Nasveti za vzdrževanje vrtnih kosilnic. Preverite pri nas.

08.12.20.
Vzdrževanje vrtnih kosilnic

Ohranjanje vrtne kosilnice v odličnem delovnem stanju spada pod pomemben del vzdrževanja lepe in zdrave trate, ključno pa je tudi to, da bo vaša kosilnica trajala čim dlje. Redno vzdrževanje kosilnice, zlasti motorja, podaljša njeno življenjsko dobo, vam pa omogoča, da boste z njo lahko kosili v vseh sezonah.

Sami lahko poskrbite za redno vzdrževanje vrtne kosilnice, pri morebitnih napakah pa je najbolje najeti strokovnjake, ki bodo poskrbeli tudi za profesionalni servis. Vzdrževanje vrtne kosilnice vam ne bo vzelo veliko časa, saj traja le nekaj ur. Pomembno pa je, da delo opravite vsaj enkrat na leto. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako pravilno vzdrževati kosilnico in posledično podaljšati njeno življenjsko dobo.

Kdaj opraviti vzdrževalna dela na kosilnici?

Vzdrževalna dela lahko opravite kadarkoli v letu. Navkljub temu priporočamo, da se dela lotite v začetku sezone, preden pride čas za prvo košnjo, ali ob koncu sezone, ko boste kosilnico nato postavili v lopo do prihodnjega leta. Če se boste vzdrževanja lotili jeseni, boste lahko spomladi že uporabili vrtno kosilnico za učinkovito košenje trate, saj boste že imeli pripravljen motor in nabrušene nože.

Letni kontrolni seznam za vzdrževanje kosilnice

S tem kontrolnim seznamom se prepričajte, da boste naredili vse potrebno, da bo vaša vrtna kosilnica delovala v vsej svoji zmogljivosti:

  • Zamenjajte olje
  • V sistem za gorivo dodajte stabilizator goriva in odstranite vso gorivo iz kosilnice, še posebej, če je ne boste uporabljali naslednjih 30 dni ali več
  • Zamenjajte svečko
  • Zamenjajte in očistite zračni filter
  • Naostrite rezila na kosilnici in jih naravnajte
  • Očistite vse dele na kosilnici

Nasveti za vzdrževanje vrtne kosilnice

Ne glede na to, ali imate električno, bencinsko ali akumulatorsko vrtno kosilnico, lahko določena vzdrževalna dela opravite sami. Za bolj zapletene postopke ali zamenjave rezervnih delov pa se je potrebno obrniti na strokovnjake.

Preberite navodila za uporabo

Dobro preberite navodila za uporabo, zato da boste lahko skrbeli za vrtno kosilnico v skladu z navodili proizvajalca ter s tem zmanjšali tveganja za različne poškodbe.

Zamenjajte vžigalno svečko

Vžigalno svečko je potrebno vsako leto zamenjati z novo, zato da se bo vrtna kosilnica enostavna vžgala oziroma zagnala. Zamenjava pa je potrebna tudi iz vidika varnostne zaščite, saj nova svečka preprečuje, da bi se kosilnica po nesreči sama od sebe zagnala.

Ob koncu sezone odlijte bencin

Pri bencinskih vrtnih kosilnicah je pomembno, da na koncu sezone odlijete star bencin, ki lahko prepreči vžig kosilnice. Vključite motor, dokler ne porabite preostalega bencina, ali pa bencin izpraznite in spomladi začnete kositi z dolitim novim bencinom.

Očistite kosilnico

Med košenjem se veliko trave in ostalih odpadkov zatakne v podvozje vrtne kosilnice. Da bi lahko zagotovili optimalno delovanje, je potrebno travo in druge odpadke očistiti.

Zamenjajte ali dolijte olje

Preberite navodila za uporabo, če želite izvedeti, kako pravilno zamenjati olje za vrtno kosilnico in katero vrsto olja izbrati. Zamenjajte olje, če je staro in onesnaženo z delci. Staro olje pravilno odlijte, odstranite in reciklirajte ter v kosilnico nato dolijte novo olje.

Naostrite in uravnotežite rezila

Četudi na vaši trati ni vej, kamnov in drugih tujkov, bodo rezila sčasoma izgubila svojo ostrino. Rezila lahko naostrite sami, vendar je to korak, ki ga je na splošno bolje prepustiti strokovnjakom za servisiranje, saj le-ti obvladajo pravilne tehnike ostrenja in imajo za to ustrezna orodja.

Namažite osovino in pogonski zobnik

Če boste vrtno kosilnico med zimo pospravili, lahko v tem času maziva v motorju odtečejo, nato pa lahko voda v zraku povzroči korozijo in poškodbe. Zato uporabite olje za kosilnice in z njim namažite osovino kosilnice ter pogonski zobnik.