Motorne kosilnice - to morate vedeti pred nakupom!

03.08.20.
Motorne kosilnice

Je vaša kosilnica zastarela, pokvarjena ali pa jo kupujete prvič? Verjetno ste opazili, da je ponudba različnih kosilnic res veliko in da ni tako lahko izbrati prave za vašo zelenico. V nadaljevanju boste izvedeli, na kaj morate biti pozorni pri izbiri motorne kosilnice.

motorne kosilnice

Preverite material in kvaliteto izdelave motorne kosilnice

Pri izberi preverite, iz kakšnega materiala je kosilnica. Če je kosilnica večja, mora obvezno imeti kovinsko ogrodje, plastični dodatki pa naj bodo iz vzdržljive, močne plastike. Pri tem se lahko posvetujete s prodajalcem, ki pozna, kako so izdelane motorne kosilnice različnih znamk.

Kako močan mora biti motor kosilnice?

Sodobni 4-taktni zračno hlajeni motorji, zasnovani po standardu EURO 5, delujejo mnogo bolj tekoče in tišje kot motor vaše stare kosilnice in se tudi bolj enostavno zaženejo. Pri izbiri moči bodite pozorni na velikost motorne kosilnice, vaše navade pri košnji in na teren, ki ga boste kosili. Kosilnice s širino reza do 40 cm naj bi poganjal motor z vsaj 1,8 kW moči, kosilnice s širino reza okoli 50 centimetrov pa 3,5 kW ali več. Če ima vaša zelenica naklone, potem izberite malenkost močnejši motor. Enako velja tudi, če ste vajeni travo kositi redkeje. Močan motor se na bolj zaraščeni površini ne bo ustavil, kar se lahko zgodi pri premalo močnih motorjih, ki jih daljša, gostejša trava lahko upočasni ali pa celo ugasne. Močnejši motorji imajo tudi to prednost, da se okoli rezila nabira manj ostankov trave, ki ovira delovanje kosilnice. Pred prvo uporabo ne pozabite v motor naliti motornega olja.

Kakšna širina reza motorne kosilnice je prava zame?

Navadno je širina reza kosilnice med 40 in 55 cm. Kosilnice z manjšo širino reza so navadno bolj okretne. Primerne so za manjše zelenice in za zelenice, na katerih je več dreves, grmovja ali drugih predmetov, okoli katerih morate kositi. Večje kosilnice pa bodo zmanjšale količino dela pri košnji večjih površin. Pokosijo lahko večjo površino hkrati, tako da boste delo opravili hitreje in z manj hoje.

Ali naj izberem kosilnico s pogonom ali brez?

Če boste kosili zelo majhne površine, do približno 300 m², potem pogon ni nujno potreben. V vseh drugih primerih pa je pogon ena od osnovnih funkcij sodobne motorne kosilnice. Kosilnica s pogonom vam bo pomagala zelenico pokositi hitreje in z manj napora. To pa še ni vse. Samohodne kosilnice travo pokosijo bolj enakomerno, kar bodo ljubitelji urejenih zelenic opazili. Poleg tega pogon razbremeni vaša zapestja in pritisk na ročaj in kosilnico, kar podaljša njeno življenjsko dobo. Priporoča se nakup motorne kosilnice s pogonom na zadnja kolesa, sploh če boste kosilnico uporabljali tudi na določenem naklonu. Pogon na sprednja kolesa je primeren le za ravne površine.

Kakšna kolesa naj ima kosilnica?

Izberite kosilnico z večjimi kolesi, ki morajo biti obvezno oležajena in gumirana. Večja kolesa bodo ponudila boljši oprijem in pomagala pri premagovanju grbin, jamic in drugih ovir na trati. Pred prahom in vlago zaščiteni kroglični ležaji bodo poskrbeli, da bo kosilnica tekla tekoče in da se kolesa ne bodo obrabila.

Nastavitev višine košnje motorne kosilnice

Priporočamo, da kupite kosilnico s centralno nastavitvijo višine košnje. S premikom ročice boste enostavno nastavili optimalno višino v razponu, ki je naveden med tehničnimi podatki kosilnice. Optimalna dolžina trave na zelenici je približno 4-6 centimetrov, odvisno od letnega časa in stanja trave. Za zdravje trave je pomembno, da pri vsakokratni košnji ne odrežete več kot tretjine travne bilke in z enostavnim prilagajanjem višine boste to enostavno dosegli.

