Najpogostejše napake pri uporabi klimatske naprave

05.14.19.
Klimatske naprave uporaba

Klimatske naprave postajajo v zadnjih letih predvsem zaradi vse višjih poletnih temperatur nepogrešljiv del bivalnih prostorov. Glavni funkciji teh naprav sta hlajenje in ogrevanje zraka v prostorih, v katerih bivamo ali se nahajamo, poleg tega pa zrak tudi čistijo, iz njega odvajajo vlago in tako poskrbijo za osvežen in kakovosten zrak v prostorih. Med drugim klimatske naprave olajšajo življenje bolnim in alergikom, saj so na tržišču na voljo tudi take, ki iz zraka učinkovito odstranjujejo pršice, prah in preostale snovi. Pred nakupom klime je treba dobro razmisliti, kakšna vrsta naprave bo najbolje ustrezala vašim potrebam in željam, poleg funkcionalnosti pozornost zato namenite tudi porabi energije, velikosti in dodatni tehnologiji.

V spletni trgovini eMundia.si in v naših poslovalnicah lahko izbirate med najkakovostnejšimi klimatskimi napravami različnih blagovnih znamk, kot so Panasonic, LG, Mitsubishi, Daikin in Gorenje. Ponujamo vam različne vrste kompletov klimatskih naprav – notranje in zunanje, prenosne ali takšne, ki se namestijo na strop ali na steno. Multisplit klimatske naprave lahko hladijo dva prostora naenkrat, saj so sestavljene iz ene zunanje in dveh notranjih enot, ki jih lahko po želji namestite v različne prostore, ki jih želite hladiti. Prenosne klime lahko postavite skorajda kamorkoli, saj že imajo vgrajene elemente za delovanje. Pri postavitvi morate upoštevati le cev, ki odvaja topel zrak na prosto in jo zato postaviti v bližino okna, zidnih rešetk ali odprtine v zidu. Na voljo so vam tudi različni dodatki, žični in brezžični daljinski upravljalniki, s katerimi bo upravljanje klima naprave lažje in učinkovitejše.

Da vam bo klimatska naprava služila kar najbolje, je pomembna njena pravilna uporaba in vzdrževanje, zato vam v nadaljevanju predstavljamo najpogostejše napake, da se jim boste lahko izognili in poskrbeli za brezhibno delovanje vaše klimatske naprave.

Najpogostejše napake pri uporabi klimatske naprave in kako se jim izogniti

Nepravilna uporaba klima naprave močno zniža njeno učinkovitost in slabo vpliva na zdravje. Najpogostejše napake, ki negativno vplivajo na delovanje in življenjsko dobo klime, so naslednje:

1. Neredno vzdrževanje

Klimatske naprave zahtevajo redno menjavanje in čiščenje filtrov, vsaj trikrat mesečno, ob konstantnem delovanju pa še pogosteje, in sicer vsak mesec. Če tega ne storite, se zaradi nabrane umazanije zmanjša pretočnost zraka, podaljša se čas za hlajenje prostora, kar posledično pomeni tudi višji račun za elektriko. Ob nerednem čiščenju se umazanija hitro začne nabirati tudi na ostalih delih klime, kar lahko vodi do odpovedi sistema ali do okvare, kar bo povzročilo dodatne stroške. V njej se lahko razširijo mikroorganizmi, vdihovanje takega zraka pa lahko povzroči astmo ali alergijsko reakcijo.

2. Hlajenje praznih prostorov

Če imate zračnike za dovajanje ohlajenega zraka nameščene v vsakem prostoru vašega doma, s tem najverjetneje ohlajate tudi veliko prostorov, ki jih dnevno ne uporabljate, kar vodi v nepotrebno porabo energije. Zračnike v praznih sobah in prostorih, ki jih redno ne uporabljate, zaprite, prav tako vedno zaprite omare, da se vanje ne bo po nepotrebnem ujemal hladen zrak.

3. Nepravilen položaj klime

Položaj klimatske naprave ima velik vpliv na njeno energetsko učinkovitost. Da bo porabila čim manj energije za hlajenje, jo postavite ali montirajte na mesto, ki ni obsijano s soncem. Pazite tudi, da pred klimo niso postavljene rastline ali predmeti, ki poslabšajo kroženje zraka, klima pa tako deluje manj učinkovito.

4. Neustrezna temperatura

Obratovanje klimatske naprave je najbolj učinkovito pri nastavitvi 25,5° Celzija za hlajenje in 21° Celzija za gretje. Temperaturna sprememba med notranjim in zunanjih zrakom naj bo sprejemljiva za zdravje. Najbolj učinkovito je minimalno spreminjanje temperature na termostatu, za energetsko učinkovito vzdrževanje hladu v prostoru pa zaprite okna in spustite senčila. Če pustite, da se prostor segreva ves dan, nato pa želite hitro ohladiti temperaturo zraka in zato nastavite precej nižjo temperaturo za hlajenje, bo poraba višja, učinkovitost klime pa nižja.

5. Prevelike temperaturne razlike

Poleti so mnogi prostori, npr. poslovni prostori in trgovski centri preveč ohlajeni, prevelike temperaturne razlike pa za organizem predstavljajo stres, kar lahko posledično vodi v prehlad, glavobol, vnetje žrela ali sinusov in celo pljučnico. Če je zrak zelo izsušen, povzroča dražeč suh kašelj, zato upoštevajte, da je priporočljiva temperaturna razlika med sobno in zunanjo temperaturo 5–8° Celzija.

6. Neustrezna kapaciteta klime

Klima s preveliko kapaciteto za posamezen prostor tega zelo hitro ohladi, kar povzroči nenehno zaustavljanje in ponovno zaganjanje kompresorja. To poviša porabo energije in poveča glasnost delovanja klime. Težave nastopijo tudi, če ima klimatska naprava prenizko kapaciteto za določen prostor, saj začne njeno delovanje hitro pešati, prostor pa posledično ni primerno ohlajen. Oba problema vodita v okvaro klimatske naprave in nujen servis.

Za brezhibno delovanje vaše klimatske naprave jo pravilno in redno vzdržujte. S tem boste privarčevali pri električni energiji in podaljšali njeno življenjsko dobo. Preprečujte vstop direktne sončne svetlobe v prostor in bivalne prostore redno zračite, saj klima vanje ne dovaja svežega zraka. Izogibajte se neposrednemu pihanju hladnega zraka na vaše telo in se s tem zaščitite pred zdravstvenimi težavami. Z upoštevanjem teh nasvetov in odpravi napak pri uporabi klime bo njeno delovanje učinkovito, vi pa ne boste imeli težav z okvarami in nepotrebnih stroškov s popravili.