolje odgovarja vašim potrebam. Izbirate lahko med različnimi batnimi in vijačnimi kompresorji, preverite pa tudi ponudbo dodatne opreme. Svoje naročilo enostavno opravite kar preko spleta, ali pa nas obiščite v eni izmed naših poslovalnic, kjer si izdelke lahko tudi pobližje ogledate ter o njih izveste še več dodatnih informacij.


Kompresorji so delovne naprave, ki s pomočjo električne energije ali bencinskega/dizelskega motorja prevaja potencialno energijo v stisnjen zrak. Zračni kompresor deluje tako, da čedalje več zraka stiska v zračni zbiralnik. Na ta način se poveča tudi pritisk zraka. Ko naprava doseže zgornjo mejo pritiska, se enostavno izključi. Obstaja več vrst kompresorjev, ki se uporabljajo v različnih industrijah – avtomobilskih, proizvodnje plastike, hrane, pijače, manufakture itd. Kompresorji nam prav pridejo tudi za domačo uporabo, saj z njegovo pomočjo deluje veliko pnevmatskega orodja, s pomočjo katerega lahko delo opravimo hitro, enostavno ter z minimalno porabo energije.

Katere vrste kompresorjev poznamo?

V osnovi se kompresorji delijo na tri večje skupine – batne, lamelne ter vijačne. Poznamo tudi turbo kompresor na zrak, ki deluje na nekoliko drugačen način.

Predstavlja enega izmed prvih kompresorjev, ki so se pojavili na tržišču. Še vedno so zelo kompresorjiučinkoviti ter razširjeni, njihova uporaba pa je vse do danes ostala vsestranska. Najpogosteje jih najdemo kar v domačih delavnicah, kjer visoke zmogljivosti niso potrebne. Ker so zračno hlajeni, se pri delovanju močno segrejejo. Z nekaj spremembami nam batna različica omogoča stiskanje zraka, pa tudi plina. Je edina oblika kompresorja, ki omogoča stiskanje zraka in plina za visoke pritiske – kot jih potrebujejo npr. pripomočki za dihanje.

Nekateri imajo kapacitete stiskanja zraka do nizkih tlakov, druge konfiguracije pa omogočajo stiskanje zraka ali plina do visokih tlakov. Tovrstni kompresorji stiskajo zrak v več stopnjah.

  • Lamelni kompresor

So zanesljivi, delujejo pod zelo nizkimi obrati. Rotor, ki se med delovanjem neprestano vrti, ima po dolžini izrezljane reže, ki se prilegajo lamelam. Lamele, ki so vstavljene v reže rotorja, drsijo po površini, ki je premazana z oljem. Centrifugalna sila zagotavlja, da se lamele med delovanjem kompresorja izrivajo iz svojih rež ter tako tvorijo stiskalne celice.

Kompresorji te vrste se uporabljajo v laboratorijih, zobozdravstvu, pri pakiranju, robotiki itd.

Ta model na tržišču trenutno zavzema vodilno pozicijo. Sestavljen je iz dveh rotorjev, ki se gibata eden proti drugemu. Pri profesionalni rabi izriva batni kompresor na zrak, saj v nasprotju z njim premore neprekinjeno obratovanje, saj imajo lasten hladilni sistem. Delo lahko tako poteka brez nepotrebnega ustavljanja ter ohlajanja naprave. Vijačni kompresorji so tihi ter nemoteči za okolje, v katerem se nahajajo.

Kako izbrati primeren kompresor za lastne potrebe?

Prvi korak k izbiri primernega kompresorja predstavlja ugotavljanje zahtev, ki jih za svoje delovanje potrebujejo vaši pripomočki, stroji in orodje, ki za svoje delovanje uporabljajo stisnjen zrak.

Kompresorji se namreč razlikujejo glede na tlak, ki ga zagotavljajo, ter na prostornino zraka, ki ga lahko proizvedejo v določeni časovni enoti (volumen delovne posode). Izbirate lahko med različnimi vrstami kompresorjev (batni, lamelni, vijačni), pa tudi med različnimi prenosnimi napravami, ki za svoje delovanje ne potrebujejo olja. Če potrebujete zelo mobilni kompresor na zrak, pred nakupom upoštevajte tudi podatek o njegovi teži.

Pred nakupom tovrstne naprave preverite tudi njeno moč. Le-ta, poleg zmogljivosti naprave, nosi tudi informacijo o njeni energijski porabi.

Med seboj se razlikujejo tudi glede na hrup, ki ga proizvedejo. Mnogo kompresorjev deluje precej glasno, še posebej batna različica. Ob daljši ali vsakodnevni uporabi se priporoča uporaba glušnikov.

Redno vzdrževanje kompresorjev podaljša njihovo življenjsko dobo

Poleg podaljšane življenjske dobe stroja pa redno vzdrževanje vašega kompresorja pripomore tudi k manjši porabi energije. V prvi vrsti je stroj dobro vizualno pregledati, da ugotovimo če je vse na svojem mestu. Redno je potrebno kontrolirati tudi olje ter morebitno puščanje sistema. Kompresor je občasno potrebno tudi očistiti. Redno pregledovanje tlačnih posod je bistvenega pomena, saj so lahko na njih nabere rja, ali pa različne poškodbe, ki so običajno posledica nepazljive uporabe.

Batne kompresorje je nekoliko lažje vzdrževati kot vijačne, saj je pri njih potrebna le redna menjava olja ter zračnega filtra. Vijačni kompresor je na tem mestu nekoliko zahtevnejši, vendar pa nas avtomatsko obvesti o nujnosti servisa ali menjavi določenega sestavnega dela. Servisi so v njihovem primeru potrebni na dva do štiri tisoč delovnih ur.

Manjša vzdrževalna dela čiščenja ter menjave nezahtevnih delov lahko uporabniki opravijo sami, če so za to usposobljeni. Večje servise pa je seveda potrebno prepustiti strokovnjaku.

Še nekaj zanimivosti o kompresorjih

Ali ste vedeli, da je bil prvi kompresor na trgu takšen z izmeničnim delovanjem? Čeprav je deloval kot motor z izgorevanjem, je imel tudi obratno funkcijo stiskanja zraka. Tisti, ki si kompresor že lastite, že veste, da le-ta proizvaja tudi veliko količino toplote. Večji industrijski obrati to funkcijo tudi s pridom izkoriščajo, saj z njo ogrevajo vodo. Toploto, ki jo proizvede kompresor, lahko v svoj prid izkoriščajo tudi manjše delavnice, saj lahko tok prečiščenega zraka uporabijo tudi kot dodaten vir ogrevanja prostorov, delovnih in bivalnih.