Bodite pozorni na ergonomijo kosilnice

Ročaj motorne kosilnice mora biti obvezno enostavno prilagodljiv. Nastavili ga boste glede na svojo višino, kar bo opazno povečalo udobje med delom. Kosilnico boste potiskali pod »pravimi« koti, kar bo podaljšalo življenjsko dobo naprave.

Kakšen način košnje boste izbrali?

Največ uporabnikov se poslužuje košnje z zbiranjem v košaro. Pri tem načinu košnje ostane zelenica čista, brez ostankov trave, kar preprečuje rast nezaželenega plevela, obenem pa zmanjša vsebnost hranilnih snovi v humusni plasti zelenice, kar je prva slabost. Košaro je potrebno med košnjo prazniti, zato priporočamo kosilnico z bolj prostorno košaro, ki jo boste lahko redkeje praznili. Ta način košnje je primeren za tiste, ki kosijo redkeje in je trava višja in trša .

Za tršo in višjo travo je primeren tudi način košnje s stranskim izmetom, pri katerem vam ne bo treba prazniti košare, bodo pa na površini ostale sledi pokošene trave, ki jih boste morali za popoln končni izgled odstraniti z grabljenjem.

Tretji način košnje je mulčenje. S tem načinom košnje bo vaša zelenica postala gostejša in lepša, saj hranilne snovi ostanejo na zelenici. Za razliko od stranskega izmeta mulčena trava ni opazna na površini.

Nekatere motorne kosilnice omogočajo več različnih načinov košnje, zato pred nakupom preverite ali izdelek omogoča načine košnje, ki jih boste uporabili.

Kako enostavno se kosilnica očisti?

Pravilno je, da kosilnico po vsaki uporabi očistite, da se na njej ne nabirajo ostanki trave in umazanije. To vpliva na življenjsko dobo vaše motorne kosilnice. Pri nakupu bodite pozorni na to, kako enostavno boste lahko kosilnico očistili. Priporočamo, da izberete tako, ki ima vgrajen sistem za enostavnejše čiščenje s priključkom na vrtno cev za zalivanje.

Kako priročno se lahko kosilnica pospravi?

Po vsaki uporabi boste morali kosilnico tudi pospraviti. Zaželjeno je, da je kosilnica zložljiva, da zavzame manj prostora. Prav pridejo tudi ročaji, s katerimi boste kosilnico lažje nesli ali jo postavili na polico.

Način vžiga

Zelo zaželjen dodatek na novih kosilnicah je tudi elektronski vžig, ki kosilnico požene s pritiskom na gumb. Za ta sistem se pogosto odločajo starejši, ki jim je vžiganje s potegom prenaporno, in pa tisti, ki si želijo kar se da olajšati delo. Elektronski vžig motorne kosilnice deluje s pomočjo priložene baterije, ki se jo enostavno napolni. Elektronski vžig je navadno dodaten sistem vžiga, tako da lahko kosilnico vklopite na poteg, na primer v primeru, da ste pozabili napolniti baterijo.


Najbolj priljubljene vrtne kosilnice na eMundia.si

V naši spletni trgovini se stranke najpogosteje odločijo za naslednje znamke kosilnic:

GartenXL >>>

Iskra >>>

Med modeli pa so najbolj priljubljeni:

GARTENXL SAMOHODNA BENCINSKA KOSILNICA 18L-139-M3 3.5 KM

GARTENXL SAMOHODNA BENCINSKA KOSILNICA 18L-139-M3 3.5 KM

Kosilnica GarteXL 18L-139-M3 je najbolj prodajan model med vrtnimi kosilnicami. ponuja odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Po širini košnje spada med srednje velike kosilnice, tako da je primerna za košnjo različnih terenov. z njo boste lahko pokosili večje zelenice, obenem pa vam bo z njo uspelo vijugati okoli grmovja in dreves. Ta model je opremljen z močnim in vzdržljivim 4-taktnim motorjem, izdelanim po najnovejših standardih. Z velikimi oležajenimi kolesi boste z lahkoto peljali in kosili čez grbine. Za lažje čiščenje je opremljena s sistemom Q-clean

Več>>>


GARTENXL SAMOHODNA BENCINSKA KOSILNICA 20ZW-196-M3 3.8 KM

GARTENXL SAMOHODNA BENCINSKA KOSILNICA 20ZW-196-M3 3.8 KM

Med večjimi kosilnicami je najbolj priljubljena GARTENXL samohodna bencinska kosilnica 20ZW-196-M3 3.8 kM. Opremljena je z močnim 4-taktnim OHV motorjem in vsemi dodatki, ki so jih razvili pri GartenXL. S širino reza 51 cm boste s to vrtno kosilnico hitro pokosili tudi večje površine. Na voljo je tudi različica z elektronskim vžigom. Več>>>


Vzdrževanje kosilnice

Vsako leto pred začetkom sezone košnje je potrebno kosilnico temeljito pregledati, da zagotovimo optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo izdelka.


