Najboljši nasveti za čiščenje bazena

06.23.18.
Čiščenje bazena

Očistite površino bazena: Posnemanje nabrane nesnage (listja, žuželk, alk) z gladine bazena oziroma skiming je eno temeljnih opravil, če se želite kopati v čistem bazenu. Večina bi nas od vseh morebitnih problemov z bazenom najprej opazila zeleno in rjavkasto plast na vodni gladini in v takšen bazen gotovo ne bi šli – vsaj ne z veseljem. Ker je prvi vtis pomemben, morate v okviru čiščenja bazena poskrbeti za čisto vodno gladino. Skiming je eden najhitrejših in najbolj enostavnih načinov, da vaš bazen ostane kolikor toliko čist. Če se umazanije ne boste lotili pravočasno, bo sčasoma potonila in vi boste dobili dodatno delo.

Posesajte bazen: Pripomoček, brez katerega v sezoni »bazenčkanja« enostavno ne gre, je sesalec za bazen. Večje bazene je potrebno posesati vsaj enkrat tedensko, zato naj sesalec za bazen postane del vaše opreme. Obstajata dve vrsti sesalcev za bazen – ročni in avtomatski.

Ročni sesalec za bazen je sestavljen iz sesalne glave, ki je pritrjena na teleskopski drog, in cevi, ki je povezana s posebnim nastavkom na skimerju (posnemovalcu površinske umazanije za bazene). Z ročnim sesalcem je čiščenje bazena po svoje podobno sesanju preproge v dnevni sobi, saj premikate drog in glavo sesalca, kot bi dejansko sesali po tleh.

Avtomatski sesalci za bazene so narejeni tako, da bazen očistijo z najmanjšo možno količino intervencije z vaše strani. To v večini primerov pomeni, da boste sesalec za bazen le namestili, delo pa bo potem opravljal sam.

Redne »čistilne akcije«: Sesanje in posnemanje nesnage z gladine bazena nista edini opravili, ki spadata v kategorijo čiščenja bazena in ki bi Ju morali na svojem bazenu opraviti enkrat na teden. Nujno potrebno je tudi čiščenje površin v bazenu. S posebno gobico, ki jo seveda lahko dobite v trgovini eMundia, morate očistiti stene in dno bazena. Tam se namreč rade nabirajo alge, ki negativno vplivajo tako na izgled bazena kot na njegovo zdravje. Poleg tega z drgnjenjem pomagate odstraniti naložen kalcij. Material, iz katerega je gobica narejena, izberite glede na material, iz katerega so izdelane stene bazena – bazena, v katerem so stene obložene na primer z mavcem, ne morete čistiti z enakimi pripomočki kot bazena iz fiberglassa.

Poskrbite za zdrav filter: Filtriranje vode je ključnega pomena, če želite vse poletje uživati v kristalno čistem bazenu. Čeprav poznamo več vrst filtrov za bazene (najbolj pogosto uporabljeni so peščeni in kartušni filtri), je vsem skupno to, da za učinkovito filtriranje vode potrebujejo redno vzdrževanje. Pogostost pregledov in morebitnih popravil je odvisna od vrste filtra in od tega, kako pogosto uporabljate bazen. A pozor: filtra nikar ne čistite prepogosto. Popolnoma čist filter namreč deluje slabše kot filter, v katerega so se ujeli delci umazanije, to pa zato, ker ta umazanija pomaga zadržati še manjše delce, ki jih ne želite imeti v bazenu. Prav tako, kot ne sme biti filter preveč čist, pa tudi ne smete dopustiti, da bi postal preveč zapacan.

Najemite strokovnjaka za servisiranje grelca: Čeprav od vse opreme za bazen ravno grelci zahtevajo najmanj vzdrževanja, je to še vedno potrebno redno izvajati. Vsaj na vsakih nekaj let naj vaš grelec pregleda strokovnjak. Ena od težav, ki se lahko pojavi, je kalcij, ki se nalaga v ceveh in tako povzroča poslabšanje vodnega pretoka in s tem posledično gretja vode.

Poskrbite za primeren pH: pH raven je raven kislosti oziroma bazičnosti, ki se giblje na lestvici od 0 do 14. Za vodo v bazenu je idealen pH med 7,2 in 7,8 – rahla bazičnost, torej. Običajno lahko pH v bazenu merite na dva načina – s pomočjo posebnih tablet ali pomakalnih lističev. Listič namočite v vodo in s skale odčitate, kaj pomeni sprememba v barvi lističa. Če uporabljate tabletko, morate iz bazena vzeti vzorec vode in tabletko vreči vanj. Voda se bo obarvala glede na svojo bazičnost oziroma kislost. Tako pretirana bazičnost kot pretirana kislost sta škodljivi za človeško kožo in lahko spodbujata rast škodljivih organizmov.

Preverite puščanje bazena: Če se vam zdi, da je nivo vode v vašem bazenu vsak dan nižji, to ne pomeni nujno, da je prišlo do puščanja. Voda lahko enostavno izhlapeva, razlog pa je v poletni vročini, ne v napaki na vašem bazenu. Kaj se dogaja, lahko precej enostavno preverite s testom z vedrom. Plastično vedro skoraj do vrha napolnite z vodo in z alkoholnim flomastrom označite, do kam voda sega. Vedro dajte v bazen in še na zunanji strani označite, do kam sega voda iz bazena. Naj vedro, napolnjeno z vodo, dva ali tri dni lebdi na površini bazena. Če se je gladina bazena znižala enako kot gladina vode v vedru, imate opravka z izhlapevanjem vode, če je voda v bazenu nižje kot v vedru, pa vaš bazen pušča. V tem primeru na pomoč pokličite strokovnjaka.

»Šok klorirajte« bazen: V bazenu se sčasoma naberejo neželene bakterije in snovi, kot sta amonijak in dušik. Slednja povzročata tisti značilen vonj, ki ga ljudje običajno povezujejo z bazeni. Da se znebite tega vonja, vam priporočamo šok kloriranje oziroma sunkovito kloriranje bazena. To pomeni, da v vodo bazena enkrat tedensko ali na 14 dni dodate večjo količino klora. Šok kloriranje vam bo pomagalo odstraniti neželene snovi in pobiti bakterije.

Vse čiščenje pa je zaman, če ne znate bazena pravilno pripraviti na zimo. Če ob koncu kopalne sezone ne poskrbite za bazen, se vam lahko zgodi, da naslednjo sezono ne bo več uporaben oziroma boste morali zapravljati čas in denar za zahtevna popravila. Če je bazen premičen oziroma ga je mogoče enostavno pospraviti, vam predlagamo, da to storite. V nasprotnem primeru se ozrite v pretekle zime. Če običajno temperature padejo pod ničlo, boste bazen ohranili v dobrem stanju z naslednjimi koraki: s kompresorjem izpihajte čimveč vode iz napeljave ter izsušite filter in grelec. Slednja odklopite. Očistite bazen (posnemite površino vode, zdrgnite stene in dno, posesajte), iztočite za kakšnega pol metra vode in preostanek »šokirajte« s klorom (postopek najdete zgoraj). Pokrijte bazen, da ne bodo vanj padale smeti.

Filtriranje vode, posnemovanje umazanije s površine bazena, redno vzdrževanje ... Vse to so opravila, ki so sicer lahko naporna, a vam bodo vsaj pomagala ohraniti bazen zdrav in čist. Za dodatne informacije se obrnite na izkušene prodajalce v trgovinah eMundia.