Najboljših 10 kaminskih peči in kotlov na drva v 2023

10.11.23. #Članki
Najboljših 10 kaminskih peči in kotlov na drva v 2023

Z rastjo cen ogrevanja domov se vse bolj poudarja potreba po učinkovitih in stroškovno ugodnih rešitvah. V tem kontekstu ogrevalne peči in kotli na drva zapolnjujejo vrzel, ponujajo trajnostno alternativo in pomagajo zmanjšati stroške. In čeprav Ideja uporabe drv za toploto ni nova, so novodobne peči in kotli, združeni z najsodobnejšimi tehnologijami in izboljšavami, omogočili nižje energetske račune za tiste, ki so se odločili za tovrstno ogrevanje.

Pri izbiri tiste prave peči ali kotla za vaš dom je treba biti pozoren na vrsto faktorjev, ki pa smo jih pri eMundii za vas preučili mi in vam to težko odločitev nekoliko olajšali. Za vas smo pripravili izbor najboljših štedilnikov na drva, kaminskih peči in kotlov na drva ta hip in jih razdelili v kategorije glede na njihov tip in samo uporabnost:

SEZNAM 10 najboljših peči na drva / kotlov v letu 2023:

1. NAJBOLJŠI KOTEL NA DRVA: CENTROMETAL uplinjevalni kotel BIO-TEC-L 25 - Lambda sonda

CENTROMETAL uplinjevalni kotel BIO-TEC-L 25 je inovativni kovinski toplovodni kotel na drva z pirolitičnim izgorevanjem, ki ponuja visoko učinkovitost in trajnost. Namenjen je ogrevanju objektov različnih velikosti, z različnimi možnostmi nazivne moči, vključno s 25 kW. Prostorno kurišče podpira drva dolžine do 550 mm in zagotavlja temeljito izgorevanje na principu pirolize.

Poleg tega ta napredni kotel omogoča vzdrževanje žerjavice do 12 ur, kar pomeni manj dela in več udobja za uporabnike. Tovarniško vgrajena digitalna regulacija z lambda sondo in različnimi senzorji skrbi za natančno in optimalno delovanje, medtem ko večjezični zaslon občutljiv na dotik olajša nadzor in nastavitve.

Prednosti izdelka:

 • Pirolitično izgorevanje: Napredna tehnologija zagotavlja temeljito in učinkovito izgorevanje drv.
 • Dolgotrajna žerjavica: Z možnostjo vzdrževanja žerjavice do 12 ur se zmanjšuje potreba po ponovnem vžigu.
 • Napredna regulacija: Tovarniško vgrajena digitalna regulacija s pomočjo lambda sonde in različnih senzorjev za natančno delovanje.
 • Večjezični zaslon: Omogoča enostaven nadzor in nastavitve v različnih jezikih, vključno s slovenskim.
 • Visoki standardi: Kotel je certificiran in izpolnjuje visoke standarde kakovosti in varnosti.

Slabosti izdelka:

 • Kompleksna namestitev: Zahteva posebno strojno opremo in dodatke za pravilno namestitev.
 • Velikost: Zaradi svojih dimenzij je lahko zahtevna za namestitev v manjših prostorih.
 • Cena: Kakovost in napredne funkcije lahko pripeljejo do višje cene v primerjavi z drugimi modeli.

CENTROMETAL uplinjevalni kotel BIO-TEC-L 25 je idealna rešitev za tiste, ki iščejo napredno, trajnostno in učinkovito rešitev za ogrevanje svojih objektov. S svojo pirolitično tehnologijo, dolgotrajno žerjavico in naprednim sistemom regulacije, ta kotel ponuja vrhunsko kakovost in zanesljivost.

Preveri ceno

CENTROMETAL uplinjevalni kotel BIO-TEC-L 25 - Lambda sonda

 

2. NAJBOLJŠE RAZMERJE MED KAKOVOSTJO IN CENO: CENTROMETAL kotel BioTec-C 25

CENTROMETAL kotel BioTec-C 25 je vrhunski jekleni toplovodni kotel z nazivno toplotno močjo 25 kW, namenjen za kurjenje na drva. Razviti za ogrevanje od najmanjših do srednje velikih objektov, ta kotel omogoča dolgotrajno kurjenje, z enim samim polnjenjem, ki traja najmanj 4 ure, in možnostjo podaljšanja na cel dan, kadar je potreba po ogrevanju manjša.