Čiščenje motorne kosilnice

Vzdrževanje začnemo s čiščenjem. Če kosilnica ni dobro očiščena, lahko umazanija uide v notranjost motorja in med gibljive dele ter jih poškoduje. Čiščenja se lotimo s krpo, s katero obrišemo vse površine kosilnice. Pri bolj odvratni umazaniji si pomagamo z WD-40 ali drugimi čistili. Trdovratne umazanije ne odstranjujte z ostrimi predmeti in kovinskimi krtačami, saj lahko tako poškodujete površino. Ko čistite spodnjo stran kosilnice, jo obrnite na bok ali na glavo. Če jo obrnete na glavo, boste morali predhodno izprazniti rezervoarja za olje in bencin, saj bosta v nasprotnem primeru iztekla. Ko postavljate kosilnico na bok, jo obrnite tako, da bo zračni filter na zgornji strani. V nasprotnem primeru vam lahko bencin zalije zračni filter, ki ga boste morali potem sušiti ali pa celo zamenjati.

Na spodnjem delu motorne kosilnice in na nožu odstranite večjo umazanijo z leseno palico, potem pa površine skrtačite. Pri čiščenju ne uporabljajte ostrih in kovinskih predmetov, ki lahko poškodujejo kosilnico. Na koncu lahko površino premažete z voskom, da se bo trava med košnjo težje prijela.

Preverite stanje noža kosilnice

Med čiščenjem ali po njem preglejte, v kakšnem stanju je rezilo. Kosilnica z ostrim rezilom bo z manjšo obremenitvijo rezala travo in je ne bo cefrala. Življenjska doba vaše motorne kosilnice se bo tako podaljšala, trava pa bo zaradi gladkih rezov bolj zdrava, lepša in močnejša. Pri pregledu bodite pozorni na morebitne razpoke na rezilu. V primeru, da jih najdete, morate rezilo obvezno zamenjati, ker se lahko pri nadaljnji uporabi nož zlomi in poškoduje kosilnico, v slabšem primeru pa tudi uporabnika.

Če nož ni oster, ga bo potrebno nabrusiti. Preden ga odstranite s kosilnice, si dobro zapomnite, kako je bil nameščen. Pri tem si lahko pomagate tako, da pravilno nameščen nož slikate z mobilnim telefonom.

Nož nabrusite s pilo, lahko pa tudi s kotno brusilko, če ste z njo spretni in natančni. Pri brušenju pazite, da ohranite izvorni kot ostrine, saj mora nož ostati uravnotežen. Če ravnotežje porušite, bo to povzročilo neženjene vibracije in zvoke.

Menjava olja

Kot vaš avtomobil tudi vaša kosilnica potrebuje menjavo olja. Olje naj bi se zamenjalo na vsakih 50 delovnih ur pri normalnih pogojih dela oziroma pred vsako novo sezono.

Kosilnico dvignite in postavite na stojalo. Na spodnji strani poiščite vijak za menjavo olja. Podstavite posodo in ga odvite. Počakajte, da olje izteče in ga ustrezno zavrzite. V rezervoar za olje nato natočite visokokvalitetno olje za bencinske motorje SAE 30

Preverite stanje zračnega filtra

Pri naslednjem koraku preverite zračni filter. Vaša kosilnica ima papirnatega ali penastega. Papirnatega moramo zamenjati pred vsako sezono ali na 20 delovnih ur, če kosilnico uporabljate v pogojih z veliko praha. V primeru, da je filter poškodovan, ga morate nemudoma zamenjati. Penasti filtri se lahko za razliko od papirnatih čistijo. Filter snamete in ga očistite z vodo in tekočim detergentom. Po čiščenju ga temeljito posušite in naoljite s čajno žličko motornega olja. Penasti filter motorne kosilnice boste morali ob normalni uporabi zamenjati na 2 sezoni ali pa, če se poškoduje ali zelo umaže.

