Skrivnosti, ki bi jih pred nakupom toplotne črpalke morali poznati prav vsi

09.20.16. #Članki #Novost
Nakup toplotne črpalke

Ali se odločate za nakup nove ali menjavo stare toplotne črpalke? V tem primeru bodite pozorni na nekaj dejavnikov, ki najbolj vplivajo na kakovost ter učinkovitost le-te. V nadaljevanju članka vam bomo predstavili najpomembnejše lastnosti toplotnih črpalk, ki jih upoštevajte pri izbiri. Pozorni pa bodite tudi pri izbiri ponudnika – izberite takšnega s tradicijo in strokovnim znanjem s tega področja. Kakovostna montaža, pozitivne izkušnje uporabnikov ter skrb za redno vzdrževanje in servisiranje so pomembni dejavniki, ki naj vam predstavljajo vodilo pri izbiri. Le na ta način bo toplotna črpalka ustrezala vašim toplotnim potrebam, poskrbela za odlično ogrevanje vašega stanovanja oz. objekta, omogočila še udobnejše bivanje, hkrati pa poskrbela tudi za zmanjšanje stroškov.


Kako preveriti energetsko učinkovitost izbrane toplotne črpalke?

Prvi pokazatelj energijske učinkovitosti tovrstnih črpalk je vrednost COP (coefficient of performance)  oz. grelno število. Predstavlja razmerje med pridobljeno energijo in električno energijo, ki jo naprava porabi za svoje delovanje. Vrednost COP vedno primerjajte glede na enak merilni standard, pri tem pa upoštevajte enake temperaturne pogoje.

Temperaturne omejitve toplotnih črpalk

Poznamo različne tipe toplotnih črpalk. Uporabljajo se za ogrevanje prostorov, pa tudi sanitarne vode. Ravno zato bodite pazljivi pri izbiri primernega tipa črpalke za vaše potrebe. Na primer, črpalka zrak/voda lahko tudi pri nižjih temperaturah zunanjega okolja doseže zelo visoko dovodno temperaturo (60°Celzija pri zunanjih temperaturah 15° pod ničlo).

Pred nakupom torej preverite ogrevalno moč črpalke tipa zrak/voda pri zunanjih temperaturah pod lediščem, saj večina proizvajalcev navaja ogrevalno moč črpalke pri temperaturi 7° Celzija (to pa je temperatura, pri kateri ogrevanje skorajda ni več potrebno). Pri odločitvi vam bo pomagalo, če boste prodajalca najprej prosili za informacije o ogrevalni moči naprave pri nižji zunanji temperaturi (npr. pri -15°C). Šele nato boste toplotne črpalke lažje primerjali med seboj.

Pozorni bodite tudi na najnižjo temperaturo zunanjega zraka, pri kateri toplotna črpalka še deluje. Ta temperatura naj bo čim nižja, saj vam bo le tako prišla prav tudi v zimskih mesecih.

Kaj pa krmiljenje oz. upravljanje toplotne črpalke?

skrivnosti toplotne črpalkeTudi glede na način krmiljenja se toplotne črpalke med seboj razlikujejo. Najsodobnejše toplotne črpalke ta trenutek so opremljene z inverterskim oz. frekvenčnim krmiljenjem. Pred klasičnimi črpalkami z On/Off načinom krmiljenja imajo kar nekaj prednosti.

Izhodna oz. nazivna toplotna moč črpalke z inverterskim načinom upravljanja se popolnoma prilagaja izgubam stavbe. Viški energije tako ne nastajajo – zato ne boste potrebovali zalogovnika. Izhodna moč toplotnih črpalk te vrste je tudi pri nizkih temperaturah zunanjega okolja veliko večja (pri klasičnih izvedbah se moč z nižanjem zunanje temperature manjša).

Učinkovitost oz. efektivnost črpalk s frekvenčnim upravljanjem je izboljšana, saj večji del obratovalnega časa delujejo pri zmanjšani obremenitvi. Klasični modeli delujejo samo s polno močjo, ali pa sploh ne. Življenjska doba tovrstnih črpalk je podaljšana, njihovo delovanje pa tišje ter omogoča udobnejše bivanje. Ker je način odtaljevanja optimiziran (izgube v  zalogovniku se ne pojavljajo, uporabi se lahko samo ena obtočna črpalka), je poraba nižja, to pa prispeva tudi k znižanju stroškov ogrevanja.

Ker se čedalje več ljudi odloča za namestitev toplotnih črpalk, zahteve po njihovi višji učinkovitosti pa rastejo, vsak izmed priznanih proizvajalcev črpalk razvijaj svoj model inverterskih naprav. Trendi nakazujejo, da bodo v prihodnosti črpalke s frekvenčnim delovanjem s trga popolnoma izrinile starejše, klasične in črpalke z vremenskim krmiljenjem. To podpirajo tudi ugotovitve evropskega združenja EHPA.