Prostorno kurišče sprejme gorivo v dolžini kar 550 mm, zraven pa ima še vgrajeno krmiljenje za nadzor delovanja, kar kotlu BioTec-C 25 zagotavlja optimalno in učinkovito ogrevanje. Preizkušen in certificiran je v skladu z EN 303-5: 2012 ter izpolnjuje razred 5, razred energetske učinkovitosti A+, in je izdelan v skladu z ISO 9001 in ISO 14001.

Prednosti izdelka:

 • Visoka energijska učinkovitost: S certifikatom energijske učinkovitosti A+, BioTec-C 25 zagotavlja ekonomično in učinkovito ogrevanje.
 • Dolgotrajen čas kurjenja: Eno polnjenje traja najmanj 4 ure, z možnostjo podaljšanja na cel dan, kar omogoča fleksibilnost in udobje.
 • Vzdrževanje žerjavice: Kotel lahko vzdržuje žerjavico do 8 ur, zmanjšuje potrebo po ponovnem kurjenju in povečuje udobje uporabe.
 • Certificiran in preizkušen: Izpolnjuje stroge standarde, kar zagotavlja kakovost in zanesljivost.
 • Prostorno kurišče: Omogoča uporabo dolgih drvi do 550 mm, kar olajša nalaganje in upravljanje.

Slabosti izdelka:

 • Teža: S težo 517 kg, je namestitev in premikanje kotla zahtevna.
 • Cena: Kakovost in inovativne funkcije lahko pripeljejo do višje cene v primerjavi z drugimi modeli na trgu.

CENTROMETAL kotel BioTec-C 25 je izjemna izbira za tiste, ki iščejo zanesljivo, učinkovito in trajno rešitev ogrevanja. S svojo visoko energetsko učinkovitostjo, dolgotrajnim časom kurjenja in certifikati kakovosti, ta kotel predstavlja vrhunec tehnologije ogrevanja na drva.

Preveri ceno

CENTROMETAL kotel BioTec-C 25

 

3. NAJBOLJŠI CENOVNO: ATMOS UPLINJEVALNI KOTEL NA DRVA DC 18 S

Je visokokakovostni kotel v kategoriji Uplinjevalni kotli na lesna polena, namenjen kurjenju kosovnega lesa. Z izjemno močjo 20 kW zagotavlja učinkovito ogrevanje. Telo kotla je robustno, izdelano iz jeklene pločevine debeline 3 do 5 mm, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in zanesljivost.

Kotel ima zalogovnik, obložen z ognjevarno šamotno oblogo, ki ima odprtine za dovod plina in zraka. Dogorevalni prostor pod zalogovnikom vsebuje šamotne obloge, ki omogočajo popolno zgorevanje in usmerjajo dimne pline v toplotni izmenjevalec na zadnjem delu kotla. Vgrajeni ventilator dimnih plinov in dimni nastavek omogočata optimalno delovanje.

Na prednjem delu kotla so vrata za nakladanje goriva in vrata za čiščenje pepela, kar omogoča enostavno vzdrževanje. Kotel ima vgrajen tudi varnostni hladilec, ki ščiti sistem pred prekomernim segrevanjem.

Prednosti:

 • Visok izkoristek: S stopnjo izkoristka med 81–89 % ta kotel omogoča maksimalno izkoristitev energije iz drva.
 • Robustna gradnja: Telo kotla iz jeklene pločevine debeline 3 do 5 mm zagotavlja dolgotrajnost in robustnost.
 • Varnost: Vgrajeni varnostni hladilec zagotavlja varno obratovanje, preprečuje prekomerno segrevanje in ščiti sistem.
 • Učinkovito zgorevanje: Dogorevalni prostor s šamotnimi oblogami omogoča popolno zgorevanje in učinkovito usmerjanje dimnih plinov.
 • Enostavno vzdrževanje: Vrata za nakladanje goriva in vrata za čiščenje pepela omogočajo enostavno vzdrževanje in upravljanje.

Slabosti:

 • Hrupnost: S hrupnostjo do 65 db lahko kotel proizvaja nekaj hrupa med delovanjem, kar je lahko moteče v tišjih okoljih.
 • Velikost polen: Omejitev na maksimalno dolžino polen 330 mm lahko pomeni, da je potrebna dodatna priprava drva pred kurjenjem.

Preveri ceno

ATMOS UPLINJEVALNI KOTEL NA DRVA DC 18 S

 

4. NAJBOLJŠI DVOKURIŠČNI KOTEL: CENTROMETAL dvokuriščni kotel BioTec Plus 25 kW

Dvokuriščni kotel BioTec predstavlja vrhunsko rešitev za vse, ki iščejo učinkovito in hitro metodo ogrevanja. Ta multifunkcionalen kotel, ki uspešno kombinira možnost kurjenja peletov in lesenih polen, je izdelan v skladu z evropskim standardom EN 303-5 in standardi ISO 9001 ter ISO 14001, zagotavlja visoko kakovost in zanesljivost.

