Nasveti za načrtovanje prenove kopalnice

09.16.21. #Članki

Prenova kopalnice ni enostavna naloga, zahteva obilo pozornosti in načrtovanja, naposled pa seveda tudi znatno investicijo v kakovostno opremo in strokovno delo. Ker pa gre za enega izmed najpomembnejših prostorov v stanovanju, je gotovo pametno tem opravilom nameniti dovolj časa, truda in denarja – z novo kopalnico bomo namreč zelo zadovoljni, če se dela lotimo pravilno. Da bi prišli do prave ideje in dobrega nasveta, si moramo vnaprej postaviti kar nekaj pomembnih vprašanj.

Kakšno prenovo načrtujemo?

Kopalnica ima kar nekaj pomembnih funkcij, kar pomeni, da morda ne bo potrebna kompletna prenova, tudi če imamo v načrtu velike prilagoditve. Veliko recimo dosežemo že tako, da preprosto zamenjamo kakšno ključno opremo. Zamenjamo lahko celotno tuš kabino ali vgradimo kopalno kad, ne da bi morali močno posegati v prostor in preostalo opremo.

Seveda je včasih pametno izvesti tudi kompletno prenovo, pri kateri imamo že v fazi načrtovanja več svobode. Izbiramo lahko napredno opremo in usklajene komplete, veliko dosežemo tudi z osvežitvijo vizualnega izgleda. O tem se moramo pravočasno odločiti – če imamo s kopalnico kakšne specifične težave ali vidimo potencial za specifične nadgradnje, morda ne bo potrebna večja prenova.

Kakšno prenovo dopuščajo značilnosti prostora?

Da bi bila prenova kopalnice kar se da enostavna in poceni, želimo delo opraviti brez zapletov. To pomeni, da se moramo prilagoditi obstoječim sistemom in značilnostim prostora. Pravočasno ugotovimo, kaj dopuščajo obstoječe napeljave, recimo vodovod in kanalizacija, električno omrežje in prezračevalni sistem. Tako nimamo povsem prostih rok pri vgradnji nove opreme, če ne želimo opravljati večjih gradbenih posegov.

Tudi iz drugih razlogov bo prenova kopalnice morda postavila nekatere omejitve. Upoštevati moramo recimo še dimenzije in obliko prostora, na voljo imamo omejeno površino, na katero moramo postaviti vso opremo.

Nakup opreme v kompletu ali posamezno?

Če se odločimo za kompletno prenovo kopalnice, imamo na voljo zelo posrečene kopalniške sestave, ki že prinašajo usklajen komplet opreme. Potrebovali pa bomo kar dosti opreme, ki morda ni vključena v ta komplet. Včasih lahko najdemo posrečene zbirke, ki so tudi nekoliko cenejše, a ne moremo vedno računati na to, da bodo takšni kompleti res na voljo.

Več izbire imamo v primeru, da kupujemo opremo po posameznih kosih, tako se lahko odločimo za tiste izdelke, ki nam najbolj ustrezajo. Imeli bomo sicer več dela, a lahko dosežemo boljši rezultat. Če se dovolj potrudimo in najdemo posebej ugodne ponudbe, bodo tudi stroški morda nižji. Nekoliko več dela bomo sicer imeli z usklajevanjem opreme, poskrbeti moramo za to, da bo celoten komplet na koncu dobro deloval skupaj.

Kakšen estetski učinek želimo doseči?

Za tiste, ki želijo doseči zelo posrečen estetski učinek v svoji kopalnici, je gotovo privlačna ponudba usklajenih kompletov kopalniške opreme. Največ izbire bodo imeli tisti, ki ciljajo na moderen ambient v skladu z zadnjimi modnimi smernicami, saj se tudi proizvajalci opreme osredotočajo na to ponudbo. Vedno lahko računamo na to, da ne bo težko dobiti atraktivnih kompletov, ki bodo tudi izgled prostora hitro dvignili na veliko višjo raven. Če kupujemo vsak element opreme posebej, bomo težko dosegli tako dober učinek, sploh če ne sledimo minimalističnemu slogu in imamo v kopalnici nekaj več opreme.