Toplotna črpalka ter njena izvedba

Namestitev toplotne črpalke zrak/voda je še posebej primerna, kadar v svojem okolju nimate dovolj vodnih virov ali dovolj velike površine zemlje, kamor bi črpalko lahko namestili. V trgovini eMundia smo za vas pripravili veliko pestro ponudbo toplotnih črpalk te vrste - ogledate si jih lahko v naši spletni trgovini, pa tudi v fizičnih poslovalnicah.

Sicer pa obstaja več različnih izvedb toplotnih črpalk. Poznamo kompaktne ter split sisteme toplotnih črpalk. Deljena oz. split izvedba je sestavljena iz ločenih delov, zato je njena vgradnja nekoliko zamudnejša. Tudi monter toplotne črpalke mora biti primerno usposobljen, saj vgradnja zahteva delo s hladivi. Takšna izvedba toplotne črpalke  ima bistveno prednost, saj se v primeru prekinitve napajanja ne more poškodovati. Večina proizvajalcev zato zagovarja vgradnjo split toplotnih črpalk ali pa kompaktnih enot, ki jih je mogoče namestiti v notranjost objekta.

Kompaktna izvedba črpalk je, po drugi strani, enostavnejša za vgradnjo. Lahko jih vgradi prav vsak, tudi tisti, ki delovanja toplotne črpalke ne pozna preveč dobro. Njihova slabost je, da je do njih potrebno speljati tudi vodo iz sistema ogrevanja. To pomeni, da obstaja možnost zamrznitve le-te, v primeru električnega izpada. Stroški popravila so v tem primeru precej visoki - včasih celo višji kot investicija v popolnoma novo toplotno črpalko. To slabost kompaktnih črpalk se sicer lahko reši z dodajanjem sredstva proti zamrzovanju v sistem ogrevanja, ali pa s pomočjo vgradnje drugega oz. dodatnega toplotnega izmenjevalca. Obe rešitvi žal predstavljata dodatni strošek, hkrati pa vgradnja dodatnega izmenjevalca tudi zniža efektivnost toplotne črpalke.

Izberite pravega ponudnika!

Svetujemo vam, da pred izbiro toplotne črpalke dobro premislite o vaših potrebah ter željah. V trgovini eMundia nudimo toplotne črpalke priznanih proizvajalcev, kot sta na primer LG in Daikin. Slednji so vodilni proizvajalci split sistemov. Proizvajajo ene izmed najboljših toplotnih črpalk na tržišču, saj nudijo visoke energijske izkoristke. Le skrbno izbrana naprava pa bo omogočala najvišje izkoristke v vašem domu, hkrati pa poskrbela za dolgo življenjsko dobo naprave - to lahko zagotovijo le najbolj kakovostne naprave.

Poleg odličnih naprav svojim strankam nudimo tudi ugodno in kakovostno montažo toplotnih črpalk. Montažo izvajamo po celi Sloveniji, opravljajo pa jo izključno pooblaščeni in primerno usposobljeni monterji, ki vas pred montažo tudi obiščejo ter se z vami posvetujejo o nadaljnjem postopku izvedbe. Seveda vam nudimo tudi redno vzdrževanje in servisiranje naprave (po potrebi). Le tako bo vaša naprava delovala brezhibno tudi po več deset letih.

Zavedamo se, da je ravno dolgoročno partnerstvo tisto, kar stranke potrebujejo. V nasprotnem primeru se namreč lahko kaj hitro zgodi, da kupci ostanejo sami, ko pride do težav - za odpravo napak pa lahko na koncu plačajo tudi več kot dvojno ceno.

Cena naj torej nikoli ne bo izključno ter edino merilo, po katerem izbirate toplotno črpalko, saj lahko tudi nepravilno izvedena montaža terja slabe posledice! Ključnega pomena je torej, da se odločite za celostno izvedbo črpalke.

Servisna služba ter svetovanje

Pozornost zagotovo namenite tudi izbiri servisne službe, s katero boste poslovali v prihodnje. Vsaka naprava namreč potrebuje redno vzdrževanje ter morebitno servisiranje. Servisna služba s katero posluje naše podjetje, je profesionalna, zanesljiva ter opremljena s strokovnim znanjem. Zavedamo se, da je servisna služba ena izmed pokazateljev strokovnosti prodajalca, zato smo se odločili za sodelovanje  z najboljšim kolektivom. Vsak izpad oz. morebitna težava, ki bi se pojavila v zvezi z našimi produkti, namreč predstavlja resno skrb našega podjetja. Kot že omenjeno, vam nudimo kakovostno montažo izbrane toplotne črpalke, pa tudi redno vzdrževanje in servisiranje.

Če imate dodatna vprašanja, ali pa potrebujete kakšen dodaten nasvet, vas vljudno vabimo, da se obrnete na našo telefonsko številko. Oglasite se lahko tudi v eni izmed naših poslovalnic. Tam si lahko hkrati tudi pobližje ogledate vse toplotne črpalke.