Z večfunkcijsko digitalno regulacijo, ki vključuje lambda sondo in modulacijski ventilator, kotel optimizira gorenje v obeh kuriščih, kar omogoča višjo učinkovitost. Zalogovnik peletov je že vgrajen v kotel, kar povečuje priročnost in enostavnost uporabe. Poleg tega kotel izkazuje impresivno nazivno moč 25 kW in se ponaša z razredom energijske učinkovitosti A+.

Prednosti izdelka:

 • Multifunkcionalnost: Omogoča kurjenje tako peletov kot tudi lesenih polen, kar uporabniku daje več možnosti.
 • Visoka učinkovitost: Z večfunkcijsko digitalno regulacijo in lambda sondo kotel doseže optimizirano gorenje in visoko učinkovitost.
 • Vgrajen zalogovnik peletov: Prinaša dodatno udobje in enostavnost uporabe.
 • Zanesljivost in kakovost: Izdelan v skladu z relevantnimi standardi, kar zagotavlja visoko zanesljivost in kakovost.

Slabosti izdelka:

 • Teža: S 750 kg je kotel precej težak, kar lahko oteži njegovo namestitev.

Preveri ceno

CENTROMETAL dvokuriščni kotel BioTec Plus 25 kW

 

5. Kombinirani uplinjevalni dvokuriščni kotel Atmos DC 18 SP

ATMOS KOMBINIRANI UPLINJEVALNI KOTEL DC 18 SP – DVOKURIŠČNI je visokokakovosten kotel z uplinjevalno komoro za kurjenje kosovnega lesa, opremljen z vgrajenim varnostnim hladilcem in dimnim ventilatorjem, ki skupaj zagotavljajo optimalno in varno delovanje. Ta kotel ponuja inovativno rešitev z dvojnim kuriščem, v zgornjem delu se kurijo lesna polena, spodnji del pa je namenjen za montažo peletnega gorilnika, omogoča pa avtomatsko ali ročno kurjenje za prilagodljivost in udobje uporabnikov. Cena vključuje tudi peletni gorilnik A-25, medtem ko je digitalna kotlovska regulacija SXD-67 dodatna možnost in ni vključena v ceno.

Prednosti izdelka:

 • Večnamenskost: Kotel omogoča kurjenje kosovnega lesa in peletov, kar uporabnikom omogoča izbiro med različnimi možnostmi ogrevanja.
 • Vgrajena varnost: Z vgrajenim varnostnim hladilcem in dimnim ventilatorjem zagotavlja varno delovanje.
 • Avtomatsko in ročno kurjenje: Ponuja možnost avtomatskega kurjenja peletov in ročnega kurjenja drva za večjo prilagodljivost.
 • Vgrajeni peletni gorilnik A-25: Dodatno povečuje učinkovitost in enostavnost uporabe.

Slabosti izdelka:

 • Kompleksna nastavitev: Nekateri uporabniki bi lahko našli nastavitve in uporabo sistema nekoliko zahtevne.

Preveri ceno

Kombinirani uplinjevalni dvokuriščni kotel Atmos DC 18 SP

 

6. NAJBOLJŠI ŠTEDILNIK NA DRVA: Štedilnik na drva KVS MORAVIA 9112

Ta štedilnik predstavlja vrhunec v svetu ogrevanja in kuhanja, združujejoč eleganten, modern rustikalni izgled z visoko energetsko učinkovitostjo. Namenjen je za prostore s prostornino od 75 do 120 m³, zato je idealna izbira za tiste, ki iščejo učinkovit način ogrevanja in želijo hkrati imeti možnost kuhanja in pečenja na drva. S štedilnikom MORAVIA 9112 lahko izbirate med železno ali steklokeramično kuhalno ploščo, kar zagotavlja fleksibilnost za vsako kuhinjo.

Štedilnik ponuja veliko kurišče, ki lahko sprejme drva do dolžine 400 mm in premera 190 mm, ter vrtljivo rešetko za enostavno čiščenje. Vrata kurišča s steklom omogočajo, da lahko uživate v pogledu na plamene, medtem ko lahko vodljiva pečica s termometrom zagotavlja natančno kontrolo temperature med kuhanjem ali pečenjem.