Preglejte vžigalno svečko

Pred vsako sezono morate pregledati tudi vžigalno svečko. Življenjska doba svečk je okoli 100 delovnih ur verjetno pa jo boste morali zamenjati vsako oziroma vsako drugo sezono. Svečka se nahaja v cilindru motorja. Odvite jo in jo temeljito očistite z žično krtačko. Če opazite, da je elektroda obrabljena, svečko zamenjajte. Delovanje svečke lahko preverite tudi s preizkuševalcem iskre.

Pregled jermenov in žic

Za konec pregleda motorne kosilnice preverite še stanje jermenov, jermenic in žic za regulacijo pogona, zavore itd. V primeru, da na jermenih opazite poškodbe, jih zamenjajte. Žice pa morajo drseti tekoče, v nasprotnem primeru jih zamenjajte in naoljite.

Na koncu naoljite vse gibljive dele kosilnice in s krpo obrišite odvečno mazivo, da bo kosilnica lepa in čista.


Nasveti za urejanje zelenice

Če želite imeti popolno urejeno zelenico, morate zanjo skrbeti celo leto. V nadaljevanju si lahko preberete nasvete in napotke, da boste lažje organizirali svoje delo.

December, januar in februar

V teh mesecih pretirana skrb ni potrebna. Trava počiva, rast je praktično ustavljena.

Marec

V marcu se praviloma začne prva rast. Začnite počasi, s košnjo na 14 dni. Višina kosilnice naj bo nastavljena na 6 cm. Upoštevajte pravilo ene tretjine, da bilk ne odrežete preveč in tako ovirate njihovo rast.

April

Odvisno od hitrosti rasti pokosite travo vsakih 10-14 dni. Pri tem tudi postopoma spuščajte višino kosilnice. Začetek hitrejše rasti je tudi najboljši čas za prezračevanje trate, saj se v tem času trava najhitreje obnovi. Prezračevalnik trate v zgodnjem sloju zemlje naredi na tisoče luknjic, skozi katere zrak, voda in hranilne snovi lažje pronicajo v globino, korenine trave pa lažje zrastejo globje in postanejo bolj močne. Zaradi močnejših korenin bodo listi trave debelejši in bolj odporni na bolezni in zunanje vplive. Po zračenju lahko, če želimo še boljše rezultate, travo posujemo s kremenčevim peskom (8L na kvadratni meter).

Maj

V maju se nadaljuje obdobje intenzivne rasti, višino motorne kosilnice postopoma spustite na 4 centimetre. Kosite vsakih 7-10 dni.

Junij

Travo redno pokosite na 4-7 dni, odvisno od hitrosti rasti, upoštevajte pravilo ene tretjine. Če bo trava takoj po košnji rumenkaste, ne skrbite, saj bodo kmalu po košnji spet pognali zelenkasti listi.

Julij

V juliju se rast zaradi pomanjkanja vode upočasni. Temu primerno spet nekoliko dvignemo višino motorne kosilnice (6 centimetrov) in travo pokosimo nekoliko redkeje, na 14 dni, da ima trava več časa, da si opomore. Verjetno boste morali v poletnih mesecih poskrbeti tudi za namakanje zelenice. Travo namakajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko trava ni razgreta. Travo zalijte z veliko količino vode, da namočite zemljo do 20 cm v globino na vsakih 10-14 dni. Za to boste potrebovali približno 20 l vode na kvadratni meter površine. Namakanje je bolj učinkovito kot pogosto površinsko zalivanje, ki ne namoči korenin v potrebni meri.

Avgust

V avgustu se praviloma razmere za rast izboljšajo, zato lahko višino košnje spet znižamo na 4 centimetre.

September

September je z ugodnimi temperaturami in obilico vlage še en dober mesec za rast trave. Kosite jo lahko na 4 centimetre ali nižje, da bo trava lepa in gosta. To opravite približno enkrat tedensko.

Oktober

Rast se pred začetkom zime ustavi. Višino košnje spet nekoliko dvignite (6 centimetrov) in kosite po potrebi.

November

Da zelenico pripravite na zimo, jo morate očistiti. Kosilnico zapeljite čez trato da odstranite ostanke listja, potem pa je čas za gnojenje. Z obilico hranilnih snovi bo trava v boljšem stanju pričakala pomlad.


Zdaj ko veste, na kaj morate biti pozorni pri izbiri motorne kosilnice, si poglejte ugodno ponudbo vrtnih kosilnic na emundia.si:

Vrtne kosilnice >>>