Napotki za izbiro najboljše klimatske naprave za vaš dom

05.03.22. #Članki

Klimatska naprava je v sodobnem svetu postala oprema, brez katere si ne predstavljamo več življenja. S svojim prijetnim hlajenjem je naša glavna rešiteljica v vročih poletnih dneh, v hladni polovici leta pa nas lahko celo ogreje. Danes so te priročne naprave tudi vedno bolj dostopne. Kvalitetne klimatske naprave lahko tako najdemo v številnih domovih, pisarnah, poslužujejo pa se jih celo v šolah, vrtcih in trgovinah.

Tehnologija in razvoj

Zahvaljujoč moderni tehnologiji so današnje klime izredno zmogljive, varčne in tihe. Na trgu lahko najdete klasične klimatske naprave z zunanjo enoto, klimatske naprave brez zunanje enote ter prenosne in multisplit klimatske naprave, ki vam omogočajo hlajenje dveh prostorov hkrati. Na voljo so celo take, ki se lahko pohvalijo z najrazličnejšimi funkcijami, ki še dodatno vplivajo na udobje uporabnika. Prav tako pa jih ni zaobšla pametna tehnologija – svojo klimatsko napravo lahko namreč upravljate kar s svojim pametnim telefonom.

Bogato ponudbo klim različnih svetovno priznanih proizvajalcev, kot so Fujitsu, Samsung, LG in Mitsubishi, lahko najdete tudi pri nas. Ker je ponudba zares pestra, smo za vas pripravili nekaj napotkov, kako izbrati idealno klimatsko napravo. Za nasvet iz prve roke pa se lahko vedno obrnete tudi na naše izkušene svetovalce.

Kaj upoštevati pri nakupu klimatske naprave

Ko se odločate za nakup te izjemno priljubljene hladilne naprave, lahko opazite, da so trgovine polne najrazličnejših modelov s številnimi funkcijami in različnih specifikacij. Klima mora v prvi vrsti služiti vam in zagotavljati najvišjo stopnjo udobja. Zato je še toliko bolj pomembno, za kateri model se boste odločili.

Ne glede na to, za katero blagovno znamko se boste odločili, vedno izberite napravo vrhunske kakovosti. Le dobra klimatska naprava bo namreč poskrbela za pravo temperaturo in optimalno vlažnost vašega prostora ter vam tako omogočila učinkovito funkcioniranje. Ste vedeli, da ima pravilno ohlajen prostor zelo velik vpliv na delovno sposobnost zaposlenih?

Poleg kvalitete pa bodite pozorni še na naslednje karakteristike:

- velikost in moč naprave – ta je odvisna predvsem od velikosti prostora, ki ga bo klima hladila, in števila prostorov, ki jih nameravate ohlajati. Na temperaturo v prostoru vplivajo količina sončne svetlobe, namembnost prostora (kuhinja, spalnica) in število ljudi v njem. Večji kot je prostor in bolj kot je izpostavljen svetlobi, močnejšo klimo boste potrebovali, če ga boste želeli uspešno ohladiti. Sicer obstajajo informativni izračuni, kako močno napravo boste potrebovali, vendar pa je najbolj zanesljiv način zagotovo pomoč strokovnega svetovalca.

- vrsta klime – poznamo montažne in prenosne klime. Prenosna različica je primerna predvsem za domove, kjer je vgradnja montažne klime zaradi različnih inštalacijskih vzrokov onemogočena. Montažne klime pa so še vedno prva izbira kupcev. So namreč veliko bolj efektivne, varčne in tišje. Prav tako pa so enostavnejše za uporabo, saj nastale vode ni potrebno prazniti.

- invertni motor – gre za odličen tehnološki izum, ki omogoča, da klima svojo moč prilagaja po potrebi. Ker kompresor deluje na različnih stopnjah moči, je poraba električne energije bistveno manjša. Večina novejših naprav že ima invertni motor, a vseeno je pred nakupom zadevo smiselno preveriti.

- znamka – katero znamko boste izbrali je popolnoma vaša odločitev, vsaka pa slovi po neki svoji prednosti. Mitsubishi je stari maček na področju hladilnih naprav, LG vpeljuje različne sisteme čiščenja filtra, Samsung pa je razvil možnost upravljanja klime s pomočjo pametnega telefona …

Posebne zahteve za najbolj občutljive

Najbolj občutljivi uporabniki klimatskih naprav so zagotovo astmatiki, alergiki in osebe z drugimi dihalnimi obolenji. Za dotične uporabnike strokovnjaki svetujejo nakup klime, ki je opremljena z dodatnimi protimikrobnimi zaščitami in filtri. Seveda pa to ni edina funkcija, ki jo te hladilne naprave premorejo. Izberete lahko klimo z ionizatorjem zraka, ki skrbi za čistejši zrak. Zelo priporočljiva je tudi funkcija, ki zagotavlja odstranjevanje umazanije, prahu in vonjav.

Pomembno je, da izberete klimatsko napravo, ki vam bo dobro služila, vi pa jo boste z veseljem prižgali. V naši ponudbi zagotovo tudi na vas čaka sanjska klima, ki vam bo bistveno izboljšala kvaliteto bivanja v vročih poletnih dneh.