Prednosti izdelka:

 • Energetska učinkovitost: Štedilnik na drva KVS MORAVIA 9112 se ponaša s 70% izkoristkom, kar omogoča optimalno izkoristitev energije drva za ogrevanje in kuhanje.
 • Večfunkcionalnost in prilagodljivost: Različne možnosti priključkov za dimnik in izbirne kuhalne plošče omogočajo, da se štedilnik popolnoma prilagodi vašim potrebam in prostorskim zahtevam.
 • Estetski dizajn: Modern rustikalni izgled štedilnika dopolnjuje in izboljšuje estetiko vsakega prostora, v katerega je postavljen.

Slabosti izdelka:

 • Teža: Zaradi svoje teže 175 kg potrebuje štedilnik ustrezno planiranje in pripravo pri namestitvi.
 • Barvna neusklajenost: Možnost barvnega odstopanja in simbolične slike lahko pomenijo, da dejanski izdelek ne ustreza popolnoma pričakovanjem na podlagi ogleda slik.

Preveri ceno

Štedilnik na drva KVS MORAVIA 9112

 

7. NAJBOLJŠA KAMINSKA PEČ NA DRVA: ROYAL BY PALAZZETTI PEČ NA DRVA KING S 7 KW - ANTRACIT (808140571)

Royal by Palazzetti peč na drva King S z 7 kW moči je vrhunska kaminska peč, ki združuje funkcionalnost in estetiko. Na voljo je v antracitni in rdeči barvi, stranice peči so izdelane iz emajliranega jekla z detajli iz majhnih keramičnih ploščic na sprednji strani, vrh peči pa je iz litega železa. King S se ponaša s samočistilnim steklom na vratih in odstranljivim predalom za pepel, kar omogoča enostavno čiščenje. Z nazivno močjo 6,7 kW in maksimalno močjo 8,7 kW je idealna za ogrevanje prostorov, saj zagotavlja izkoristek do 78%.

Prednosti izdelka:

 • Visok izkoristek: Z izkoristkom do 78% na nazivni moči, Palazzetti peč King S zagotavlja optimalno ogrevanje in ekonomično porabo drva.
 • Estetski dizajn: Elegantna kombinacija emajliranega jekla, keramičnih ploščic in litega železa dodaja prostoru estetski čar.
 • Enostavno čiščenje: Z odstranljivim predalom za pepel je čiščenje peči hitro in nezahtevno.
 • Energijska učinkovitost: V energijskem razredu A, peč na drva King S je okolju prijazna in energetsko učinkovita izbira.
 • Večbarvne možnosti: Na voljo v antracitni in rdeči barvi, prilagaja se različnim estetskim zahtevam prostora.

Slabosti izdelka:

 • Dimenzije: Morda nekoliko večje dimenzije peči lahko omejujejo možnosti postavitve v manjših prostorih.

Royal by Palazzetti z modelom kaminske peči na drva King S ponuja ne le funkcionalnost in učinkovitost, temveč tudi estetsko dovršenost, ki lahko obogati vsak prostor.

Preveri ceno

ROYAL BY PALAZZETTI PEČ NA DRVA KING S 7 KW - ANTRACIT (808140571)

 

8. LOKATERM kaminska peč na drva VALVASOR B/II

Kaminska peč, oobdana z elegantnim belim marmorjem, združuje funkcionalnost in estetiko. Odlikuje jo Lokaterm čisto steklo (LCS) - sistem, ki omogoča stalno čistost stekla, zahvaljujoč vročemu zraku, ki priteka po notranji strani stekla in odvrača dimne pline, tako da lahko uživate v pogledu na očarljivo gorenje. Peč na drva ima možnost priklopa dimne cevi zgoraj in dvotočkovni samozapiralni mehanizem, ki zagotavljata udobnost in varnost pri uporabi. Z nazivno močjo 8 kW in možnostjo ogrevanja površin med 65 in 95 m² je VALVASOR B/II idealna toplozračna peč za srednje velike prostore.

Prednosti:

 • Visok izkoristek: Z izkoristkom do 80%, LOKATERM kaminska peč zagotavlja optimalno učinkovitost in minimalno porabo drv.
 • Čisto steklo: Lokaterm čisto steklo (LCS) sistem omogoča, da je steklo peči vedno čisto, kar omogoča neprekinjen pogled na plamen.
 • Elegantna oblika: Obloga iz belega marmorja dodaja peči estetski čar in razkošje, kar poudarja eleganco prostora.
 • Prilagodljivost: Aktivna regulacija primarnega in sekundarnega zraka ter možnost priklopa na zunanji dovod zraka, zagotavljajo fleksibilnost in prilagodljivost peči v različnih prostorskih razmerah.

