Masažni bazeni – vodič za prijetno in varno uporabo

06.18.18.
Masažni bazeni

Njihov sloves se je od iznajdbe spreminjal, danes pa so masažni bazeni postali mesto zabave in sprostitve za vse starosti. Uporaba masažnega bazena ima dokazano kar nekaj pozitivnih učinkov tako na vaše fizično kot mentalno zdravje. Naštejmo najprej te pozitivne učinke.

Lajšanje stresa. Vroča voda se že tradicionalno uporablja kot terapevtsko orodje za nižanje stopenj stresa in za sprostitev po napornem dnevu. Ko naša ljubljena oseba potoži, da je pod stresom, je verjetno prva misel, ki se nam oblikuje v glavi ta, da bi tej osebi resnično prav prišla vroča kopel. Če slučajno nimate masažnega bazena, lahko zelo podoben učinek (brez masaže, seveda) doživite kar v domači kadi. Strokovnjaki pravijo, danamakanje v vroči vodi pomaga pri uravnovešanju podsistemov vašega avtonomnega živčnega sistema, torej tistega, ki ga ne morete nadzorovati in ki sam nadzira bitje srca in dihanje.

Lajšanje bolečin in vnetij. Določene vrste druge bolečine v telesu je mogoče obdržati na znosti ravni, če se potopimo v vročo vodo. Vzgon, zaradi katerega se v vodi počutite lažje, bo začasno razbremenil sklepe in mišice, vročina pa bo pomagala pri lajšanju vnetij in zatekanj, povezanih na primer z artritisom, hkrati pa bo pospešila kroženje krvi po telesu in še posebej na mestih, kjer nas pestijo bolečine.

Hitrejše okrevanje po poškodbi. Nekatere bolečine so posledica športnih poškodb in tudi tu nam lahko pri lajšanju težav pomagajo masažni bazeni. Poškodbe, ki jih ljudje utrpijo pri športnih aktivnosti, pa naj bo to nekaj tako enostavnega kot bolečina v mišicah po telovadbi ali za kaj tako kompleksnega kot je okrevanje po zlomu ali zvinu, je mogoče vsaj delno odpraviti z namakanjem v masažnem bazenu. Če vas bolijo mišice, se le potopite v vročico masažnega bazena. Za povečan učitek poskusite masirati razbolelo mišico ali sklep, ali pa poprosite nekoga, da bo masažo opravil namesto vas. Namakanje v masažnem bazenu vam bo najbolj pomagalo, če boste začeli kakšne tri ali štiri dni po poškodbi. Vroča voda lahko prav tako pozitivno vpliva na krče v mišicah in povečanje cirkulacije po telesu.

Uporaba masažnega bazena – na kaj je treba biti pozoren

Masažni bazeni so pripomoček, v katerem se lahko zabava in sprošča vsa družina, seveda pa je potrebna tudi določena mera previdnosti, ki vas lahko ščiti pred poškodbami in drugimi zdravstvenimi težavami, povezanimi z uporabo masažnega bazena. Nobena stvar ni brez tveganja in seveda so tudi z uporabo masažnih bazenov povezane določene nevarnosti. A brez skrbi, če boste podrobno prebrali in upoštevali spodnje nasvete, so možnosti, da bi se vam kaj zgodilo, minimalne.

Pregrevanje. Ne pregrevanje masažnega bazena, temveč pregrevanje vašega telesa. Nikoli ne uporabljajte masažnega bazena, v katerem je voda segreta na več kot 40 stopinj Celzija. Pregrevanje lahko vodi v zaspanost, izgubo zavesti, vročinsko kap in v končnih fazah celo v smrt. Ne glede na to, kakšna je dejanska temperatura vode v masažnem bazenu, pa naj velja: če občutite katerega od naštetih simptomov, bazen takoj zapustite. Vsako telo namreč na visoke temperature odreagira drugače in če se nekdo pri 40 stopinjah v bazenu počuti še čisto v redu, je drugemu lahko že pri 38 stopinjah zelo neprijetno. Zaradi pregrevanja bi se masažnih bazenov morali čimbolj izogibati ljudje, ki so pred kratkim pili alkohol, nosečnice in majhni otroci.

Varnost majhnih otrok. Slednji so še posebej izpostavljeni vsem tveganjem, ki jih s seboj prinaša uporaba masažnega bazena, in pregrevanje ni izjema. Otroci, mlajši od petih let, naj sploh ne bi imeli vstopa v masažne bazene, saj se pregrevajo veliko hitreje kot odrasli. Ne glede na starost pa otrok ne sme v bazen, če v njem ne more stati – to namreč poveča tveganje za utopitev. Sploh pa ne puščajte otrok nenadzorovanih okrog masažnega bazena, saj se lahko zgodi, da ga bodo poskušali uporabljati brez vašega dovoljenja (kar lahko pripelje do neljubih posledic) ali, da bo kdo padel vanj.

Vnetja ušes: Če ste nagnjeni k vnetjem ušes, v masažnem bazenu raje uživajte z glavo nad gladino. Masažni bazeni (tako kot vsi drugi) so namreč polni določenih bakterij, ki sicer same po sebi niso škodljive, pri ljudeh, ki so nagnjeni k določenim bolezenskim stanjem, pa lahko povzročijo težave. Aktivnost teh bakterij še poveča visoka temperatura v masažnem bazenu.

Nevarni odtoki. V odtok v masažnem bazenu, ki ni pravilno pokrit, se lahko ujamejo vaši dolgi lasje. Sila vas lahko potegne pod gladino in v končni fazi lahko pride celo do utopitve. Vedno, preden vstopite v masažni bazen, poskrbite, da so odtoki primerno pokriti. Kot dodaten previdnostni ukrep pa si lahko dolge lase spnete in pazite, da nikoli ne pridejo v stik z odtokom.

Masažni bazeni so kraj za sprostitev, a vam lahko ob nepravilni in neprevidni uporabi povzročijo nekaj preglavic. Verjamemo, da ste si tale vodič natančno prebrali in veste, kaj v svojem masažnem bazenu lahko in kaj ni priporočljivo. V ponudbi trgovine eMundia so masažni bazeni za vse želje in potrebe, tako da odprite našo spletno stran ali obiščite kakšno od naših fizičnih prodajaln in poiščite pravega zase, kjer se boste lahko s prijatelji ali družino sprostili in uživali v mirnih trenutkih in sproščujoči masaži.