Na kaj morate biti pozorni pri izbiri klimatske naprave?

05.15.17. #Članki
Izbira klimatske naprave

Izbira prave klimatske naprave, ki najbolj ustreza vašim potrebam, je lahko precej zahtevna naloga. V tem članku boste izvedeli katere so glavne lastnosti klimatskih naprav, na katere morate biti pozorni, ko iščete klimatsko napravo za svojo hišo ali stanovanje. 

Različni tipi klimatskih naprav

Najprej se morate odločiti katere prostore v stanovanju si želite hladiti in temu primerno izbrati tip klimatske naprave. Najbolj popularne so Split klimatske naprave, ki so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Obstajajo tudi Multi-split klimatske naprave, kjer je več notranjih enot vezanih na eno zunanjo enoto, kar vam omogoča, da hladite več prostorov hkrati, obenem pa natančno uravnavate željene pogoje v vsakem izmed njih. Tretji tip klimatskih naprav so prenosne klimatske naprave, ki so najbolj fleksibilne, za namestitev ne potrebujejo gradbenih del, so pa manj močne in manj učinkovite kot prva dva tipa.

Moč klimatske naprave

Ko vemo katere prostore želimo hladiti in smo določili kateri tip klimatske naprave je ustrezen za ta namen, moramo določiti kakšno moč naprave potrebujemo. Klimatsko napravo moramo vedno izbrati sorazmerno z velikostjo prostora, ki ga ohlajamo. Po standardnih izračunih za 1m3 prostornine prostora potrebujete približno 25W dodatne moči klimatske naprave, pri čemer se upošteva da imajo prostori standardno višino, sodobno zasteklitev in dobro izolacijo.

Upoštevati je potrebno tudi lego prostora. Prostori z južno orientacijo in z večjimi steklenimi površinami potrebujejo močnejše klimatske naprave. Več moči boste potrebovali, če so v prostoru viri toplote kot so računalniki, tv sprejemnik ali štedilnik in če se bo v prostoru zadrževalo več ljudi.

Najboljše je, da za nasvet povprašate prodajalca klimatskih naprav, ki vam bo s svojim znanjem in izkušnjami pomagal najti najboljšo klimatsko napravo prave moči.

Varčnost

Izkoristek klimatskih naprav je definiran kot razmerje med pridobljeno in vloženo energijo.

Izkoristek pri hlajenju merimo s koeficientom SEER. Večji kot je ta koeficient bolj varčna je klimatska naprava.

Pri ogrevanju pa se izkoristek označuje s SCOP. Večji kot je ta koeficient bolj varčno klimatska naprava ogreva vaše stanovanje.

Oba koeficienta lahko najdete na energetski izkaznici naprave.

Potrebno pa je vedeti, da je izkoristek naprav odvisen od zunanje in notranje temperature. Večja kot je razlika v temperaturi, močneje mora klimatska naprava delati in izkoristki so nižji. Pred nakupom prodajalca povprašajte o izkoristku klimatske naprave pri različnih zunanjih temperaturah.

Funkcije

Klimatske naprave niso le naprave za hlajenje in ogrevanje zraka, ampak skrbijo tudi za izboljšanje kvalitete zraka v prostoru. Uravnavajo vlažnost zraka, ga filtrirajo, iz njega odstranjujejo prašne delce, alergene in druge nevarne delce in zrak ionizirajo.

Sodobne klimatske naprave so postale pametne naprave. Omogočajo različne nastavitve Hlajenja, zaznavajo kdaj ste v prostoru, usmerjajo tok zraka, zaznavajo moč sončne svetlobe itd.  Pred nakupom preverite katere funkcije bi potrebovali  in ali jih izbrana klimatska naprava omogoča.

Pomembno je tudi, da lahko s klimatsko napravo enostavno upravljate. V zadnjem času so vedno bolj priljubljene klimatske naprave z WI-Fi vmesnikom, ki omogočajo, da klimatsko napravo nadzorujete kar prek svojega mobilnega telefona.

Blagovna znamka

Izberite blagovno znamko, ki ji zaupate in je znotraj vaših cenovnih okvirjev. Če znamke ne poznate se o njej pozanimajte pri prodajalcu. Ta vam bo znal povedati kaj so prednosti in kaj slabosti določene znamke in vam pomagal izbrati pravo.

Glasnost

Pri izberi je potrebno preveriti tudi  kako glasna je klimatska naprava. Klimatsko napravo ste kupili, da vas hladi, in ne za to, da vem ropota. Sodobne klimatske naprave delujejo tiše od šumenja listov na drevesih, kar vam omogoča miren spanec. Vseeno pa je dobro, da preverite, kako glasna je naprava, ki jo kupujete. Navedbo glasnosti najdete v opisu izdelka.

Kam namestimo klimatsko napravo.

Ko izberemo pravo klimatsko napravo moramo določiti še mesto, kjer bo nameščena. Najpogostejša montaža klimatskih naprav je na eno steno s prebojem. Možnih pa je tudi več različnih izvedb, vendar so le-te bolj kompleksne in dražje. Dobro je, da montažo opravi, strokovnjak, ki bo poskrbel, da je naprava priklopljena pravilno in da deluje najbolj optimalno. Najboljše je tudi, da vam strokovnjak svetuje, kam namestiti zunanjo in kam notranjo enoto.

Pri montaži je potrebno razmišljati dolgoročno. Včasih se izplača izvesti bolj komplicirano izvedbo saj lahko boljša postavitev izboljša kvaliteto življenja v  vašem domu za celotno življenjsko dobo vaše naprave.

Pri namestitvi zunanje enote moramo biti pozorni, da ima enota ustrezen pretok zraka in da zmanjšamo za okolico moteče šume. Dobro je, če je zunanja enota nameščena na osojni legi saj lahko sonce dodatno segreje zrak okoli enote in tako zmanjša učinkovitost delovanja.

Pri postavitvi na notranje enote moramo biti pozorni na to, da z napravo hladimo prostore kjer se največ zadržujemo, da zagotovimo ustrezno kroženje zraka v prostoru in da napravo namestimo tako, da izstopajoči zrak ne povzroča občutka prepiha.

Klimatsko napravo kupite z montažo in prihranite dodatnih 12,5%

Če napravo kupite klimatsko napravo z montažo, dodatno prihranite zaradi nižje stopnje davka na dodano vrednost. Pri klimatskih napravah srednjega do višjega razreda lahko tako prihranite tudi 100€ in več.

Pri eMundiji smo letos za vas pripravili široko izbiro priznanih blagovnih znamk klimatskih naprav: Mitsubishi, Panasonic, Daikin, Toshiba, Inventor, Alpha in Gorenje. Če razmišljate o nakupu, se sprehodite po naši spletni trgovini ali pokličite 080 50 53 in naši prijazni svetovalci vam bodo pomagali izbrati pravo. Poskrbimo pa tudi, da vam bodo klimatsko napravo namestili pooblaščeni monterji, ki klimatsko napravo, ki ste jo kupili, najbolje poznajo.