Slabosti:

 • Teža z oblogo: Teža peči z oblogo iz marmorja znaša 125 kg, kar zahteva ustrezno načrtovanje in pripravo pri namestitvi.

Preveri ceno

LOKATERM kaminska peč na drva VALVASOR B/II

 

9. VICTORIA kaminska peč na drva UNICA

združuje nizko porabo z dobro učinkovitostjo, ki znaša 75%, ter odlikujejo jo odlična kvaliteta in enostavnost namestitve. Peč UNICA prihaja z 2 leti garancije in zadnjim priključkom, kar zagotavlja dodatno prilagodljivost pri postavitvi. Izpolnjuje tudi stroge emisijske standarde, kar pomeni, da je okolju prijazna izbira za ogrevanje vašega doma. Z močjo ogrevanja prostora 8.3 kW je idealna za srednje velike prostore.

Prednosti izdelka:

 • Dobra učinkovitost: Z učinkovitostjo 75% peč UNICA zagotavlja optimalno porabo energije.
 • Nizka poraba: Nizka poraba goriva omogoča ekonomično ogrevanje.
 • Enostavna namestitev: Zaradi enostavne namestitve in zadnjega priključka je peč priročna in prilagodljiva za različne postavitve.
 • Garancija: 2 leti garancije zagotavljata mirnost in zanesljivost.
 • Eko prijazna: Ustreza strogim emisijskim standardom, kar zmanjšuje vpliv na okolje.
 • Kvaliteta: Odlikuje jo odlična kvaliteta, ki zagotavlja dolgotrajnost in zanesljivost.

Slabosti izdelka:

 • Teža: S neto težo 142 kg je relativno težka, kar lahko oteži namestitev.
 • Velikost zgorevalne komore: Velikost zgorevalne komore morda ne bo zadostovala za daljša obdobja ogrevanja, zaradi česar bo morda potrebno pogosteje dodajati drva.

Preveri ceno

VICTORIA kaminska peč na drva UNICA

10. NAJBOLJŠI KAMINSKI VLOŽEK NA DRVA: PALAZZETTI kaminski vložek na drva Ecopalex GTM70 9 kW

Palazzetti kaminski vložek na drva Ecopalex GTM70 predstavlja vrhunec tehnologije ogrevanja na drva in hkrati zagotavlja izjemno moč in učinkovitost. Z notranjostjo izdelano iz Thermofix mešanice, ki je odporna proti visokim temperaturam, in kuriščem iz Magnofix materiala, omogoča optimalno akumulacijo in sevanje toplote. GTM70 se ponaša s tehnologijo Twin Air System, ki omogoča ogrevanje prek cevnega razvoda, ter z možnostjo zunanje dovoda zraka. Z nazivno močjo 9 kW in maksimalno močjo 10,2 kW, v energijskem razredu A+, je Ecopalex GTM70 idealna rešitev za visoko učinkovito ogrevanje.

Prednosti izdelka:

 • Visok Izkoristek: Z izkoristkom do 88,1% na nazivni moči, Palazzetti Ecopalex GTM70 zagotavlja izjemno učinkovitost in ekonomično porabo drv.
 • Inovativna materiala: Uporaba Thermofix in Magnofix materialov zagotavljata dolgotrajno odpornost proti visokim temperaturam in optimalno akumulacijo toplote.
 • Tehnologija Twin Air System: Omogoča fleksibilnost ogrevanja prek cevnega razvoda, ponuja dodatno možnost za učinkovito distribucijo toplote.
 • Energijska učinkovitost: Z energetskim razredom A+, je to kaminski vložek odlična izbira za okolju prijazno ogrevanje.
 • Kompaktne dimenzije: Z dimenzijami 62 x 50 x 50 cm, je GTM70 primerni za različne prostore.

Slabosti izdelka:

 • Cena: Visokokakovostni materiali in tehnologije lahko pomenijo višjo ceno v primerjavi z drugimi kaminskimi vložki na trgu.

Palazzetti kaminski vložek na drva Ecopalex GTM70 je vrhunska izbira za tiste, ki iščejo učinkovito, zanesljivo in trajno rešitev za ogrevanje na drva. Z naprednimi tehnologijami in materiali, GTM70 zagotavlja optimalno izkušnjo ogrevanja.

Preveri ceno

PALAZZETTI kaminski vložek na drva Ecopalex GTM70 9 kW